Cinema Egzotik_John_Carpenter_Affiche
Cinema Egzotik_John_Carpenter_Affiche
Nieuws
2 april 2012

Cinema Egzotik: John Carpenter

Cinema Egzotik_John_Carpenter_AfficheDe mannen van Cinema Egzotik slaan hun tent vanaf aanstaande vrijdag 6 april op in het nieuwe gebouw van EYE aan de IJ-oever achter Amsterdam Centraal. Ze vieren hun nieuwe locatie met een double-bill van regisseur John Carpenter: THE THING en BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA.

Cinema Egzotik is de maandelijkse cultavond met aandacht voor de betere én de slechtere genrefilm. Trailers en fragmenten, inspiraties en rip-offs uit de krochten van de filmgeschiedenis, ingeleid door wandelende filmencyclopedie Martin Koolhoven en filmkenner Ronald Simons. Vanaf april maandelijks op de derde vrijdagavond van de maand. Voor hun debuut in EYE trokken ze niet de minste titels uit het 35mm-archief. 6 april staat namelijk in het teken van John Carpenter en Kurt Russell met de vertoning van THE THING en BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA.

Zelf omschreef John Carpenter de zwakte en kracht van THE THING (1982) met “There were zero women in the movie: it’s no hope, all men”, en hij sloeg daarmee de spijker op de kop. Zijn verfilming van de roman Who Goes There? van John W. Campbell Jr uit 1938 is een beheerste, ijselijke vertelling over een groep geïsoleerde mannen op de Zuidpool. Er waart in en om het kamp een ding rond dat groteske vormen aanneemt en waaraan niet te ontsnappen valt. Het boek werd eerder verfilmd als THE THING FROM ANOTHER WORLD in 1951 en is recentelijk door Matthijs van Heijningen jr. voorzien van een prequel.

Hoopvoller gaat het er aan toe in BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA uit 1986. Kurt Russell speelt met een vette knipoog de stuntelende trucker Jack Burton die zich opwerpt als leider in de strijd tegen een ondergronds en duivels imperium in het Chinatown van San Francisco, hoewel hij daarvoor totaal ongeschikt is. Zijn Chinese sidekick moet dan ook het vuile werk opknappen. Carpenter combineert fantasy, martial arts, horror en western, en parodieert de macho adrenalinecinema van begin jaren tachtig. Schokkend Nieuws concludeerde in SN#51: “hij dendert lekker voort, er valt veel te lachen en de vormgeving is prachtig.

Cinema Egzotik
6 april 2012
Aanvang 20:00
EYE Film Instituut Nederland
Website

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!