Paroxismus
Paroxismus
Nieuws
23 oktober 2012

Fabuleuze Femmes Fatales

ParoxismusDe deze week overleden Sylvia Kristel had in dit programma ook niet misstaan, maar B tot Z @ Cinematek in Brussel is op vrijdag 26 oktober in de ban van enkele andere Fabuleuze Femmes Fatales.
Iedere laatste vrijdag van de maand in de Brusselse Cinematek: een double bill van hilarische B-films, bloedstollende thrillers, spannende flikkenfilms, gialli, slashers en blaxploitation. Telkens tweetalig ingeleid door Dirk Van Extergem en Bruno Forzani. Op 26 oktober staat B tot Z @ Cinematek in het teken van de mooie, maar fatale vrouw.
 
Vanaf 19.00 uur: VENUS IN FURS (1969) a.k.a PAROXISMUS met Klaus Kinski en Margaret Lee. Eén van de mooiste films van cultregisseur en veelfilmer Jess Franco. Jazzmuzikant Jimmy Logan vindt het lijk van een vrouw die hij de vorige avond op een decadent feestje misbruikt zag worden. Het voorval blijft door zijn hoofd spoken tot hij een mysterieuze vrouw in een bontmantel tegenkomt die als twee druppels water op de dode dame lijkt. “Het is een jazzfilm,” schrijven de organisatoren van B tot Z, “zowel op muzikaal vlak (met een soundtrack van Manfred Mann) als in zijn constructie – een surreële psychedelische trip met afgelikte beelden. Deze VENUS IN FURS heeft zo goed als niets te maken met het gelijknamige boek van Sacher-Masoch. Deze Venus is een hyper-iconografische wraakengel, naakt onder haar bontmantel, en dat resulteert in enkele erotische cultscènes (zoals de ondertussen beruchte afdaling van de trap).”
Gevolgd, om 21.00 uur, door de femme fatale in Paul Verhoevens DE VIERDE MAN (1983). Verhoeven permitteert zich in deze erotische thriller de nodige vrijheden met de roman van Gerard Reve en maakt dankbaar gebruik van Jan de Bonts camerawerk om een surrealistische sfeer te creëren. Renée Soutendijk speelt de archetypische zwarte weduwe. ”Deze laatste Nederlandse productie van Verhoeven, en ook zijn eerste uitstapje op fantastisch terrein, vormt het hoogtepunt van zijn pre-Hollywoodiaanse periode, met provocerende en compromisloze cinema die hem de bijnaam The violent Dutchman opleverde.”
Cinematek 
9, Rue Baron Hortastraat
1000 Bruxelles – Brussel

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!