Nederhorror & scifi
16 juni 2009

The Blue Horse Revamped

De gebroeders Roald en Sandor van der Laan hebben een nieuwe trailer geplaatst van hun ambitieuze filmproject THE BLUE HORSE. Ze hebben er behoorlijk het mes in gezet.

In 2008 bezocht Schokkend Nieuws de set van de Dordrechtse low-budgetfilm (zie SN 80). ‘THE BLUE HORSE laat zich nog het beste omschrijven als psychologische horror in een futuristische setting,’ schreven we toen. Inmiddels is dat achterhaald. De feature die in november 2008 alleen vertoond werd aan cast, crew en sponsors is nu namelijk gesplitst in twee aparte films: THE BLUE HORSE, te verschijnen aan het einde van dit jaar, en VENGEANCE, gepland voor 2010.

‘We kregen bij die test screening signalen dat de mensen het geheel niet vonden werken,’ schrijft uitvoerend producent Sandor van der Laan aan SN. ‘De montage werkte niet. De productie had niet de financiële middelen om de postapocalyptische sfeer visueel te vertalen. En, hoofdzakelijk, de vele hoofdpersonages, de overdaad aan verhaal en (onnodige) details vroegen gewoonweg te veel van het publiek. Van alles een beetje is uiteindelijk niets. ‘

Erg goed om low-budgetfilmmakers zo serieus en kritisch te zien omgaan met hun geesteskind, waaraan ze toch al gauw zo’n drie jaar werken. Van der Laan vertelt dat de broers zich aanvankelijk hadden voorgenomen een kleine, overzichtelijke productie te maken, maar gaandeweg van koers raakten. ‘Midden 2006 kregen we het idee dat het scenario een film zou opleveren van nog geen 60 minuten. Vanuit die angst werd een tweede verhaallijn toegevoegd. Naarmate de productie vorderde werd het verhaal gesitueerd na een destructieve wereldoorlog waarin eeuwenoude monsters (Slumberbeasts) een grote rol speelden en een grote kannibalenfamilie.

Het bleek dus niet te werken. SN zag de eerste montage en moest ook constateren dat de ambities helaas te hoog gegrepen waren. In februari 2009 was er echter nog een opnameweek. De van der Laan broeders besloten die te benutten voor een volledige reboot. Terug naar het oorspronkelijke uitgangspunt van THE BLUE HORSE: ‘Niets apocalyptisch, geen Slumberbeasts…’ En met het resterende materiaal maken ze dus de companion piece VENGEANCE.

VENGEANCE zal draaien om Joseph Bilger. Ogenschijnlijk is hij een eerzame burger van Morden Falls, in werkelijkheid maakt hij jacht op mannen die een gevaar vormen voor kinderen. Zo vermoordde hij bijvoorbeeld Fred Haney Jr, op verdenking van kindermisbruik Josephs oudste dochter, Alison, ontdekt haar vaders dubbelleven, maar raakt ondertussen ook bevriend met Samuel, de vriend van Fred Haney Jr.. En Samuel wil wraak… Met een fikse rol voor de kannibalen die er met het lichaam van Samuels vriend vandoor zijn, belooft VENGEANCE ‘harder en veel meer horror’ te bieden dan THE BLUE HORSE, schrijft de uitvoerend producent.

THE BLUE HORSE klinkt, na de revamp, meer als een psychologische dramathriller. Ook ditmaal figureert Joseph Bilger prominent, maar het verhaal concentreert zich vooral op de andere dochter, Natalie. Na een verkeersongeluk raakte Natalie verlamd. Sindsdien komt de clown Mr Coco haar dagelijks opvrolijken. Wanneer hij het meisje opbiecht ooit een moord te hebben begaan, neemt het verhaal echter een schokkende wending: Natalie kent ook iemand die ze graag om zeep zou helpen. De nu gepubliceerde clip onthult bovendien een tweede plotverwikkeling. Een jonge vrouw komt Joseph vragen om een zekere Jerome Woods te vermoorden. Maar Jerome Woods is… Mr. Coco, de clown van zijn dochter.

Onlangs vond in Eindhoven een tweede test screening plaats van het nu 100 minuten durende THE BLUE HORSE. Ditmaal werd de film uiterst positief ontvangen. We zijn inmiddels meer dan een beetje benieuwd…

Website van THE BLUE HORSE en VENGEANCE

16 juni 2009

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!