Dexter 1
Dexter 1
Bluf-TV
10 augustus 2013

Bluf-TV: Dexter

Dexter 1 Hopeloos, de discussie op feesten en partijen over al die fantastische televisieseries die je gevolgd móet hebben. Wie kan dat allemaal nog bijhouden? Bluf-TV is de redding op elk Nerdfest en, wie weet, aanleiding om toch eens een paar afleveringen te bekijken. Deze keer: “Wááááát!? Volg jij Dexter niet!?”

Te zien | Op 30 juni begint in Verenigde Staten het achtste en laatste seizoen van Dexter. In Nederland wordt Dexter uitgezonden bij de publieke omroep, maar daar lopen ze wel een seizoen achter. Vanaf 27 mei was elke avond een aflevering van seizoen 7 te zien op Nederland 3. De serie is ook te volgen op de zender 13th Street, die te ontvangen is via bepaalde aanbieders van digitale televisie.

Waar ging het ook alweer over? | Dexter speelt zich af in Miami, waar hoofdpersoon Dexter Morgan overdag werkt op de forensische afdeling van de politie, afdeling moordzaken. ’s Nachts echter staat Dexter aan de andere kant van de wet: als seriemoordenaar die alleen mensen vermoordt die het ‘verdienen’: andere moordenaars die tot nu toe hun straf wisten te ontlopen.

mt_ignore: Dexterplaatje3

Wat maakt het zo verslavend? | Er valt een hoop aan te merken op Dexter: op (het ontbreken van) de logica, op de vervelende personages, de geloofwaardigheid of de vaak belachelijke plots. Maar er zijn ook veel leuke personages, er zijn cliffhangers, er is plaats voor (zwarte) humor en er zijn gulle hoeveelheden bloed en gore. Het feit dat de serie zelden verveelt, zorgt ervoor dat we steeds weer die volgende aflevering opzetten.

Leukste personage | Natuurlijk is Dexter zelf het meest fascinerende personage, maar naar the next best thing hoeven we niet ver te zoeken, want het blijft in de familie. Sterke vrouwelijke personages zijn altijd welkom, maar dat Debra (Jennifer Carpenter) in vrijwel alles Dexters tegenpool is, geeft haar een toegevoegde waarde. Bovendien spuwt de rokende en drinkende Debra de meest fantasierijke vloeken: Oh, sweet Mary mother of fuck, that’s good!

Irritantste personage | Luitenant Maria LaGuerta is Dexters baas en een voor de hand liggende keuze. Zij is zelden sympathiek; meestal is ze bazig, manipulatief, achterbaks – of alles tegelijk. Ze neemt met enige regelmaat de verkeerde beslissingen. En alsof dat nog niet genoeg is, krijgt ze meestal ook de meest oninteressante subplots mee.

mt_ignore: dexterplaatje2 Zapservice | Dexter is een serie met ups en downs. Wie allergisch is voor plotgaten en ongeloofwaardigheden doet er waarschijnlijk beter aan deze serie maar helemaal over te slaan. Toch mis je dan ook een hoop leuks, zoals het vierde en tot nu toe beste seizoen uit de serie, waarin John Lithgow de show steelt als bejaarde seriemoordenaar. Het erbarmelijk slechte en zelfs saaie zesde seizoen daarentegen kan je bijna in zijn geheel overslaan. Behalve de laatste aflevering dan, want die is dan weer cruciaal voor de rest van de serie.

Uitspraak die altijd bijval krijgt | “Gezien de hoeveelheid seriemoordenaars die er in Dexter rondloopt is het een wonder dat er nog iemand in Miami woont!”

Controversiële mening | “Hoe diep Dexter zich ook in de nesten werkt, je wéét dat hij uiteindelijk aan het eind aan het langste eind zal trekken. Dat betekent helaas dat de scenarioschrijvers de andere personages zich soms moeten laten gedragen als complete idioten.”

Pseudo-intellectueel dieper inzicht | “Dexter confronteert ons met onze eigen duistere kanten. Stiekem fantaseert iedereen er wel eens over eigen rechter te spelen, maar de meesten van ons zullen dat gelukkig nooit doen. Dexter doet het wel en komt er nog mee weg ook. Dat helpt ons een beetje onze eigen opgekropte moordlust te bevredigen.”

Drankspelletje! | Wie elke keer dat Debra Morgan “fuck” roept of Vince Masuka een vieze opmerking maakt een slok neemt, komt al een heel eind. Neem er een borrel bij voor elke keer dat Dexter tegen zijn overleden vader praat en een kater is gegarandeerd.

10 augustus 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!