marije willemsen
marije willemsen
Nederhorror & scifi
6 juli 2015

Van GTST naar Nederhorror

marije willemsen NEDERHORROR  | Het Nieuw Nederlands Film Platform (NNFP) kondigde onlangs een nieuwe Nederlandse horrorfilm aan: BUNKER HUNTERS. Schokkend Nieuws sprak met scenariste Marije Willemsen.

In BUNKER HUNTERS rooft een drietal mannen oude bunkers leeg.  Oude nazi-spullen brengen grof geld op. De mannen proberen een bunker in Noord-Frankrijk te openen, die al sinds de jaren zeventig hermetisch gesloten is. Die hadden ze beter dicht kunnen laten…

BUNKER HUNTERS is een nieuwe productie van het crowdfunding-initiatief Nieuw Nederlands Film Platform (NNFP). In 2014 maakte de NNFP, in samenwerking met House of Netherhorror, de horrorfilm DE POEL. Voor zes euro per maand ben je lid. Dat geld wordt verdeeld over verschillende Nederlandse filmprojecten, waaronder BUNKER HUNTERS.  Scenariste Marije Willemsen heeft gewerkt aan kinderseries, maar ook aan de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden. Met BUNKER HUNTERS maakt ze haar speelfilmdebuut als scenariste.

“Ik wilde van kinds af aan al schrijfster worden,” vertelt Marije. “Ik moet een jaar of zeven zijn geweest toen ik dacht: ‘Dit is het, dit is wat ik wil worden’. Ik las veel horror toen ik tiener was. Als zestienjarige nam ik me voor dat ik de nieuwe, Nederlandse Stephen King wilde worden. Na mijn middelbare schoolopleiding heb ik dramaschrijven aan de Hogeschool voor de Kunst in Utrecht gestudeerd.”

Hoe kwam je bij Goede Tijden, Slechte Tijden terecht?
“Daar ben ik ingerold omdat ik graag mijn brood wilde verdienen met schrijven. Mijn ambities lagen daar niet, maar als beginnend schrijver kom je niet snel aan de bak. Wat ik echt wilde doen, was een horrorfilm maken. Dat kwam er maar niet van. In plaats daarvan probeerde ik horrorelementen in GTST te stoppen. Ik heb bijvoorbeeld een Halloweenaflevering geschreven. In een andere aflevering heb ik een droomscène gestopt, compleet met mist op het kerkhof.”

Is het schrijfproces vergelijkbaar?
“Dit is de eerste keer dat ik een featurefilm schrijf. Ik kan er nog niet veel over zeggen: we zijn nog maar net begonnen. Het is totaal anders dan schrijven voor een serie. Het is veel groter en je staat er meer alleen voor. Het is tof om er alleen voor te staan, omdat je meer zelf mag doen en onafhankelijk bent. Het is echt jouw kindje. Maar het is ook eng. De verantwoordelijkheid ligt volledig bij mij. Maar het bevalt zeker. Af en toe vind ik het jammer dat ik het te druk heb met mijn ‘echte’ werk.”

Kan je iets vertellen over wat voor soort horrorfilm het wordt?
“Ik kan je nog niet veel meer vertellen dan wat er in de synopsis staat. We zijn net begonnen. Ik ga altijd uit van de karakters, dat vind ik het belangrijkst. Het verhaal komt dan wel. Ik vond bijvoorbeeld LET THE RIGHT ONE IN heel mooi. Het was een rustige film. Er werd niet teveel in uitgelegd. Ook vond ik de verhoudingen tussen de personages heel mooi. Ik kan genieten van ontzettende gore, maar uiteindelijk gaat het om het verhaal en de personages. Ik denk dat BUNKER HUNTERS een heel andere film wordt, maar ik vind het belangrijk dat het niet alleen maar bloederig en zwaar is. Ik wil er een beetje humor in stoppen. Meer zoals de originele EVIL DEAD.”

Hoe ben je bij dit project betrokken geraakt?
“Ik ben kort geleden naar Rotterdam verhuisd en ik huur een kantoor bij NNFP-producent Herman Slagter. Wij hadden meteen een klik. Pas geleden vroeg hij of ik naar zijn idee kon kijken. Ik was direct enthousiast. Ik dacht: ‘Yes, eindelijk!’. Ineens kwam het op mijn pad. Hij had nog maar een klein beginnetje, maar ik zag er gelijk iets in. Ik begon de volgende dag met het verzinnen van personages. Ik vind het te gek dat ik me nu bezig kan houden met horror. Ik zou hier absoluut verder mee willen gaan; het is waar mijn passie ligt. Ik zou ook graag een griezelserie voor kinderen willen maken.”

Zoals Goosebumps?
“Ja, zoiets zou te gek zijn.”

Wanneer kunnen we de film in de bioscoop bewonderen?
“Ik heb net de tweede versie van de synopsis afgemaakt. Het zou te gek zijn als de eerste versie van het scenario dit jaar afkomt, maar ik heb geen deadline. Dus voorlopig is de film nog niet te zien.”

Steun de horrorfilmplannen van het Nieuw Nederlands Film Platform

© Carlijn Kruidhof
6 juli 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!