mad-max1
mad-max1
Nieuws
28 juli 2014

De terugkeer van Mad Max

mad-max1 NIEUWS | De moeder aller postapocalyptische actiefilms heeft een reboot gekregen. Alleen moeten we nog een klein jaartje wachten voordat MAD MAX: FURY ROAD het woestijnzand tot diep in onze longen jaagt.

Vraag: Wie is Max Rockatansky?
Antwoord: de Vlaamse presentator van De Nacht van de Wansmaak.
Vraag: Wie is George Miller?
Antwoord: die man van dat leuke filmbiggetje, Babe.
Vraag: Wie is Mel Gibson?
Antwoord: de mafkees die The Jesus Christ Massacre a.k.a. THE PASSION OF THE CHRIST regisseerde.
Wie is Mad Max?
Max…eh…wat?

Van begin tot halverwege de jaren tachtig was Mad Rockatansky een begrip. De stoere cop die in MAD MAX (1979) na de moord op vrouw en kind in een post-apocalyptisch Australië achter de daders aangaat, genoot evenveel status onder filmgekken als pakweg Han Solo. Maar terwijl George Lucas de belangstelling voor zijn STAR WARS-franchise levend wist te houden, hield regisseur George Miller het na deel drie, MAD MAX BEYOND THUNDERDOME (1985), voor gezien. De uit de film afkomstige monsterhit We Don’t Need Another Hero, gezongen door gelegenheidsactrice Tina Turner, zal vaste luisteraars van zenders als Sky Radio bekend in de oren klinken. Uit welke film afkomstig, zei u ook alweer?

We need another hero after all, moet Miller gedacht hebben. Zelf liet hij zich ooit inspireren door Paul Bartels DEATHRACE 2000 uit 1975. Die film kreeg in 2008 een make-over onder de titel DEATH RACE, waaruit een franchise voortkwam, met de Nederlander Roel Reiné als regisseur van de twee vervolgen. Ironisch genoeg speelde Reiné voor deel drie uitbundig leentjebuur bij de iconografie van de eerste twee MAD MAX-films.

Dat kon Miller kennelijk niet op zich laten zitten en daarom kunnen we volgend jaar de herrijzenis verwachten van Max, met in de titelrol Tom Hardy die als Bane uit THE DARK KNIGHT RISES nu juist weer veel weg had van Max’ oorspronkelijke aartsvijand Lord Humungus.

mt_ignore: Humungusenbane

Naar verluidt negeert Miller deel drie van zijn eigen franchise en eigenlijk zijn we daar niet rouwig om. BEYOND THUNDERDOME verhield zich tot de twee voorgangers als de derde THE GODFATHER tot de eerste twee delen van dat maffia-epos. Een matig nakomertje. Miller haakt aan bij deel twee, THE ROAD WARRIOR (1981), en gooit een stel amazones onder leiding van Charlize Theron in de mix. Prima, want de vrouwen kwamen er, Tina Turner niet te na gesproken, een beetje bekaaid af in de oorspronkelijke trilogie.  Theron heet in de film Imperator Furiosa – nóg beter. Furiosa en haar women warriors worden samen met Max opgejaagd door de bende van ene Immortan Joe, gespeeld door Hugh Keays-Byrne, jawel, de legendarisch kwaadaardige Toecutter uit de eerste MAD MAX. En zo grijpen oud en nieuw fraai in elkaar.

Mel Gibson is overigens in geen velden of wegen of woestijn te bekennen; die had het ten tijde van de opnamen blijkbaar te druk met de ouwe-lullen-reünie THE EXPENDABLES 3. Of we hem gaan missen? Afgaand op de eerste teaser-trailer die op ComicCon ten doop werd gehouden, kan MAD MAX: FURY ROAD heel goed zonder de aanwezigheid van de Melster.

28 juli 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!