PETER-CAPALDI-DOCTOR-WHO
PETER-CAPALDI-DOCTOR-WHO
TGIF
9 augustus 2013

Thank God It’s Friday 9 augustus

PETER-CAPALDI-DOCTOR-WHOEen bomvolle Thank God It’s Friday deze week, en niet alleen maar omdat iedereen over elkaar heen buitelde om een mening te geven over de nieuwe Doctor.

DOCTOR WHO | Laten we direct maar beginnen met de twaalfde Doctor, die afgelopen zondag tijdens een live-uitzending werd aangekondigd: Peter Capaldi. Mijn vriend is niet zo goed met namen van acteurs, maar toen ik hem herinnerde aan de frase ‘lubricated horse cock‘ wist ‘ie over wie het ging. Waarschijnlijk mag Capaldi in Doctor Who zijn talent voor creatief en uitgebreid gebruik van het woord fuck niet tentoonspreiden, maar gelukkig is hij gewoon ook een goede acteur, én al sinds zijn kindertijd groot fan van de serie. Het internet was in rep en roer, en de eerste fan-art liet niet lang op zich wachten. Dat het internet zo snel gaat betekent wel dat het feit dat Capaldi in WORLD WAR Z een ‘W.H.O. Doctor‘ speelde me na twintig meldingen in een half uur de neus uit kwam. De consensus over Capaldi? Jammer dat het niet eens een vrouw of een niet-blank iemand is geworden (of allebei!), maar uit de blanke mannelijke kandidaten is hij een prima keuze. Misschien moeten we ook maar dankbaar zijn dat Stephen Moffat geen vrouwelijke doctor in handen krijgt, betogen ze bij Pajiba, terwijl ze bij Tor de implicaties van de casting onderzoeken. Ten slotte: tijdens mijn gegoogle kwam ik deze serie filmpjes tegen, en die zijn te schattig om niet te laten zien:

BRAZIL | Is film van de week bij The Dissolve.

MAGIE | Als je magie gebruikt in je fantasyboeken, moet je eigenlijk ook een systeem hebben om het gebruik daarvan te beperken, anders is elk probleem zo opgelost. Bij io9 vragen ze hun lezers wat ze het beste magie-systeem vinden. Ik ben zelf wel fan van de wereld van Scott Lynch (van wie boek drie binnenkort eindelijk uit lijkt te komen!), waarin magiërs vrijwel alles kunnen, maar zich in een soort supervakbond hebben verenigd. In de fantastische comic Saga (ja, die ga ik blijven aanraden) wordt heel poëtisch voor magie betaald met … geheimen. Wat is jouw lievelingssysteem?

lonelygodSUPERHELDENHOEKJE | De print rechts is deel van een reeks met eenzame helden. Al van een tijdje terug: Stephen Colbert vindt het maar niks dat Superman zijn ondergoed tegenwoordig onder zijn kleren draagt. Grant Morrison, schrijver van All-Star Superman, werd tijdens een interview gevraagd naar MAN OF STEEL, naar zijn aankomende Wonder Woman-strip en praat over het einde van zijn lange tijd met Batman. Badass Digest heeft een stuk over de man die heel lang de geanimeerde Batman van een stem voorzag. Van DC Comics naar Marvel: dit interview met producent Kevin Feige biedt een interessant inkijkje in de zorgvuldigheid waarmee het Marvelfilmuniversum is opgebouwd. Ooit gemerkt trouwens, dat mensen in superheldenfilms hun eigen naam heel vaak zeggen?

KORT | STARcher! Anime-uitdrukkingen! Mondo!

SCIENCE FICTION | Ik zat bij het lezen van deze lijst moderne dystopische science-fictionfilms grotendeels mee te knikken… tot ik bij nummer 1 kwam. Kom op zeg. Het is niet voor niets dat Slate zich laatst afvroeg hoe een film zoveel kan verdienen en toch zó weinig geliefd kan zijn.

STAR TREK | Mee eens! En ik heb (nog) geen katten, maar anders zou ik dit direct in elkaar gaan (proberen te) timmeren.

STAR WARS | In een vroege versie van het scenario van STAR WARS (sorry, A NEW HOPE) was Han Solo een enorme hagedis en heetten de lightsabers ‘lazer swords’. Benieuwd geraakt? Deze versie wordt binnenkort alsnog uitgebracht in stripvorm !

HEDWIGS FEMINISTISCHE HOEKJE | Waarom zijn het eigenlijk (bijna) altijd mannen die lekker door de tijd reizen? En waarom krijgen vrouwen zo weinig erkenning in de science-fictionwereld? En waarom moeten we het hier in 2013 nog steeds over hebben?

CORNETTO | Terug naar dingen waar ik minder moe van wordt. Ter ere van de release van THE WORLD’S END programmeerde regisseur Edgar Wright een serie films in de New Beverly bioscoop in L.A. Thuis meekijken? Hier is de lijst! Buzzfeed verzamelde feitjes over SHAUN OF THE DEAD. En als bonus: Harry Potter werd laatst 33, maar met zijn vriend Ron lijkt het niet zo goed te gaan:

NET IETS MINDER KORT | Game of Thrones tatoeages! Alternatieve titels voor JAWS! Geek week!

elysiumELYSIUM | Als jullie dit lezen, heb ik de nieuwe van de maker van DISTRICT 9 net gezien. Designer Sam Smith vertelt wat de inspiratie was voor de mooie poster die hij voor The Dissolve maakte (zie hiernaast).

SNOWPIERCER | Het is niet voor niets dat Harvey Weinstein ook wel eens Harvey Scissorhands wordt genoemd. Hij gaf regisseur Bong Joon-Ho de kennelijk opdracht om twintig minuten uit zijn nieuwe film te knippen. Waarom? Om het begrijpelijk te maken voor het vermeend domme publiek in ‘Iowa and Oklahoma.’ En dit ondanks het feit dat de film in Korea al een enorm succes is. Hopelijk komt in Nederland en België wel gewoon de volledige versie uit!

POPPEN | Hebben jullie de cover van de nieuwe Schokkend Nieuws al gezien? Nóg meer creepy poppen vind je hier.

BLOCKBUSTERS | De discussie over de staat van de blockbuster woedt vrolijk door. Zo klaagt David Gordon Green in dit dagboek dat films als PACIFIC RIM en THE LONE RANGER gewoon veel te lang zijn. Volgens Nick Schager is het grootste probleem dat veel van de actieblockbusters niet meer door actieregisseurs worden gemaakt. Zelfs Mark Wahlberg heeft zich in het debat gemengd: volgens hem zijn de films vooral te duur, en op zich heeft hij als succesvol ster van midbudget films wel recht van spreken. Één ding is zeker als je dit interview met Damon Lindelof leest: zo kan het niet veel langer doorgaan.

Daarmee zijn we aan het einde gekomen van deze Thank God It’s Friday. Suggesties voor volgende keer kunnen zoals altijd hieronder, via twitter of per e-mail. Prettig weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!