excision Schokkend Nieuws
excision Schokkend Nieuws
Nieuws
26 mei 2012

Cannes: de oogst (deel 2)

excision Schokkend NieuwsHet Festival de Cannes is bijna afgelopen. Found footage is er helaas niet van, maar Wim Castermans liep rond op de filmmarkt en doet voor ons verslag. Aflevering 2: ‘Must bring your own weapons’.

EXCISION (Richard Bates Jr., 2012) werd goed onthaald op Fantasia en Sundance, en begon dus met een voorsprong aan zijn vertoning in Cannes. De zwartkomische horror over een puberende jongedame zou een zusje kunnen zijn van TEETH en MAY, maar weet ondanks de sterke présence van AnnaLyne McCord niet helemaal te overtuigen. EXCISION was oorspronkelijk een korte film. Opgeblazen tot volwaardige feature van tachtig minuten, is de film zijn kracht al grotendeels kwijt bij de finale. De bijrollen van John Waters als priester en pornoster Traci Lords als brave moeder zorgen wel voor leuke momenten.

Safety Not Guaranteed Schokkend NieuwsNog een film die het al goed deed op de Amerikaanse festivals is SAFETY NOT GUARANTEED (Colin Trevorrow, 2012). Ook in deze excentrieke comedy staat een vrouwelijk buitenbeentje centraal. De film heeft een lichte sci-fi toets en kwam voort uit de advertentie die ondertussen al in miljoenen mailboxen belandde, waarin iemand zoekt naar een partner om mee terug te reizen in de tijd: “Must bring your own weapons. Safety not guaranteed. I have only done this once before.” Sympathieke independent die hopelijk door een paar festivals wordt opgepikt.

sushi-girl-Schokkend NieuwsMinder sympathiek is SUSHI GIRL (Kern Saxton, 2012), een opportunistische Tarantino-wannabe die opent met door seventies-deuntjes begeleide retro-titels en draait om een stel gangsters na een mislukte overval. Ook getrouw aan de Tarantino-formule is de cast met has-beens als Mark Hamill en Tony Todd, wat Aziatische hoela als bijschotel en cameo’s van Michael Biehn, Sonny Chiba en Danny Trejo. De oorscène van RESERVOIR DOGS wordt hier een langgerekte martelscène. Mark Hamill als slonzige nicht leek me aanvankelijk een perfecte keuze, maar hij begint al snel op de zenuwen te werken.

DoomsdayBOOK Schokkend NIuewsDOOMSDAY BOOK, een omnibusfilm van drie delen waarvan Kim Jee-woon het middelste maakte en Yim Pil-sung de andere twee, trekt nog vlug de apocalyptische kaart vooraleer 2012 er op zit. Het eerste deel opent met zombies, een emotieloze robot wordt een verlichte Bodhisattva in het tweede deel en afsluiten doen we op een verwoeste aarde nadat een op eBay bestelde meteoriet erop inslaat. Zoals je dat meestal hebt met omnibusfilms is het nogal wisselvallig, maar het geniale eerste deel is dolle pret.

miss-lovely-Schokkend NIeuwsDe Indiase productie MISS LOVELY (Ashim Ahluwalia, 2012) haalde de selectie van de Un Certain Regard-competitie, en tijdens de eerste tien minuten was ik ervan overtuigd de beste film van het jaar te zien. Met een uitstekend gerealiseerde retro-look wordt de Indiase Z-grade filmwereld van de jaren tachtig gerecreëerd en volgen we twee broers in de horrorindustrie. Het verhaal is duidelijk geïnspireerd op de legendarische Ramsay-broers (PURANA MANDIR, BANDH DARWAZA). Helaas is de film, met zijn weinig lineaire en anekdotisch aandoende sfeerbeelden, wat al te ambitieus. Toch absoluut de moeite waard.

Room 237 Schokkend NieuwsIn het andere zijprogramma Quinzaine des Réalisateurs, de documentaire ROOM 237. Zoals de titel al doet vermoeden, draait hier alles om THE SHINING. Slim gemonteerd met veel beeldmateriaal, weet de documentaire de gewoonlijke parade van pratende koppen te vermijden en vertellen fans over de verborgen boodschappen die ze in Kubricks film denken te ontdekken. Vaak hilarisch vanwege de waanzinnige analyses; een documentaire die vooral draait om obsessie.

Ondertussen proberen veel films op de marché natuurlijk ook nog steeds het commerciële succes van PARANORMAL ACTIVITY te evenaren. Volop goedkope found footage en spookhuisfilms dus, waarbij ik het na een regeltje uit de synopsis al voor bekeken hield. Ik kan alleen maar hopen dat er geen found footage opduikt van mijn nachtelijke uitspattingen in Cannes, want feestjes – die horen er natuurlijk ook bij. Lekker weer was er dit jaar helaas niet – met enkele dagen regen en waterschade in één van de zalen waardoor een voorstelling van DRACULA 3D werd afgelast. Toch nog een pluspunt.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!