Nieuws
10 mei 2010

Cinemasia

Van 20 tot en met 30 mei vindt in Het Ketelhuis in Amsterdam de vierde editie plaats van CinemAsia. Het filmfestival opent dit jaar met de Nederlandse première van de Hong Kong ‘slasher’ DREAM HOME.

Het tweejaarlijkse festival vertoont ruim 50 onafhankelijke Aziatische films die vaak niet eerder in Nederland te zien zijn geweest. Overdag zeer de moeite waard vanwege de vele fraaie dramafilms en documentaires uit onder meer Korea, Japan, China en Indonesië. De genreliefhebber komt vooral ’s avonds aan z’n trekken.

Zoals dus bijvoorbeeld op donderdagavond 20 mei, tijdens de openingavond met DREAM HOME (Pang Ho-Cheung, Hong Kong 2010). In DREAM HOME zet Chen Lai-Sheung (Hong Kong ster Josie Ho, ook aanwezig tijdens de première) alles op alles om haar droomhuis met uitzicht op zee te bemachtigen. Ze werkt tachtig uur per week, steelt, en laat zelfs haar vader overlijden om het verzekeringsgeld op te strijken. Wanneer dit alles nog niet genoeg blijkt, vloeit er bloed. Althans… dat hopen we. De organisatie van CineAsia omschrijft DREAM HOME als een ‘slasher’ en de website van de film wekt aanvankelijk ook die indruk, maar de teaser en trailers zijn wel héél erg ingehouden en smaakvol. Wat wordt het: slasher of sof? Er zit niets anders op, dan miss Ho zélf in actie te gaan zien…

CinemAsia zal met z’n gasten en themaprogramma’s vaker voor verrassingen gaan zorgen. Wie bijvoorbeeld de Japanse animatiefilm SUMMER DAYS WITH COO (Keiichi Hara, Japan 2009) nog niet heeft gezien, mag die beslist niet aan zich voorbij laten gaan. SN’s Olivier Kerkdijk besprak de dvd-release in het najaar van 2009 in SN #83 en is nog steeds stuk van het avontuur van de kleine Koichi en zijn vriendje, de mythische watergeest. Ook HAEUNDAE (Je-gyun Yun, Zuid-Korea 2009) is een bescheiden aanrader. Dé bioscoophit van 2009 in Zuid-Korea, is een spectaculaire rampenfilm waarin een Tsunami met een snelheid van 800 kilometer per uur op de kust afraast!

Nog een paar titels uit het grote aanbod: ACCIDENT (Pou-soi Cheang, Hong Kong 2009), een actiethriller uit de omgeving van regisseur Johnny To, laat zich nog het beste omschrijven als een kruising tussen de gangsters uit diens EXILED en de freak accidents uit FINAL DESTINATION. K-20 THE LEGEND OF THE MASK (Shimako Sato, Japan 2008) is een sfeervol fantasyverhaal over een meesterdief met twintig gezichten. Met hoofdrollen voor superster Takeshi Kaneshiro en de indrukwekkend cgi. MERANTAU (Gareth Evans, Indonesië 2009) is dan weer wat bescheidener van opzet, maar wel mooi even de eerste Indonesische martial arts film ooit! Yuda (Iko Uwais), een bekwame beoefenaar van de vechtsport Silat Harimau, reist naar Jakarta en gaat daar al snel op de vuist met een bende Europese mensenhandelaren.

Wordt Iko Uwais de volgende Tony Jaa of JeeJa ‘CHOCOLATE’ Yanin? Wat brengen de horrorfilms FIKSI (Mouly Surya, Indonesië 2008), KERAMAT (Monty Tiwa, Indonesië 2009) en de seksuele avonturen van samurai Kagurazaka Kikunosuke in LOVE MASTER 3? Kom het vooral allemaal zelf ontdekken…

CinemAsia
20 tot en met 30 mei 2010
Het Ketelhuis, Amsterdam, en daarna van 26 mei t/m 13 juni op tournee.
Meer informatie en het volledige programma.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!