DePoel
DePoel
Nederhorror & scifi
9 augustus 2013

Setbezoek De Poel

De Poel ikoon“Is iedereen nat genoeg?”, vraagt opnameleider Ron Groenewoud met luide stem. Er wordt gegniffeld vanaf de zijlijn, maar de acteurs laten zich niet uit hun concentratie brengen, terwijl ze hun capuchons opzetten en nog maar eens met water besproeid worden. Schokkend Nieuws-medewerkers Marjan Westbroek en Erik van ’t Holt keken een middag mee op de set van de Nederlandse horrorfilm DE POEL.

De opnames van DE POEL, geregisseerd door Chris W. Mitchell, zijn inmiddels achter de rug. Van 9 juli tot en met 3 augustus werd op landgoed de Eese in Overijssel het verhaal gefilmd van twee families wier wildkampeervakantie gruwelijk uit de hand loopt. Ze verdwalen en raken volledig in de ban van iets dat verscholen gaat onder de oppervlakte van een idyllisch bosmeertje.

Het komt, aldus producent Herman Slagter, niet vaak voor dat een Nederlandse film in zijn geheel op locatie en in de open lucht wordt opgenomen, inclusief talloze nachtopnames. Heerlijkheid De Eese, zoals het landgoed officieel heet, is prachtig en erg rustig – er zijn alleen ook heel veel bloeddorstige teken! Verscheidene crewleden en acteurs zijn al gebeten, sommigen meerdere malen. De tekentang is immer paraat, maar toch is de gevreesde rode kring, die wijst op het eerste stadium van de Ziekte van Lyme, reeds bij iemand geconstateerd. Horror op de horrorfilmset. Op aanraden van de publiciteitsdame hebben wij ons voor deze reportage daarom gehuld in lange broek en laarzen en onze armen en nek zorgvuldig besproeid met insectenspray met veertig procent deet.

mt_ignore: De Poel Schokkend Nieuws

Voordat we naar de plek rijden waar vandaag de opnames plaatsvinden, laat producent Jan Doense ons de idyllische poel zien waar het grootste gedeelte van de film zich afspeelt. Je zou er zo je tent opzetten. Naast het meertje liggen nog wat rekwisieten van de vorige dag en een mysterieuze grote steen (basismateriaal is een surfplank!). Welke rol deze in de film spelen, en wat er naast de steen ligt, wil Jan niet verklappen. Aan de overkant van het water zien we het tentenkamp liggen van de onfortuinlijke vakantiegangers. Het ligt er verloren en een beetje unheimisch bij. Het kamp waarin de filmcrew zelf een maand lang overnacht, ziet er vrolijker uit met zijn wapperende wasjes en vele verschillende tenten. De cast slaapt in het gastenverblijf van het imposante landgoed.

Met het weer hebben de cast en de filmmakers het tot nu toe enorm getroffen. Slapen is met deze hitte soms lastig, maar zonneschijn in een film over twee wildkamperende gezinnen is geen overbodige luxe. Vandaag is het echter bewolkt en is er regen voorspeld. Geen nood. Er zijn een paar scènes die om regen vragen, dus het draaischema wordt aangepast. De regen laat echter nog even op zich wachten en dus worden de acteurs van tevoren met water besprenkeld en wordt de regen gesuggereerd door middel van het natsproeien van takken en bladeren. “Dit is zelfs beter”, legt regieassistent (en SN-hoofdredacteur) Barend de Voogd uit, “want echte regendruppels zie je toch nauwelijks terug op film”.

mt_ignore: De Poel Barend Chris Tonnie

De acteurs wachten geduldig tot de geluidsman op een hocker staat en de microfoon uit beeld is. De eerste take wordt verpest door een mobiele telefoon die nog aanstaat en de microfoon stoort. Wij weten bijna zeker dat onze toestellen uitstaan maar checken, als niemand kijkt, stiekem toch nog even. Daarna volgen de close-ups. Er wordt snel en efficiënt gewerkt. De discussie over de positie van de bagage van Lennaert (gespeeld door Gijs Scholten van Aschat) duurt niet lang. Tonnie Dinjens, verantwoordelijk voor de continuïteit, heeft goed opgelet: “Rechts is het helemaal safe, Chris!”.

