FU
FU
Nieuws
13 juli 2020

Fear Unlimited stopt

FU NIEUWS | De Nederlandse horror streamingdienst Fear Unlimited stopt ermee. ‘Op 31 juli gaat het beeld op zwart,’ aldus initiatiefnemer Jan Doense. Abonnees krijgen hun geld terug.

Fear Unlimited startte in december 2018 en was een initiatief van Jan Doense, Source 1 Media, Première TV Distribution en Just Entertainment. Het platform waarop klassiekers als THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE en I SPIT ON YOUR GRAVE te vinden waren, naast A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT, SHARKNADO en THE HUMAN CENTIPEDE wist ‘enkele honderden’ abonnees aan zich te binden, aldus Doense. Het moet stoppen ‘omdat de kosten simpelweg niet tegen de baten opwegen. Er was een businessplan en dat ging uit van een x aantal abonnees in een bepaalde tijd. Dat aantal is niet gehaald. Er zat wel een gestage groei in, maar niet voldoende om de kosten te kunnen blijven dekken.’

De kracht van Fear Unlimited had de grote back catalogue moeten zijn van de participerende distributeurs in combinatie met de goede relaties met andere Nederlandse distributeurs en Nederlandse filmmakers voor nieuwe content. Just Entertainment zorgde voor de onderliggende techniek. ‘Maar Just kwam in een overnamesituatie terecht,’ vertelt Doense, ‘waardoor een enorme vertraging is ontstaan in het serieus opstarten van Fear Unlimited als een portal voor en door de fans. De contacten met potentiële andere leveranciers zijn daardoor verwaterd. En daarna was het te laat, eigenlijk. De conclusie nu is dat er een hoop extra geld bij zou moeten en daarvoor bestaat de bereidheid niet meer. Dus op zakelijke gronden is besloten: we trekken de stekker eruit. Inhoudelijk denk ik: wat een teleurstelling. Ik denk echt dat het potentie had, zeker op de langere termijn.’

Jammer is vooral dat er niets terecht is gekomen van de ambitie meer te doen voor Nederlandse horrorproducties op het platform. Concurrent Horrify, in oktober 2018 gestart, deed het wat dat betreft beter en had bijvoorbeeld de première van Niels Bourgonjes WOODLAND CEMETARY. Doense: ‘Ik ben vrij lang in de luwte bezig geweest met Première en Source 1 om het plannetje in elkaar te steken, en ineens kregen we haast omdat Horrify werd aangekondigd en Just Entertainment ook met een portal bezig bleek. Dat was natuurlijk even schrikken. Toen werd het opeens een race. Met Just hebben we kunnen samenwerken. Ik ben onlangs gaan praten met Johan de Joode [de hoofdredacteur van Horrify] en dat was een heel goed gesprek. Wij zijn beiden fans en we willen gewoon dat er een goede portal is. Ik moet eerlijk zeggen, en dat mag ook best geciteerd worden, dat ik vind dat Johan goed bezig was. Het volume aan films was er minder snel bij Horrify, maar de manier waarop het werd uitgerold was wel erg goed. We hebben alletwee gesuggereerd dat er gesproken zou moeten worden om de krachten te bundelen.’ Van formele gesprekken is echter geen sprake op het moment.

De site van Fear Unlimited meldt dat jaar- of kwartaalabonnees het teveel betaalde bedrag uiterlijk 14 augustus krijgen teruggestort. Veel van de films en series die op Fear Unlimited te zien waren zijn ook te vinden via Netflix, Videoland of een van de andere On Demand-kanalen… of natuurlijk via Horrify.

13 juli 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!