Voyage dans la lune
Voyage dans la lune
Nieuws
22 augustus 2012

Eye in september

Voyage dans la luneWie nog niet de overtocht heeft gewaagd naar Eye, het nieuwe filmmuseum aan het Amsterdamse IJ, moet dit alsnog zeker doen. Stanley Kubrick: The Exhibition is nog een paar weken te zien en er is meer moois dat lokt.

Stanley Kubrick: The Exhibition toont unieke objecten en documenten uit het archief van de beroemde regisseur. Zo zijn de jurkjes van de enge zusjes uit THE SHINING te zien, het schaalmodel van de War Room uit DR. STRANGELOVE en de door Kubrick gebruikte camera’s. Nog te bekijken tot en met zondag 9 september. Naast de tentoonstelling zijn in het slotweekend ook een groot aantal van Kubricks films nog te zien.

In de documentaire LE VOYAGE EXTRAORDINAIRE (Serge Bromberg, 2011) staat een andere filmmaker centraal: Georges Méliès. Schokkend Nieuws had in SN#94 een lang interview met Bromberg, waarin hij vertelde over de restauratie van Méliès’ meesterwerk LE VOYAGE DANS LA LUNE uit 1902. De documentaire volgt één van de moeilijkste en duurste filmrestauraties ooit. Beeldje voor beeldje werd de film ingekleurd en uiteindelijk voorzien van een psychedelische soundtrack van het Franse muziekduo Air. LE VOYAGE DANS LA LUNE zélf is na de documentaire te zien, inclusief deze nieuwe soundtrack. Première is op 20 september.

Vanwege het uitbrengen van LE VOYAGE EXTRAORDINAIRE is ook de spectaculaire familiefilm HUGO geprolongeerd. Regisseur Martin Scorsese verfilmde het jeugdboek The Invention of Hugo Cabret waarin een weesjongetje op het spoor komt van Georges Méliès.

Martin Scorsese duikt ook even op in de documentaire over nóg een filmpionier: CORMAN’S WORLD: EXPLOITS OF A HOLLYWOOD REBEL. Roger Corman maakt al sinds de jaren vijftig aan de lopende band films, vaak met minimale middelen en voorzien van veel bloed en bloot. Dat maakt Corman als regisseur en producent niet minder belangrijk; hij bood James Cameron en Francis Ford Coppola de kans hun eerste film te regisseren en ook Dennis Hopper en Jack Nicholson danken hun carrière voor een groot deel aan Corman. Jack pinkt bij de herinnering nog een traantje weg in CORMAN’S WORLD. Vanaf 28 september. Eén van Nicholsons leukste Corman-rollen is tijdens de premièreavond ook op het grote doek te zien: THE LITTLE SHOP OF HORRORS, een heerlijke zwarte comedy over een bloeddorstige plant.

Tenslotte is er, zoals iedere maand, weer aandacht voor de betere cult- en genrefilm tijdens Cinema Egzotik. Op 21 september is het Night of the Spaghetti Western. Martin Koolhoven en Ronald Simons presenteren ACE HIGH (1968, Giuseppe Colizzi) met Terence Hill, Bud Spencer en Eli Wallach. Gevolgd door MY NAME IS NOBODY (1980, Tonino Valerii) een door Sergio Leone geproduceerde spaghettiwestern met hoofdrollen voor Henry Fonda en Terence Hill.

Exacte data en kaarten reserveren

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!