Imagine1
Imagine1
Nieuws
17 februari 2016

Building Dreams and Nightmares

Imagine1 EVENT | Het Imagine Film Festival wordt dit jaar van 14 t/m 24 april gehouden in EYE, Amsterdam. Een prachtig gebouw dat mooi aansluit op het thema dit jaar: Building Dreams and Nightmares.

Met dat themaprogramma besteedt Imagine dit jaar speciale aandacht aan de prominente rol die architectuur en vormgeving spelen in horror-, fantasy- of sciencefictionfilms. Van METROPOLIS tot THE SHINING en van INCEPTION tot THE GRAND BUDAPEST HOTEL: architectuur en vormgeving vervullen een sleutelrol bij het creëren van een nieuwe of andere werkelijkheid. Filmmakers hebben, net als architecten, vaak toekomstvisies over onze steden en leefomgevingen van morgen. Zij vaak wel pessimistischer dan stedenbouwers. Vervuiling, overbevolking, schaarste van water en voedsel, het oprukken van smart technology en de groeiende kloof tussen arm en rijk, het zijn prominente onderwerpen in de dystopische fictie – en staat nu ook op de agenda van veel stedenplanners en architecten

Imagine is al jarenlang hét Nederlandse filmfestival voor de fantastische film, en biedt ieder jaar een mooi programma bestaande uit circa vijftig genrefilms, een aantal korte filmblokken, internationale gasten en een uitgebreid programma van lezingen en masterclasses.

Bekend gemaakt is nu dat de Amerikaanse production designer Anshuman Prasad een masterclass komt geven. Prasad genoot een opleiding als architect en werkte als production designer aan films als 300: RISE OF AN EMPIRE, CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER en BATMAN V SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE. In zijn masterclass gaat hij in op de architectuur in zijn werk. En ook Alex van Warmerdam geeft een Masterclass. Logisch, want Van Warmerdam laat al sinds zijn debuutfilm ABEL al zijn sets speciaal bouwen. Tijdens het symposium De Toekomst van de Stad gaan filmmakers, architecten en kunstenaars in discussie over toekomstscenario’s voor de (mega)steden van morgen. Tot de deelnemers behoren onder meer de Nederlandse architect Winy Maas en de Britse kunstenaar Liam Young.

Bijzonder is ook de vertoning, voor het eerst in Nederland, van de gerestaureerde versie van de expressionistische horrorklassieker DAS CABINET DES DR. CALIGARI uit 1920. Architectuur speelt in de film van Robert Wiene een allesbepalende rol, met zijn verwrongen gebouwen, schuine wanden en aflopende vloeren,. Vandaar dat contact is gezocht met de Murnau Stiftung die de film in 2014 liet restaureren. De gestaureerde film is voor het eerst in Nederland te zien en wordt van een nieuwe score voorzien en live begeleid door het Haagse Monomyth. Dit filmconcert wordt georganiseerd in samenwerking met EYE en CineSonic en vindt plaats op maandag 18 april. (De trailer bevat andere muziek)

Ook Cinema Egzotik, EYE’s maandelijkse double bill, krijgt voor de derde maal een speciale Imagine-editie. Met de futuristische, door de Nederlandse Jan Roelfs vormgegeven sciencefictionfilm GATTACA en John Carpenters zeer zelden vertoonde ESCAPE FROM NEW YORK. Yes! Wij breken de tent nu al af!

Imagine Film Festival
14 t/m 24 apri
EYE, Amsterdam
www.imaginefilmfestival.nl

17 februari 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!