Camera Japan 2012
Camera Japan 2012
Nieuws
25 september 2012

Camera Japan 2012

Camera Japan 2012In oktober vindt alweer de zevende editie plaats van Camera Japan. Het festival trapt af op 3 oktober met een avontuurlijk programma vol muziek, film en voedsel.

De aftrap geschiedt in het Worm Instituut, maar het hoofdfestival vindt plaats van 4 tot 7 oktober in het Rotterdamse LantarenVenster. Hier kunnen bezoekers zich vier dagen lang onderdompelen in de Japanse (eet-)cultuur met meer dan vijftig filmvoorstellingen, optredens, workshops, exposities en vele Japanse lekkernijen. Daarna verplaatst het festival zich naar Amsterdam, waar het van 12 tot 14 oktober neerstrijkt in Filmtheater Kriterion en de Melkweg.

Het belooft een smakelijk festival te worden. Onder de noemer Japalicious! richt het festival zich dit jaar in het bijzonder op de Japanse eetcultuur met een multidisciplinair programma ‘dat alle zintuigen versteld zal doen staan’. Schokkend Nieuws is natuurlijk vooral geïnteresseerd in wat onze ogen en oren voorgeschoteld gaan krijgen. We doken in het programma.

Naast een verzameling korte animatiefilms onder de noemer Beyond Anime, zijn er verschillende lange anime-films geprogrammeerd. Uitgekeken is er naar de nieuwste van Studio Ghibli. FROM UP ON POPPY HILL is geschreven door o.a. Hayao Miyazaki (SPIRITED AWAY) en geregisseerd door zijn zoon Goro Miyazaki. Een groepje studenten probeert de sloop van hun clubgebouw te voorkomen. Ook MARDOCK SCRAMBLE: THE FIRST COMPRESSION wordt vertoond. Een cyberpunk-noir-actiefilm, naar de gelijknamige manga, over een jonge prostituee die omgebouwd wordt tot cyborg en wraak wil. Een andere mangaverfilming kreeg de pakkende titel BERSERK, GOLDEN AGE ARC 1 – THE EGG OF THE KING. Het is de eerste film van een trilogie over een huurling die zich bij een leger met een geheimzinnige leider voegt.

In het reguliere programma lijkt de film HIMIZU interessant. Twee tieners die overeind proberen te blijven in een chaotische wereld: Yuichi moet onder druk van de yakuza de schulden afbetalen die zijn verdwenen vader opgebouwd heeft, terwijl de moeder van zijn klasgenootje Keiko een schavot heeft gebouwd zodat Keiko zichzelf kan ophangen. Cultregisseur Sion Sono (LOVE EXPOSURE, COLD FISH) kan inmiddels op een grote schare fans rekenen.

Of wat te denken van MONSTER’S CLUB (Regie: Toyoda Toshiaki) over een kluizenaar die bombrieven stuurt naar de directeuren van grote bedrijven en tv-zenders. Tot de geest van zijn overleden broer langskomt. Liever wat luchtigere kost? Schuif dan aan bij de splatteronzin van DEAD SUSHI (Noboru Iguchi) of THE WARPED FOREST (Miki Shunichiro), absurde fantasy over een alternate universe met reuzen, dwergen en anatomisch correct fruit.

Op de Camera Japan website vind je het gehele programma, inclusief alle randprogrammering. Tot ziens: Sayōnara en voor de smulpapen: Itadakimasu!

Camera Japan:

4 tot 7 oktober, LantarenVenster, Rotterdam
12 tot 14 oktober, Filmtheater Kriterion en Melkweg, Amsterdam
www.camerajapan.nl

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!