Foto Ivar Tillema 2
Foto Ivar Tillema 2
Nederhorror & scifi
7 juli 2015

‘Uitstellen, uitstellen en nog eens uitstellen’

Foto Ivar Tillema 2 NEDERHORROR | In oktober gaat BESTEMMING BEREIKT in première, de ongeveer tien minuten durende paranormale horrorfilm van Ivar Tillema. Schokkend Nieuws sprak met hem.

Ivar Tillema woont in Hilversum in een typische studentenkamer: ietwat rommelig, vuile borden op tafel en de nodige papiertjes in een scheve stapel op het bureau.  De standee van CHAPPIE verraadt Ivars liefde voor cinema. In deze kamer is de 22-jarige tweedejaarsstudent aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) zijn regiedebuut aan het afmonteren.

BESTEMMING BEREIKT vertelt het verhaal van de ervaren politieagent Johan (Jos Smit). Op een avond hoort hij in zijn dienstauto hoe twee pubers het communicatiekanaal verstoren. Wanneer de kwajongensstreek omslaat in een serieuze noodkreet, wordt de verbinding verbroken. Johans TomTom springt aan en wijst hem de weg naar een oude bioscoop in Hilversum. “Wanneer hij daar aankomt, worden er spelletjes met Johan gespeeld en blijken dingen niet wat ze horen te zijn,” zegt Ivar cryptisch. “Dan heeft hij opeens niets meer aan al zijn ervaring en zakt de moed hem in de schoenen.”

Meer wil Ivar er niet over verklappen. BESTEMMING BEREIKT werd opgenomen in de oude JT City bioscoop in Hilversum en moet een film worden waarin suspense de boventoon voert. “Wij willen de shots lang aanhouden, waardoor je meer spanning creëert. Gaat er wat gebeuren of juist niet? De kijker weet niet meer dan de hoofdrolspeler. Het is net als een achtbaan: je ervaart het pas wanneer je erin zit, zonder dat je van tevoren weet wat er kan gebeuren. De techniek van suspense is  uitstellen, uitstellen en nog eens uitstellen –  totdat er iets gebeurt.” Van een andere bekende techniek moet Ivar juist niets hebben: jump scares. “Dat vind ik goedkoop. Natuurlijk schrikken mensen wanneer je het geluid heel hard zet en er vanuit het niets opeens iets in beeld verschijnt. Zo simpel is het. Maar goed, wanneer je een langere film maakt, kom je er misschien niet onderuit.”

mt_ignore: Bestemming Bereikt foto 3

BESTEMMING BEREIKT is een uit de hand gelopen schoolopdracht voor de HKU. “Cameraman Giel Rozilio en ik moesten iets buiten school filmen. We wilden één scène maken, een horrorscène, omdat we beiden geïntrigeerd zijn door het horrorgenre. Toen vroegen huisgenoten waarom we er geen korte film van maakten. Uiteindelijk hebben we via CineCrowd duizend euro opgehaald en konden we gaan draaien.”

BESTEMMING BEREIKT komt naar verwachting in oktober uit. Waar kunnen horrorliefhebbers naar uitkijken? “De suspense is een lokkertje,” denkt Ivar. “We hebben ons laten inspireren door BEHOLD THE NOOSE, ook een korte horrorfilm over een agent die naar een onbekende locatie gaat. Het is een rustige film, met een lange opbouw naar het einde toe. Dat sprak ons erg aan.” Dat blijkt ook wel uit de teaser van BESTEMMING BEREIKT:

Ivar: “Ik wil spanning creëren door langere shots in de film te verwerken. Maar ik wil nog veel meer uitproberen. Ik ben 22 jaar, heb nog lang de tijd. Ik merk wel dat ik plot-twists erg interessant vind: de kijker op het verkeerde been zetten…” Ivar heeft zelfs al een idee voor een volgende film: “Een thriller van een half uur.  Laat ik voorop stellen dat dit allemaal nog hersenspinsels zijn, maar ik denk erover een film te maken over een man die in een gesloten gemeenschap in Drenthe een bepaalde zaak moet onderzoeken. De film speelt zich niet in het heden af, maar in de jaren zeventig. Maar dat is nog toekomstmuziek. Eerst BESTEMMING BEREIKT afronden. Wanneer deze film voor mij geslaagd is? Als ik op Youtube kijk, en zie dat de film een paar duizend views heeft. Dat geeft dan aan dat mensen het leuk vinden, en uiteindelijk maak je een film voor hen.”

Bestemming Bereikt is vanaf ongeveer oktober te zien via Youtube, Vimeo en de officiële Facebookpagina. De film gaat in première in de JT-bioscoop in Hilversum. Foto’s: Loek Pfoster en Juul Seesing.

© Juul Seesing
7 juli 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!