Nieuws
28 februari 2024

Genrefilms op Internationaal Filmfestival Assen

EVENT | De 44e editie van Internationaal Filmfestival Assen biedt in 4 dagen 40+ films, talks, masterclasses met (inter)nationale regisseurs en enkele interessante genretitels. IFA richt zich op vrouwelijke filmmakers, het doorbreken van stereotiepe genderrollen en biedt volop ruimte aan opkomende filmmakers uit (Noord-) Nederland.

IFA 2024 presenteert 27 lange, 3 middellange en 12 korte films, voor het overgrote deel gemaakt door vrouwelijke regisseurs en/of scenaristen. Hiermee geeft het festival vrouwelijke makers een podium en versterkt het hun positie in de filmwereld. Een aantal films wordt voor het eerst in het land vertoond; andere verschijnen later in het jaar in de Nederlandse bioscopen. Dit jaar zet IFA gesprekken tussen generaties in de schijnwerpers: wat of wie heeft jou gevormd tot wie je nu bent, hoe vorm je jouw eigen generatie en wat laat je achter voor de mensen die na jou komen? Renée Soutendijk ontvangt tijdens de openingsavond de IFA Trofee uit handen van Nouchka van Brakel, en mis ook vooral niet de Director’s Talk met eregast Céline Sciamma!

Veel films op IFA vertellen vanuit perspectieven die niet dominant zijn in onze westerse wereld, en bevragen of doorbreken stereotiepe gender-/sekserollen en -patronen. Zoek vooral ook de genrefilms op tijdens het festival, zoals de voorpremières van HUMANIST VAMPIRE TOO SENSITIVE TO KILL (hier gerecenseerd onder de oorspronkelijke titel: Humanist Vampire Seeking Consensual Suicidal Person) van Ariane Louis-Seize, en van het Maleisische TIGER STRIPES, in eigen land zo sterk gecensureerd dat regisseur Amanda Nell Eu van die versie afstand heeft gedaan. Ook een bodyhorrorrandje heeft de film CREATURA, van de Catalaanse regisseur Elena Martín die zelf ook de hoofdrol speelt. Verder kun je je martial-artshart ophalen aan het uitbundige POLITE SOCIETY, waarin stuntvrouw-in-wording Rita haar oudere zus wil redden van een huwelijk dat volgens haar sinistere trekjes heeft.

Andere genretitels op IFA zijn POOR THINGS (vijf schedels in de nieuwste Schokkend Nieuws) en, om aan te sluiten bij het generatiethema, RONJA DE ROVERSDOCHTER (met speciale ouder-kindkorting) – goeie voorbereiding op de nieuwe serie, vanaf eind maart te zien op Netflix. Ook bijzonder is het blok met twee afleveringen uit de documentaireserie Draw for Change! over vrouwelijke cartoonisten van over de hele wereld. BEHIND THE LINES volgt Amany Al-Ali uit SyriĂ«, en in WE ARE FIRE leggen cartoonist Mar Maremoto en regisseur Karen Vázquez Guadarrama het mechanisme bloot achter femicidecijfers in Mexico – Vázquez Guadarrama is ook aanwezig voor een nagesprek, samen met de Nederlands-Palestijnse stripmaker en illustrator B. Carrot.

Ook te gast op het festival zijn Stefanie Kolk (MELK), Mostafa Heravi en Soodeh Lashkari (SANSUR), Sanne Rovers (GROENKIJKERS), Gwyneth Sleutel (Talk: Vrouwenrollen en de (fe)male gaze) en auteur Maaike Meijer (inleiding C’E ANCORA DOMANI). Schokkend Nieuws-bekende Linda Duits vertelt over haar boek Dolle Mythes en gaat in gesprek met Fenny Wijnholds (oud-IFA-voorzitter) en Inez Grondhuis (Dikke Trui). En ook deze editie zijn er gastprogramma’s van Middle East Film Festival, het Noordelijk Film Festival en Roze Filmdagen Amsterdam. Noordelijke regisseurs Saskia Jeulink en Reinout Hellenthal zijn aanwezig bij hun films FLUISTERAARS en ROMY en debuterend filmmaker Afra Rijkhoff laat een preview zien van haar documentaire ROZE BUBBEL. Tot slot gaan Floor van der Meulen (Pink Moon) en Mees Peijnenburg (Paradise Drifters) in de Masterclass in gesprek over het maken van een tweede film.

Binnen het uitgebreide Talent & Industry-programma organiseert New Noardic Wave daarnaast Omgekeerde pitches & speeddates voor (opkomende) filmmakers en de Kick-off van het begeleidingstraject New Wave #3, zijn er workshops van Gwyneth Sleutel, Albert Elings en Eugenie Jansen, en worden de prijzen voor Beste Nederlandse Film en Beste Noordelijke Film uitgereikt aan de winnaars van kortefilmcompetities KersVers en Noordsterren. De jury bestaat uit creatief producent Lidija Zelovic, actrice Jade Olieberg en filmprogrammeur Henk Klein Wassink.

Kijk hier voor het volledige programma en de kaartverkoop!

Internationaal Filmfestival Assen 7-10 maart DNK, Assen + 5 maart VERA Zienema, Groningen
www.filmfestivalassen.nl

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nĂłg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!