prometheus
prometheus
Nieuws
7 oktober 2012

Deze week op dvd en blu-ray

prometheusDrie genre-releases deze week: horror uit Nieuw-Zeeland, cgi uit Japan en sciencefiction uit de VS.

Nieuw-Zeelands bekendste exportproduct is ongetwijfeld Peter Jackson, die met de splatterkomedie BAD TASTE (1988), nota bene zijn debuut, internationaal doorbrak. Maar BAD TASTE was zeker niet de eerste splatterfilm uit Nieuw-Zeeland. Die eer gaat naar het prettig gestoorde DEATH WARMED UP (1984) van regisseur David Blythe. Met de bovennatuurlijke horrorthriller WOUND (De FilmFreak, 2 oktober) keert hij na lange tijd weer terug naar het genre. Of Blythe wederom een cultklassieker heeft afgeleverd kun je binnenkort lezen in de recensie van Julius Koetsier.

Ook op dvd vanaf deze week: RESIDENT EVIL: DAMNATION (Sony, 2 oktober). Net als RESIDENT EVIL: DEGENERATION werd DAMNATION geproduceerd door Hiroyuki Kobayashi en geregisseerd door Makoto Kamiya. Deze computergeanimeerde films hebben verder niets te maken met de live-action versies met Mila Jovovich en Alice is dan ook in geen velden of wegen te bekennen. Hoofdpersoon is Leon S. Kennedy, die fans van de computergames ongetwijfeld nog kennen uit Resident Evil 2 en 4. “Het verhaal is sterk op de actualiteit geïnspireerd”, schreef recensent Barend de Voogd, “en speelt zich af in de ‘East Slavic Republic’, dat sterk doet denken aan Tstetsjenië.” Ook technisch is de film dik in orde. “…het feit dat álles cgi is, maakt dat de scènes met de monsters en de mutanten opeens naadloos in deze realiteit passen.”

En tenslotte PROMETHEUS (20th Fox, 3 oktober) van Ridley Scott. Hoewel Scott in de aanloop naar de première het zelf min of meer ontkende, is PROMETHEUS wel degelijk een prequel op ALIEN (1979). “Om Scott nu ook recht te doen, moet je constateren dat PROMETHEUS eigenlijk een heel ander beestje is”, schreef recensent Barend de Voogd ten tijde van de bioscooprelease. “Als er iets op PROMETHEUS aan te merken valt, dan is het dat het soms teveel aanvoelt als een remix van elementen uit de vorige films.” Of PROMETHEUS desondanks toch de moeite waard is kun je hier lezen.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!