Santas Cause 2
Santas Cause 2
Nederhorror & scifi
15 december 2014

Santa speaks!

Santas Cause 2 NEDERHORROR| Op 22 december gaat op schokkendnieuws.nl de nieuwe korte film van The Heyl Brothers in première: SANTA’S CAUSE. Wij spraken alvast met… de Kerstman.

Mensen die in Nederland wel eens op een filmset hebben gestaan, herkennen de Kerstman onmiddellijk. Hoofdrolspeler Roel Sooma van Ypma was gaffer/hoofd electrical department bij talloze Nederlandse producties. We lichten (pun intended) er even de horrorproducties uit: CAGED (Stephan Brenninkmeijer, 2011) en DE POEL (Chris W. Mitchell, 2014).

Roel deed ook het licht in ELINE VERE (Harry Kümel, 1991) en begon ooit, in 1982, als productieassistent op de set van Marleen Gorris’ feministische speelfilm DE STILTE ROND CHRISTINE M. Tja, en dan schitter je meer dan dertig jaar later als verrukkelijk politiek-incorrecte Kerstman in de nieuwe film van The Heyl Brothers (THE ACID THEATER, CARNIVORE). Moet hij ook maar niet zo’n verdomd aardige kerel zijn, met zo’n prachtige baard.

‘Ik ken Justin en Joel sinds de opnames van CAGED. Zij bewoonden toen al het oude KRO-gebouw in Hilversum. Er werd acht dagen lang gefilmd in hun catacombes. Toen zijn we bevriend geraakt. Sindsdien betrekken ze me altijd bij hun projecten. Ik kon jammer genoeg maar één dag op de set zijn van THE ACID THEATRE, maar deed bijvoorbeeld het licht voor TREE OF FLESH [de inzending van The Heyl Brothers voor de Imagine trailerwedstrijd van 2013 – BdV].’

mt_ignore: Santas Cause 3 Ben je ook betrokken bij hun plannen voor een lange epische fantasy/vikingfilm, STELLAR?

‘Sterker, zo is het allemaal begonnen. Normaal laat ik mijn baard maar een week of zes staan. Dan scheer ik ‘m weer af. De jongens vroegen me of ik ‘m wilde laten staan, zodat ik een van de vikingen kon spelen in STELLAR. Dat deed ik, hij groeide een maand of zes door, maar de film werd uitgesteld. In mei schoten we een teaser, maar daar komt nog helemaal geen viking in voor. Dus op een gegeven moment zei ik: ‘Jongens, nu gaat die baard er wel af, hoor.’ Zij: ‘Nee! Dat is zonde!’ Toen hebben ze in no time SANTA’S CAUSE verzonnen.’

We gaan natuurlijk niets verklappen over het verhaal, maar deze Santa is een bad-ass. Kon je er veel van jezelf in kwijt?

‘Haha, nou het was een mooie uitdaging. Santa is meestal een klein gedrongen baasje, maar ik ben anders gebouwd. Die baard klopt wel, maar zodra ik ga staan zie je dat ik een slungel ben met lange benen en een kort bovenlijfje. Het was wel lachen, om jezelf zo terug te zien.’

De opnames waren eind vorige maand. We zagen een paar behoorlijk spectaculaire behind-the-scenes foto’s.  Nog spannende momenten meegemaakt?

‘Nou, eh, ze hebben me gewaterboard.’

Wat? Ze hebben de Kerstman gewaterboard?

‘Ja, een SWAT-team. Dat is best heftig: gemaskerde mannen, een doek op je hoofd, onder water… Eén van die SWAT-jongens is een echte commando en hij was heel bezorgd. Ik was meer van: ‘Ik geef wel een seintje als ik het echt niet meer houd.’ Dat heb ik geweten, want op een gegeven moment zit je echt aan je taks. Dus ik steek mijn hand op. Ze stoppen. Maar ik had zo hard zitten spartelen – acteren, hé? – dat ik tegen de camera heb aangeschopt. Wij het materiaal terugkijken. Helaas: op het moment dat ik ‘m raakte, ging de camera uit. Kortom: Take 2!

Aan de telefoon klinkt een vrolijke bulderlach. Roel Sooma van Ypma is nu al een onvergetelijke Kerstman.

Op 22 december, om 12.00 uur precies, gaat SANTA’S CAUSE in première. Hier op www.schokkendnieuws.nl.

mt_ignore: Santa 5

15 december 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!