DawnenShaun
DawnenShaun
Nieuws
7 maart 2015

Cinema Egzotik: Dawn & Shaun

DawnenShaun PRIJSVRAAG | Op vrijdag 20 maart is het huiveren en lachen geblazen tijdens de zombie double bill van Cinema Egzotik in filmmuseum EYE te Amsterdam. Je kunt genieten van twee klassiekers in het genre: George Romero’s DAWN OF THE DEAD en de hilarische Britse zombie-spoof SHAUN OF THE DEAD. Schokkend Nieuws verloot weer vrijkaartjes!

Cinema Egzotik vindt iedere maand plaats in filmmuseum EYE in Amsterdam-Noord. Regisseur Martin Koolhoven en cultkenner Ronald Simons werpen zich op 20 maart op de schuifelende doden met hun niet te stillen honger naar mensenvlees.

Koolhoven: “In 1968 introduceerde George A. Romero in NIGHT OF THE LIVING DEAD een nieuwe versie van de zombie en introduceerde daarmee de figuur die wij nu nog steeds kennen. Het was pas in 1978 dat hij, mede aangespoord door Dario Argento, een vervolg maakte en een ware hausse ontketende. DAWN OF THE DEAD betekende de geboorte van de moderne zombiefilm. We vertonen de Europese cut, ofwel de versie die Dario Argento van de film monteerde en waarvoor hij zijn vaste componisten, prog-rockband Goblin, de muziek liet maken. In 2002 zorgde 28 DAYS LATER voor een grote comeback van de zombiefilm en twee jaar later leverde dat SHAUN OF THE DEAD op; veruit de beste zombiekomedie ooit gemaakt.” Zo is het maar net.

“When there is no more room in hell, the dead will walk the earth,” is de enige uitleg die wordt geboden voor de zombie-epidemie in DAWN OF THE DEAD (George A. Romero, 1978). Bart Oosterhoorn schreef in 1997 ter gelegenheid van de laserdisc(!)-uitgave: “Terwijl de zombies aan de periferie van het beeld knagen, concentreert het verhaal zich op de desintegrerende maatschappij van de levenden, eerst op de massa, later op een groep van vier die per helicopter een goed heenkomen zoekt. Zij bivakkeren in een shopping mall en proberen er zo goed en kwaad als dat gaat een normaal bestaan te hervinden. Juist als dat lijkt te lukken wordt de relatieve vrede verstoord, niet door de levende doden, maar door andere overlevenden: een bende plunderende motorrijders.” Kortom: een baanbrekende combinatie van sociale persiflage en splatterfilm met Tom Savini, verantwoordelijk voor de special make-up effects, als motorbendeleider!

Later waren er natuurlijk veel grapjassen die lollig dachten te wezen met varianten als ORGY OF THE DEAD, KNIGHT OF THE DEAD, JUAN OF THE DEAD, DAVE OF THE DEAD, BONG OF THE DEAD, STAG NIGHT OF THE DEAD en, heel recent nog, de voetbalzombiekomedie GOAL OF THE DEAD. Maar de allerbeste is toch wel SHAUN OF THE DEAD  (Edgar Wright, 2004). De jonge Londenaar Shaun (Simon Pegg) zit in een dip; om zijn saaie baan en de breuk met vriendin Liz te vergeten, bezat hij zich iedere avond met vriend Ed in de pub. Alles wordt anders wanneer een zombie-invasie Shauns buitenwijk bereikt.

Schokkend Nieuws geeft 5 x 2 kaartjes weg voor Cinema Egzotik. Het enige wat je hoeft te doen is de volgende eenvoudige vraag beantwoorden: NIGHT.., DAWN… en DAY OF THE DEAD vormen een trilogie, later nog verder uitgebreid door Romero. SHAUN OF THE DEAD is ook onderdeel van een trilogie. Hoe heet de trilogie en welke films maken er deel van uit? 

Deze prijsvraag is inmiddels afgelopen. De winnaars hebben bericht ontvangen.

Cinema Egzotik
20 maart
Aanvang 20:00
EYE Film Instituut Nederland
Kaarten reserveren

7 maart 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!