Nieuws
4 augustus 2023

Creatures from Groningen

Duik in september de duisternis is: deze hele maand kun je in Forum Groningen terecht voor monsterfilms uit alle tijden en alle uithoeken van de wereld. Met onder meer een Filmcollege, live muziek, Cinema Curioso en Schokkend Nieuws presenteert: BRIDE OF FRANKENSTEIN.

Forum-programmeur en oud-SN’er Ruben Allersma heeft een monsterlijk programma samengesteld vol wezens die ons sinds de begindagen van film de stuipen op het lijf hebben gejaagd. Waarom krijgen we maar niet genoeg van monsters? In welke gedaanten zijn ze door de jaren heen op het scherm verschenen en hoe symboliseren ze de gedeelde angsten van hun tijd? In de selectie bekende en minder bekende monsterfilms vind je baanbrekende én moderne klassiekers, maar ook NOSFERATU (1922) met live muzikale begeleiding, een genrebepalende Spaanse zombiefilm, oogstrelende Zuid-Afrikaanse eco-horror en spectaculaire Indiase fantasy.

Het themaprogramma Creatures from the Depths trapt af met het Filmcollege: Monsters op het witte doek. Hierin kijkt filmdocent en cultuurhistoricus Constant Hoogenbosch naar klassieke en moderne monsters, waarom wij ze zo interessant vinden en hoe ze hun weg naar het medium vonden. Later in de maand zie je CARNIVAL OF SOULS, (Herk Harvey, 1962) met een inleiding en nagesprek door Kevin Toma, die een eindeloze obsessie met de film heeft en momenteel aan een persoonlijk boek over de film werkt. En Ronald Simons stelde een speciale editie van zijn programma Cinema Curioso samen, met daarin ook de allercurieuste scènes van de afgelopen vijf edities van zijn programma. Ook bijzonder: de Nederlandse componist en luitspeler Jozef van Wissem is vooral bekend van zijn soundtrack voor Jim Jarmusch’ ONLY LOVERS LEFT ALIVE (2013), waarvoor hij in Cannes een Gouden Palm won. In 2019 kreeg hij van Cinémathèque Française in Parijs de opdracht een soundtrack te componeren voor de gerestaureerde originele versie van NOSFERATU, EINE SYMFONIE DES GRAUENS (F.W. Murnau, 1922) – en jawel, deze brengt hij live in Groningen ten gehore.

Schokkend Nieuws presenteert op maandag 18 september BRIDE OF FRANKENSTEIN van James Whale. De film wordt ingeleid door hoofdredacteur Julius Koetsier, die de film tot zijn persoonlijke favorieten rekent. Ook is er een stand aanwezig met het nieuwste nummer van Schokkend Nieuws, een flinke stapel oudere nummers én merchandise.

Klik hier voor meer informatie en het volledige programma van Creatures from the Depths.

Uitgelicht:

2 septFilmcollege: Monsters op het witte doek / Constant Hoogenbosch
11 septCarnival of Souls / Kevin Toma
15 septJozef van Wissem plays Nosferatu
18 septSchokkend Nieuws presenteert: Bride of Frankenstein
23 septCinema Curioso: Creature Feature

Creatures from the Depths
2-29 september 2023,
Forum Groningen
https://forum.nl/nl/creatures

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!