Cool Japan
Cool Japan
Nieuws
26 november 2018

Cool Japan

Cool JapanEVENT | In het Amsterdamse Tropenmuseum is op dit moment de expositie ‘Cool Japan’ te zien. De tentoonstelling geeft een aardig overzicht van de verschillende aspecten die zo herkenbaar ‘Japans’ zijn. Manga en anime, maar ook kunst en mode komen aan bod.

Nederland heeft al eeuwen een dingetje met Japan. Dat krijg je als je vanaf 1641 een exclusieve handelsrelatie hebt die twee eeuwen duurde. De recente (her)opleving van de belangstelling voor Japan is dus niet nieuw, maar wel anders. De tentoonstelling was eerder in Leiden te zien, maar is voor de Amsterdamse editie bijgewerkt en uitgebreid.

Toen ik de lift uitstapte hoorde ik de uiterst herkenbare muziek van PAPRIKA (Satoshi Kon, 2006) al. Wel zo handig, want zo weet ik dat ik linksaf moet. De expositie begint met het meest herkenbare element: de animefilms. In de trailer herken ik fragmenten uit o.a. PAPRIKA, YOUR NAME (Makoto Shinkai, 2016) en AKIRA (Katsuhiro Ôtomo, 1988). Op de voorgrond staan poppetje en modellen die verwijzen naar de vele animeseries. Aan de muur hangt een uitleg over de Japan-conventies die nu in de gehele wereld opduiken. Er is blijkbaar ook een conventie in Tanzania. De trailer van de eerdere editie in Leiden geeft een goede indruk:

Intrigerende titels als ‘de lijn’, ‘kawaii’ en ‘lustobject’ leiden je door de tentoonstelling. De expositie is keurig in secties verdeeld; niet noodzakelijkerwijs in chronologische volgorde en soms zijn de concepten slechts losjes met elkaar verbonden. Een van de segmenten houdt zich bezig met het begrip ‘otaku’, wat zoveel betekent als ‘een zeer gedreven fan’. Otaku begon als een negatief begrip, maar heeft buiten Japan inmiddels een wat neutralere betekenis gekregen. Hier staan wat arcadekasten met typisch Japanse spelletjes (tafelflippen, trommelen op de maat, etc.). Er zijn ook comfortabele banken en er is genoeg manga om je uren zoet te houden.

Al met al is het geen grote expositie, maar wel netjes verzorgd en leerzaam. Je bent er zo een uurtje of twee zoet mee en dan heb je ook nog de optie om de rest van het museum door te wandelen. Als je al bekend bent met de geschiedenis van de anime- en manga-interesse hier in Nederland, dan is het ook een feest der herkenning. Het was alweer even geleden dat ik Magical Farmgirl Marieke van Mike Kok las, de eerste Nederlandstalige manga (1996).

Cool Japan
t/m 1 september 2019
dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 – 17.00 uur.
Tropenmuseum
Linnaeusstraat 2
Amsterdam
Website

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!