Nederhorror & scifi
1 augustus 2008

Shocking Shorts

Wedstrijden blijken nog steeds een goede stimulans voor filmmakers. Gisteravond sloot de deadline voor de Shocking Shorts Awards. Regisseurs konden meedingen met korte horror, crime & thriller of sciencefictionfilms.

De wedstrijd wordt georganiseerd door kabelzenders 13th Street en Sci Fi channel, onderdeel van NBC Universal. Marcel Swagers, hoofd communicatie daar, meldt dat er “nu zo’n veertig inzendingen in een doos op mijn kantoor staan. Iedereen heeft meegedaan, van filmacademiestudenten tot amateurs, tot professionele productiebedrijven.”

De wedstrijd bestaat uit twee onderdelen: een online wedstrijd waarbij het publiek een stem mag uitbrengen, en een jurybeoordeling. De hoofdprijs voor de door de jury geselecteerde film bestaat uit een trip naar de Universal-studios, een vertoning op de genoemde televisiestations en een screening op het Nederlandse Filmfestival in september.

Wat betreft de online wedstrijd: hier kunt u nu op een van de twaalf inzendingen stemmen. Opvallend is bijvoorbeeld BLUE WONDER (Tranny J), dat mooi speelt met de conventies van computergame Silent Hill en daar een dramatische twist aan geeft. CLOUDCASTERS (Victor van Doorn) kenden we al als inzending voor de 48 hours moviechallenge in Amsterdam eerder dit jaar. Het is het verhaal over een ambitieuze filmmaakster die hulp krijgt van engelen. Ook een oude bekende is Martijn Heijne met zijn nieuwe filmpjes SENT I en II, een duister drama rond de ontvoering van een meisje en haar wraak. Heijne was eerder verantwoordelijk voor ROLLER GIRL RAMPAGE III, een filmpje dat hoge ogen gooide tijdens de Tarantino trailercontest verleden jaar.

De vraag is natuurlijk wat er nog meer voor moois ligt in die doos daar bij NBC Universal. Swagers: “De kwaliteit is fenomenaal. Niet alles is filmisch helemaal top, maar dan heeft het vaak weer een geweldig plotidee.”

Producent Nick Jongerius laat per telefoon in ieder geval weten dat zijn bedrijf Pellicola twee korte films heeft ingeleverd voor de juryprijs (zie foto). Tijdens de zestigste verjaardag van HARRY DORIGHT blijkt dat hij langgeleden een pact met de duivel heeft gesloten. Nauwelijks is de verjaarstaart aangesneden of de duivel in persoon komt zijn beloning halen, middels een vreemd spel met de geschrokken gasten. De korte film werd geregisseerd door Erwin van den Eshof die eerder de speelfilm DOODEIND in de bioscoop bracht. BROTHERS KEEPER van Martijn Smits (DE BUG) gaat over de bizarre relatie tussen twee broers en hun queeste om vrouwen van lichte zeden te ‘reinigen’. Jongerius: “Beide films zijn opgenomen in België. Back to back. Drie dagen per film.” Een Making of BROTHERS KEEPER is alvast hier te bekijken.

Ook drie medewerkers van Schokkend Nieuws lieten zich niet onbetuigd. Rob van der Velden (NAILED BY NIKITA) en Barend de Voogd (IMPORT, nog steeds in postproductie) regisseerden en SN-administratrice Marjan produceerde een korte film over een bierbrouwer met fatale dorst. ZOMBEER geeft een geheel nieuwe betekenis aan de kater na Koninginnedag.

Helaas zult u op de rest van de filmoogst moeten wachten. Volgende week maken de organisatoren hier een shortlist bekend, die naar de jury gaat. Op 28 september worden de winnaars vertoond tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Rond die tijd zullen er ook enkele films te zie zijn op 13th Street en Sci Fi channel.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!