poster prooi 300x424
poster prooi 300x424
Nederhorror & scifi
10 juli 2015

Dick Maas, de leeuw, Sophie & de krokodil

poster prooi 300x424

SETBEZOEK | Dick Maas liet liften, duikers, moordwijven en de Kwaadheiligman los op het argeloze bioscooppubliek. In zijn nieuwe film, PROOI, slaat straks een gigantische leeuw aan het moorden in Amsterdam. Schokkend Nieuws ging op setbezoek.

Afgelopen woensdag werd een scène opgenomen in Amsterdam Noord, in de studio van producent Dave Schram. Het ruikt er naar verf en rookmachines. Er is een kleine dierenkliniek in Artis nagebouwd. Op de achtergrond lopen figuranten langs het raam, als nietsvermoedende bezoekers van de dierentuin.

“Stilte op de set!”

Even mag het handjevol journalisten dat op setvisite is geen opnames meer maken of vragen stellen. Special props-maker Rob Hillenbrink doet nog wat aanpassingen. De acteurs houden zich klaar. Regisseur Dick Maas schuift achter de monitor.

“Actie!”

Lizzy (hoofdrolspeelster Sophie van Winden), dierenarts te Artis, trekt traag een chirurgische handschoen aan en steekt dan haar hand tot aan haar ellenboog tussen de wijd opengesperde kaken van een enorme krokodil. AT5-cameraman en ex-vriendje Dave (Julian Looman) filmt de operatie. Lizzy’s assistente houdt het gevaarlijke reptiel onder narcose, terwijl Lizzy zich door de maaginhoud van het dier heen werkt.

mt_ignore: Prooi Setvisit small 1

“Gevonden!”

Lizzy houdt triomfantelijk een ingeslikte iPhone omhoog. “Samsungs zijn groter,” constateert ze nuchter. Dave hangt dan al kotsend boven de wasbak.

Achterin de studio is iemand bezig de maaginhoud van de krokodil te prepareren: een cocktail van behanglijm, garnalen en stukken kip. PROOI belooft een horrorfilm te worden in de beproefde Dick Maas-traditie: spannend, bloederig, Amsterdams en geestig. “Een vrolijke familiefilm,” spot Schram met twinkelende ogen “Er wordt ook een baby opgevreten.”

mt_ignore: Prooi Setvisit small 3

De scène die Schokkend Nieuws mocht bekijken speelt zich al vroeg in de film af. Sophie krijgt aan het eind ervan een telefoontje waarin haar gevraagd wordt naar een boerderij even buiten Amsterdam te komen. Een boerengezin is op gruwelijke wijze om het leven gebracht en de politie tast in het duister. Lizzy denkt te weten wie de dader is: een enorme, razend agressieve leeuw…

“Ik wist niet of het KING KONG ging worden of JAWS, maar ik had er meteen zin in,” vertelt  Sophie van Winden opgewekt. De actrice was eerder te zien in series als Overspel, Dokter Deen en de film KENAU.  “Dick Maas is een instituut, dus daar wil je natuurlijk wel eens mee werken. Grappig genoeg is de eerste film die ik als kind zag, ik was een meisje van acht, FLODDER IN AMERIKA. Dat maakte zo’n indruk toen! Ik dacht dat het zoiets zou zijn als DE REDDERTJES (lacht). En nu mag ik dus in het Vondelpark gaan rennen voor een leeuw.”

mt_ignore: Prooi Setvisit small 4

Van Winden doet de meeste stunts in de film zelf. “Ik val door een plafond, ben met pistolen in de weer, met zagen… en ik heb natuurlijk een grote worsteling met de leeuw.” Acteren en inleven met een animatronic-leeuw viel haar ontzettend mee. Lachend: “Dat ding is heel geloofwaardig hoor!”

Schram bevestigt: “Als-ie je aankijkt wordt je gewoon bang!” De leeuw is het werk van Rob Hillenbrink, de eigenaar van Rob’s Propshop, die in Nederland bijna alle horrorfilms van props voorziet.  Hij legt uit: “Bijna alles beweegt. Alle gezichtsuitdrukkingen: bek open en dicht, lippen, neus, ogen, oren… Dat beweegt allemaal remote control. Het is een hele leeuw: van kop tot staart, ietsje groter dan normaal zelfs. We bedienen hem met z’n drieën. Twee mensen op de remote control, eentje die de kop en nek beweegt. En die kan ‘m ook op z’n achterste poten laten staan.”

“Vanaf het begin was dat de vraag,” vertelt Dick Maas. “Kunnen we geloofwaardig een leeuw neerzetten? Het is niet zoals LIFE OF PI dat je zo’n dier steeds in de zon en in close-up ziet, wat dat betreft is het net iets eenvoudiger, maar we hebben wel eerst testen gedaan om te kijken of we het geloofwaardig kunnen doen. We hebben nu toch het sterke vermoeden dat het er allemaal goed uit gaat zien.”

mt_ignore: Prooi Setvisit small 6
Gaandeweg ontdekken we dat er meerdere soorten leeuwen in de film te zien zullen zijn. “Animatronics, CGI in 3D en een man in een pak, ” somt Schram op. “En nog iemand met een stok en een leeuwenpoot die overal pootafdrukken plaatst?”, vragen we gekscherend. “Die hebben we ook!” roept hij.

Amsterdammers zullen in de film straks het Vondelpark herkennen, café Thijssen op de Brouwersgracht en de Dam. Maas: “Zo’n leeuw die een Amsterdamse tram vol passagiers aanvalt, dat is toch een uitdaging. Dat is productioneel niet eenvoudig in Amsterdam. Die tram zat na afloop helemaal onder het bloed. Dat hadden we wel schoongemaakt, maar toen ze de volgende dag gingen rijden zag de conducteur opeens bloed uit de ramen sijpelen. Die dacht dat hij iemand had aangereden! We hebben ook, dat moeten we nog draaien in september, een heel uitdagende scène met een Roti-koerier die door die leeuw wordt achtervolgd.”

Iedereen die Schokkend Nieuws sprak begon op den duur te grijnzen. Van Winden: “Het wordt heel vet.”  Schram: “Dit is één van de rustigere dagen eigenlijk. Het circus is nu heel klein.” Rob Hillenbrink: “Oh mijn god, jongen. De lijken komen van alle kanten uit de lucht vallen!” Maas: “Het kan van mij nooit te gek zijn. De Nederlandse filmkeuring wel, ben ik bang.”

mt_ignore:Prooi Setvisit small 7

De operatiescène moet een paar keer over. Lizzy vist de iPhone heel handig uit de krokodil en haast zich daarna naar de plek waar de leeuw voor het eerst heeft toegeslagen. Dave rent er met zijn camera achteraan. Hij groet de assistente: “See you later, Alligator!”

Typisch Maas-grapje. PROOI draait vanaf april 2016 in de Nederlandse bioscopen. In de papieren editie van Schokkend Nieuws rond die tijd een nog veel uitgebreider setverslag.

10 juli 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!