Tussen de opnamen door krijgen we de gelegenheid om de acteurs wat vragen te stellen, fluisterend, op veilige afstand van de set. Geen van hen speelde eerder in een horrorfilm en geen van hen beschouwt DE POEL als een standaard horrorverhaal. Bart Klever (DE GROETEN VAN MIKE, MOORDWIJVEN) noemt het “een mythisch sprookje”. Gijs Scholten van Aschat (TIRZA) vindt het meer een uit de hand gelopen familiedrama.

mt_ignore: De Poel Gijs

Scholten van Aschat (foto hierboven) vertelt dat hij director of photography Gábor Deák al kent van de televisieserie Pleidooi, waar Deák focus puller was. “Dat is toch geweldig,” zegt hij. “Zo’n man heeft aan twee Oscar-winnende films meegewerkt, KARAKTER en MEPHISTO, en staat hier nu gewoon in het bos een low-budget horrorfilm te draaien. We doen het allemaal bijna voor niets. Ik ben al bevriend met Chris Mitchell sinds we samen aan TIRZA werkten. Hij liep al heel lang met dit idee rond. Voor deze film hebben we samen aan het script gewerkt. Ik heb echt geprobeerd het aan de voorwaarden van klassiek drama te laten voldoen. Wie is de protagonist? De antagonist? Een zoon die zich los probeert te werken van zijn dominante vader, dat kom je overal in de klassieke literatuur tegen. Dan denk je: hoe zou David Lynch dat doen? Of Hitchcock? Ik wilde een beetje af van het klassieke ‘oeh eng’ horroridee.”

mt_ignore: De Poel Rob

Toch krijgt met name Lennaerts vrouw Sylke, gespeeld door Carine Crutzen (MAJESTEIT) het nog zwaar te verduren in deze film. Special make-up effects artist Rob Hillenbrink (foto hierboven) liep niet voor niets rond op de set van DE POEL. De jongere rollen worden vervuld door Alex Hendrickx (APP) , Chris Peters, Jamie Grant (Flikken Maastricht) en Katja Herbers (SÜSKIND). Scholten van Aschat: “Het is leuk om met jonge mensen te werken die nog niet zoveel ervaring hebben. De twee jongens die mijn zonen spelen gaan na deze film bijvoorbeeld naar de toneelschool. “

Op de foto hieronder: links Chris Peters en rechts Alex Hendrickx die de rol van Jan speelt. Aan hem is nauwelijks te merken dat we tegen het eind zitten van een lange, hete opnamedag. Hij blaakt van energie. Hoe is hij aan de rol van Jan gekomen? “Ik werd gebeld om auditie te doen voor een horrorfilm, en dat leek me hartstikke leuk. Zoveel horrorfilms worden er niet gemaakt in Nederland. Ik heb drie rondes audities gedaan, maar ik had toen nog niet door hoe groot de rol was. Pas toen ik het script las, zag ik hoe vaak Jan erin voorkomt! En ik kan niet eens zo goed tegen horror, ik ben een enorme schijtluis.”

mt_ignore: De Poel Alex en Chris

En daarmee vertrekken we weer uit het hete bos, de cast en crew van DE POEL achterlatend in de hitte tussen de teken. De release van de film staat nu gepland voor februari 2014. Alex Hendrickx: “Wat ik tot nu toe aan beelden heb gezien van de film, ziet er echt heel goed uit. We hebben ook zo’n mooie locatie hier, zo rustig. Alleen die brandende zon en die teken steeds!” In de fictie van de film en op de set: om gek van te worden.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!