and cut
and cut
Nieuws
21 november 2013

And… Cut! Censuur en Cinema

and cut Als echte filmliefhebbers zijn wij natuurlijk tegen censuur. Als we horen dat Harvey Scissorhands weer bezig is, laten we een diepe zucht. Maar over censuur zélf vallen wel degelijk interessante films te maken, zoals binnenkort te zien is bij het And… Cut! programma, van 28 november tot en met 22 december in Brussel.

Censuur in België staat centraal bij ‘België: ceci n’est pas de la censure.’ Op 8 december opent de avond met een lezing van professor Daniël Biltereyst over het ontderwerp. Daarna zal de ooit controversiële film L’EMPIRE DES SENS van Nagisa Ōshima, destijds omschreven als een ‘pornofilm voor intellectuelen’, worden vertoond.

Bij censuur in Amerika zal menigeen direct denken aan de production code die vanaf de jaren dertig streng dicteerde wat er wel en niet in Hollywoodfilms mocht worden vertoond (in één bed slapen mochten zelfs getrouwde stellen niet). Er zijn in het programma dan ook meerdere zogenaamde ‘pre-code’ films opgenomen, die met hun voor de tijd choquerende inhoud de code deels hebben veroorzaakt. THE PUBLIC ENEMY, BABY FACE, GLORIFYING THE AMERICAN GIRL, FOOTLIGHT PARADE en TARZAN (waarin Tarzan en Jane naaktzwemmen) worden vertoond. Er zijn ook twee documentaires over films voor en na de code te zien: HOLLYWOOD BABYLON en THOU SHALT NOT. Over de huidige censuurpraktijk zoals uitgeoefend door de MPAA, is de documentaire THIS FILM IS NOT YET RATED te zien.

Hét programmaonderdeel waar de Schokkend Nieuws-lezer waarschijnlijk door verleid kan worden tot een uitstapje naar Brussel, is zaterdag 30 november en vrijdag 13 december te zien: de documentaire VIDEO NASTIES over, inderdaad, de ‘nasty’ films die in Engeland niet mochten worden vertoond.

Verder: een filmverzamelaar vertelt over seks in de (vooral Scandinavische) filmindustrie, en een militante pro-abortusfilm. Zelfs aan de allerkleinsten is gedacht met films van Buster Keaton en Fatty Arbuckle. Dat laatste is minder vreemd dan het lijkt wanneer je bedenkt dat de perikelen van Fatty Arbuckle Hollywood in de jaren twintig de reputatie van een nieuw Sodom en Gomorra bezorgden.

Meer details vind je op de website van Cinema Nova.

Praktische details:
And … Cut! Censuur en Cinema.
Nova, 29 november t/m 22 december
Arenbergstraat 3, 1000 BRUXXEL
Website

21 november 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!