dergolem
dergolem
Nieuws
19 januari 2014

Der Golem in EYE

dergolem Het EYE filmmuseum in Amsterdam vertoont op 26 januari  een klassieker: DER GOLEM, WIE ER IN DIE WELT KAM van Paul Wegener uit 1920. Met live-muziek van Space in Motion!

De golem is in de Joodse legendes een wezen gevormd uit klei en is door een rabbijn  leven ingeblazen. In DER GOLEM wordt, in het antisemitische Praag van de zestiende eeuw, een golem gemaakt om de Joden te beschermen. Maar elke liefhebber van horrorfilms weet dat monsters op een gegeven moment aan hun makers ontsnappen…

Eigenlijk is dit de derde film over de golem van regisseur Paul Wegener. DER GOLEM uit 1915, waarin de golem in de ‘moderne’ tijd wordt terugvonden door een antiquair, is helaas verloren gegaan. Wegener was niet tevreden met de film, en maakte daarom in 1920 de prequel die door EYE vertoont wordt, voluit DER GOLEM: WIE ER IN DIE WELT KAM geheten. Tussen de twee films door maakte hij ook nog DER GOLEM UND DIE TÄNZERIN (1917), met een meer komedische inslag. Ook deze laatste film is jammer genoeg niet behouden gebleven.

DER GOLEM: WIE ER IN DIE WELT KAM wordt vertoond in het kader van de Quay-brothers expositie bij EYE  en zal worden ingeleid door filmkenner en schrijfster Helen Westerik. Space In Motion, onder leiding van Sebastian Janusz, voorziet live in de muzikale begeleidin.

DER GOLEM: WIE ER IN DIE WELT KAM
26 januari, 16:00 uur
EYE, IJpromenade 1, Amsterdam
Kaarten bestellen

19 januari 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!