drwho galaxy 4 airlock02
drwho galaxy 4 airlock02
Nieuws
15 december 2011

De Doctor duikt weer op

drwho galaxy 4 airlock02Goed nieuws voor iedereen die genoten heeft van de Doctor Who-special in Schokkend Nieuws #93. Deze week zijn twee oude, verloren gewaande episodes van de Doctor opgedoken!

De filmblikken met de twee episodes werden begin jaren tachtig in Southampton gekocht door een verzamelaar. Van de sciencefictionserie ontbreken nog zeker honderd afleveringen uit de jaren zestig. Wanneer de uitzendrechten waren verlopen, vernietigde de BBC het materiaal in de regel. Dat er wat bewaard is gebleven, is meestal te danken aan particuliere verzamelaars. De laatste grote vondst dateert uit 2004.

Twee fragmenten uit de teruggevonden afleveringen hebben we voor jullie. Van het vierdelige avontuur ‘Galaxy 4’uit 1965 was voor zover bekend helemaal niets bewaard gebleven. Gelukkig kunnen we nu in elk geval beschikken over episode drie. Waarin William Hartnell, de eerste Doctor, het aan de stok krijgt met de Drahvins!

Ook teruggevonden:  aflevering twee van ‘The Underwater Menace’ (1967). Tweede Doctor Patrick Troughton wordt op een vulkanisch eiland gevangen genomen door de laatste overlevenden van Atlantis. Aflevering drie was al terug, alleen deel een en vier ontbreken nu nog.

In de loop van 2012 wordt bekend gemaakt wanneer de episodes op dvd zullen verschijnen, schrijft de BBC. De filmblikken werden onlangs officieel toegevoegd aan de collectie van het British Film Insitute. Doctor Who-scenarioschrijver en acteur Mark Gatiss leidde de plechtigheid: ‘Christmas has come early for Doctor Who fans everywhere.’

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!