poster HAFF_2013
poster HAFF_2013
Nieuws
19 maart 2013

16de Holland Animation Film Festival

poster HAFF_2013Het is dringen in het festivalcircuit, zeker nu het Holland Animation Film Festival (HAFF) in 2012 van de herfst naar het voorjaar verhuisde. Maar de ware liefhebber moet toch maar even de periode 20 t/m 24 maart vrijhouden. Je wordt dan op verschillende locaties in Utrecht getrakteerd op het mooiste, gekste en ontroerendste dat hedendaagse animatie te bieden heeft.

Het competitieprogramma bestaat uit vijf onderdelen, o.a. voor korte en lange animatiefilms. Veelbelovend in de laatste categorie: het Italiaanse PINOCCHIO, met tekeningen van kleurpotloodvirtuoos Lorenzo Mattotti die ook tot de festivalgasten behoort. Nieuwe aanwinst is de Grote Prijs voor Nederlandse Animatie voor, inderdaad, de beste Nederlandse animatiefilm.

Op woensdag 20 maart opent het festival met A LIAR’S BIOGRAPHY: THE UNTRUE STORY OF MONTY PYTHON’S GRAHAM CHAPMAN. Gebruikmakend van een geluidsopname uit 1980 waarop Graham Chapman (1941-1989), één van de grondleggers van het legendarische Monty Python, zijn onconventionele memoires toelicht, werden maar liefst vijftien verschillende animatiestudio’s aangetrokken om zijn roerige leven weer te geven.

Een speciaal themaprogramma is gewijd aan ‘strijdbare films’, oftewel ‘betekenisvolle animaties die zich inzetten voor de wereld om ons heen.’ Films dus die aan het denken zetten over, en vraagtekens zetten bij, gebeurtenissen in de politiek en samenleving. Één van de initiatiefnemers van dit onderdeel was de eind vorig jaar overleden animator en HAFF-oprichter Gerrit van Dijk.

De scheidslijn tussen high art en populaire cultuur is in onze gedigitaliseerde wereld flink vervaagd. De vraag wat dat betekent voor het vertellen van verhalen in hedendaagse animatie, loopt deze editie als een rode draad door het festival.

Verder: een speciaal programma rond Felix the Cat, gepresenteerd door René Windig (samen met Eddie de Jong geestelijk vader van stripkat Heinz); een focus op België met o.a. werk van leerlingen van de animatieafdeling van de Hogeschool Gent; een 3D-programma; en aandacht voor games en strips.

Voor meer informatie over programma, gasten, speciale evenementen en locaties:
www.haff.nl

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!