Showgirls
Showgirls
Nieuws
23 maart 2013

Camp in de Cinematek

Showgirls

“Meer dan vier uur vol schaamteloze overacting, supergeconcentreerd melodrama en gratuite blote borsten.” De organisatoren van B tot Z in de Cinematek in Brussel hebben er zin in. Super de luxe camp double bill op 29 maart!

Elke laatste vrijdag van de maand houdt de Brusselse Cinematek de thema-avond B tot Z: hilarische B-films, bloedstollende thrillers, spannende flikkenfilms, gialli, slashers, blaxploitation en andere films ‘met een hoek af’. Een stuk niet te missen alternatieve filmgeschiedenis, tweetalig ingeleid door Dirk Van Extergem en Bruno Forzani.

Deze Camp-aflevering van B tot Z ligt in het verlengde van het Offscreen Film Festival, dat je overigens nog tot 24 maart kunt bezoeken. “Camp is een verzamelnaam voor films die bewust de noties van goede smaak aanvallen, camp is de triomf van theatrale kunstgrepen over dramatische diepgang, camp is verpakking boven inhoud, camp is zo slecht dat het goed wordt, camp is fout, maar bovenal camp is fun.”

Vanaf 19.00 uur: MOMMIE DEAREST (Frank Perry, 1981). Gebaseerd op de gelijknamige bestseller waarin Christina Crawford afrekende met het misbruik en de traumatische adoptie en opvoeding door haar moeder, de filmster Joan Crawford. “De verfilming,” schrijft B tot Z, “was echter zo euh… opmerkelijk dat deze menig toeschouwer een traumatische kijkervaring bezorgde.”

“No wire hangers–ever!”

“Tina! Bring me the axe.”

“I’m not mad at you, I’m mad at the dirt.”

“Dit zijn slechts enkele van de banale dialogen die onsterfelijk zijn geworden in de ogen en oren van ieder rechtgeaarde campliefhebber. Elke blik, elke Crawford-achtige tic en maniërisme die Faye Dunaway onder een metersdikke laag make-up ten beste geeft, wordt in deze kringen op goedkeurend gejoel onthaald. (…) Voeg daar de belabberde regie aan toe, een decor gedrenkt in gesatureerde kleuren, goedkope belichting en een scenario dat met haken en ogen aaneenhangt. Het resultaat is een soap opera in het kwadraat en een compleet mislukte biopic die lustig feit met fictie vermengt. Hoe meer de film een loopje neemt met de werkelijkheid, des te hilarischer deze wordt. Ongewild grappig, ongemeen slecht en ongegeneerd gênant.”

En dan vanaf 21.15 uur: SHOWGIRLS (Paul Verhoeven, 1995). De langbenige paaldanseres Nomi Malone (Elizabeth Berkley) klimt in Las Vegas naar de absolute top: ster van het topless showballet in het Stardust Casino. Onderweg gaat ze over lijken. De grootste flop uit de carrière van Paul Verhoeven schijnt inmiddels dan toch zijn budget van 50 miljoen dollar te hebben terugverdiend – een meesterwerk van smakeloosheid en klassieke vulgariteit.

 29 maart 
Cinematek Brussel
Baron Hortastraat 9
1000 Brussel
www.cinematek.be

19:00 | MOMMIE DEAREST (Frank Perry, 1981)
21:15 | SHOWGIRLS (Paul Verhoeven, 1995)

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!