EYE, het filmmuseum in Amsterdam Noord, heeft op vrijdag 5 oktober een mooie blaxploitation double bill voor je klaarstaan. Funky!
Aanleiding is de tentoonstelling Expanded Cinema, die tot en met 2 december in het museum te bezichtigen is. Kunstenaars Isaac Julien, Fiona Tan en Yang Fudong tonen dat film allang niet meer alleen in de bioscoopzaal bekeken hoeft te worden. De Brit Isaac Julien doet dat met een reeks korte provocatieve films, maar ook met een blaxploitation-compilatieprogramma op 5 oktober.
Julien maakte namelijk zelf óók twee films over de ‘gods in pop-culture clothing’. De korte film BALTIMORE (2003) is deels een hommage aan Melvin Van Peebles, die in de jaren zeventig de oer-blaxploitationfilm SWEET SWEETBACKS BAADASSSSS SONG maakte, en deels een surrealistische allegorie over ras en klassenmaatschappij. Van Peebles komt oog in oog te staan met de wassen beelden van zwarte helden als Malcolm X en Martin Luther King, en uiteindelijk ook van zichzelf. In de documentaire BAADASSSSS CINEMA (2002) interviewt Julien grootheden als Fred Williamson, Pam Grier, Richard Roundtree, Larry Cohen en Melvin Van Peebles. Muzikale begeleiding: Curtis Mayfields en Isaac Hayes!
De twee documentaires zijn vanaf 17.00 uur te zien en duren bij elkaar 75 minuten. De avond vervolgt om 19.30 uur met een lezing door Tessa Boerman (programmeur black cinema en documentairemaker) over wat de rebelse kracht en de humor van de blaxploitationfilms voor betekenis hebben in het Nederland van 2012. Dat zouden wij ook graag weten.
Meteen aansluitend is het tijd voor het échte werk: de vertoning van SWEET SWEETBACK’S BAADASSSSS SONG (Melvin Van Peebles, 1971). De meest invloedrijke film ooit gemaakt door een zwarte filmmaker. Een grootgeschapen hustler uit het getto (gespeeld door Van Peebles zelf) wordt beschuldigd van buitensporig geweld en slaat op de vlucht. Het verschil met alle voorgaande films over zwarten uit het getto? Sweetback ontsnapt! De met 50.000 dollar uit de zak van Bill Cosby gefinancierde film werd een groot kassucces en leidde tot de ontdekking dat er veel geld te verdienen viel aan black cinema: de geboorte van de blaxploitation. Can you dig it?!