jeugd
jeugd
Nieuws
15 juli 2013

Cinema Egzotik: Allemaal tuig

jeugdDe filmkenner weet het: voor leuke retro-double features moet je elke maand een vrijdag naar Eye, want dan is het tijd voor Cinema Egzotik! Dit keer aandacht voor ‘de jeugd van tegenwoordig (van gisteren)’, want daar valt altijd wel veel mee te beleven.

De avond van Maarten Koolhoven en oud-redactielid Ronald Simons begint op z’n Frans met LA HAINE (Mathieu Kassovitz, 1995). In rauw zwart wit worden drie jongens uit de banlieues, die ondanks hun verschillende afkomst goed bevriend zijn, geleidelijk meegesleept in het geweld van de rellen om hen heen. Als er een wapen in het spel komt, weet je dat het haast niet goed meer kan eindigen, vooral ook omdat de film opent met een Franse variant op ‘it’s not the fall that kills you’: ‘Jusqu’ici tout va bien.’ Het is opvallend hoe weinig de film is gedateerd: soortgelijke rellen breken nog steeds met deprimerende regelmaat uit in de verarmde buitenwijken van Parijs. Misschien is het wel net als al het geklaag over ‘de jeugd van tegenwoordig’: eigenlijk van alle tijden.

Met de tweede film van de avond, CLASS OF 1984 (Mark L. Lester, 1981) van een halve generatie eerder, wordt de toon verlegd van het tragedische naar het (al dan niet zo bedoelde) komedische. Nieuwe leraar Perry King krijgt te maken met de drugsdealende bende van Timothy van Patten. Bij uitkomst werd de film in meerdere landen verboden vanwege de ‘wellustige inhoud’, maar komende vrijdag is hij op het grote scherm te bekijken, mét een introductie van Koolhoven natuurlijk.

Cinema Egzotik
19 juli
Aanvang 20:00
EYE Film Instituut Nederland
Website

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!