Brandend Kalf
Brandend Kalf
Nieuws
4 mei 2016

De fik erin!

Brandend Kalf CROWDFUNDING | Nederland krijgt een alternatieve filmprijs! Het Brandende Kalf, hopelijk straks uitgereikt op de avond voor de toekenning van de Gouden Kalveren, is vooral een pleidooi voor meer lef in de Nederlandse filmwereld.

Het initiatief van filmjournalist Karin Wolfs en schrijver A.H.J. Dautzenberg werd deze week gelanceerd. Schokkend Nieuws steunt het idee van harte. Hoofdredacteur Barend de Voogd: “Hoeveel Nederlandse romantische komedies met het woord ‘Hart’ in de titel kunnen we nog aan? Er worden best goede Nederlandse films gemaakt, maar filmmakers, producenten, fondsen én publiek denken nog veel te vaak in versleten formules. De creativiteit is vaak ver te zoeken. Zowel de commerciële film als de zogenaamde ‘artistieke’ film kan wel wat peper in de reet gebruiken. En dat geldt ook voor genrefilms: originele producties als KRISTEN en DE POEL krijgen helaas nog steeds minder kans dan de suffe tienerslasher-op-een-oer-Hollandse locatie-formule.”

De organisatoren van Het Brandende Kalf hopen op 29 september, aan de vooravond van de uitreiking van de Gouden Kalveren de nieuwe, onafhankelijke filmprijs uit te reiken aan het meest bevlogen initiatief dat de Nederlandse speelfilmwereld het afgelopen jaar in vuur en vlam heeft gezet. De Voogd:  “In de oproep lijkt de nadruk wat op initiatieven met actuele maatschappelijke thema’s te liggen, maar juist in de groeiende fancultuur rond horror-, sciencefiction-, cult en anime brandt de passie volop.”

De uitreiking wordt het sluitstuk van een avondvullend programma met optredens van onder meer Dansgroep T.R.A.S.H,  theatergroep Wunderbaum, cabaretier André Manuel en blackmetalband Terzij de Horde. De Voogd: “Leuk dat het programma al meteen breekt met alle hokjesgeest en gala-geneuzel.  Uiteindelijk is meer geld voor de film misschien nóg belangrijker voor een bloeiende filmcultuur, maar een beetje rumoer is zeer welkom. Minder romantische komedies of navelstaarderige arthouse, minder op safe spelende producenten en meer avontuurlijkheid bij de bioscoopgangers; meer mooie, onvoorspelbare, ontroerende én schokkende films!”

De initiatiefnemers zijn een campagne begonnen op crowdfundingssite Voor de Kunst, zodat de Avond van Het Brandende Kalf er komt. Help ons het vuurtje opstoken!

(PS. Het logo van Het Brandende Kalf is gemaakt door Gorehound, oudere SN-lezers welbekend.)

www.brandendkalf.nl

4 mei 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!