hunchback
hunchback
Nieuws
24 oktober 2012

Monsterzege!

hunchback De drie winnaars van onze Halloween-prijsvraag zijn bekend. En ze hebben ervoor moeten werken.

Universal bestaat dit jaar honderd jaar. De filmstudio is groot geworden dankzij zijn filmmonsters, dus het is niet meer dan logisch dat men Halloween dit jaar opluisterde met vier leuke horrorfilms en een prijsvraag in Schokkend Nieuws #98. We geven, in samenwerking met Universal Pictures Benelux, drie complete setjes van vier films weg: PSYCH: 9, WEREWOLF: THE BEAST AMONG US, STORAGE 24 en THE RAVEN. De films zijn sinds 17 oktober ook te koop op dvd en blu-ray.

De vraag was moeilijk: wie of wat is het oudste Universal-monster? Kornelis Kalsbeek bijvoorbeeld, had er een hele discussie over met zijn echtgenote Josepha, van wie wij óók een antwoord ontvingen. “Na lang twijfelen en een discussie met mijn vrouw over de definitie van een monster kom ik uit op The Phantom van Lon Chaney uit Rupert Julian’s 1925 prachtfilm THE PHANTOM OF THE OPERA. Zij heeft jullie haar antwoord gestuurd in de vorm van Quasimodo van de twee jaar eerdere THE HUNCHBACK OF NOTRE DAME. Ik ben erg benieuwd welk het correcte antwoord is.”

Leuk, echtelijke tweespalt vanwege een prijsvraag! Het antwoord komt van een oude bekende voor trouwe lezers van Schokkend Nieuws. Erique J. Rebel was jarenlang vaste medewerker aan ons blad, maar moest helaas enkele jaren geleden afscheid nemen. Zijn rubriek Rebel Ruimt Op, waarin hij het laatste dvd-aanbod aan een streng oordeel onderwierp, wordt zeer gemist. Erique gaf het juiste antwoord: “Universal Pictures werd opgericht in 1912 door filmpionier Carl Laemmle uit een samensmelting van Laemmle’s eigen Independent Moving Pictures Company (IMP), Bison-101 Productions, Nestor Films, Power Productions en nog enkele andere, kleinere filmbedrijven. IMP produceerde in 1913 onder eigen vlag nog één film, de horrorfilm DR. JEKYLL & MR. HYDE, maar deze productie kan niet echt een Universal-film worden genoemd. In 1923 betrad Universal Pictures het horrorgenre met THE HUNCHBACK OF NOTRE DAME, onder regie van Wallace Worsley. Lon Chaney was een onvergetelijke Quasimodo. Deze vertolking kan dus met recht doorgaan voor ‘het oudste Universal-monster’.”

Helaas Erique en Josepha: jullie antwoord is weliswaar correct, maar meer dan de eer krijg jullie daar niet voor. Uit de zestien overige juiste inzendingen (onder de foute antwoorden troffen we nog twee Dracula’s en een eenzame Frankenstein) hebben we volkomen eerlijk en blind drie winnaars getrokken. Felicitaties daarom aan Wiron Mostert, Sylvia Robeerst en Nils Masselink. Jullie hadden het ook goed, dus het Halloweenpakket komt eraan!

24 oktober 2012

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!