Lijkzang 3
Lijkzang 3
Nederhorror & scifi
10 augustus 2013

Opnames Lijkzang voltooid!

Lijkzang 3 Van 30 juli tot 3 augustus werd het anders zo vredige Vreeland opgeschrikt door een invasie van zombies, kunstbloed, Dixie-toiletten en rookmachines. De rustige, groene omgeving was het toneel voor de opnames van de no- budget zombiefilm LIJKZANG. Evelien van Baekel – zij schreef mee aan LIJKZANG en speelt ook een rol in de film – doet op verzoek van Schokkend Nieuws verslag.

De opnames voor LIJKZANG zitten er inmiddels op, maar zijn voor eeuwig in het geheugen gegrift van initiatiefneemster en producent Maan Limburg: ‘Het was zwaar, maar wel één van de gaafste ervaringen uit mijn leven’, vertelt ze tijdens de wrap party. Draaidagen van achttien uur waren geen uitzondering, maar de enthousiaste cast en crew was volgens Limburg onvermoeibaar. Een deel sliep in tentjes op het terrein van de set, terwijl de rest van huis heen en weer pendelde. Dag en nacht werkten professionals en amateurs om alle scènes binnen vijf dagen opgenomen te krijgen. De eerste dagen liepen de opnames wat vertraging op door de regen. Het tweede deel van de opnameweek werd bemoeilijkt door zeer hoge temperaturen die het de met latex besmeurde zombie-acteurs niet gemakkelijk maakten.

mt_ignore: Lijkzang 1

In LIJKZANG [Schokkend Nieuws besteedde er al eerder aandacht aan.] zijn vijf excentrieke vrienden op weg naar de Gay Pride in Amsterdam wanneer ze op de autoradio berichten over een zombie-epidemie horen. De reizigers denken dat het om een hoax gaat, totdat ze onderweg een groep hongerige zombies tegenkomen. De ondoden worden gecontroleerd door de mysterieuze tovenaar Legen, die de vrienden naar een oud landhuis drijft…

mt_ignore: Lijkzang 2

LIJKZANG kon worden gemaakt dankzij de steun van vrijwilligers en donateurs. Bedenkers Maan Limburg en Jesse Verweijen (tevens regisseur) hadden geen enkele filmervaring maar wisten met een goed idee en een flinke dosis bezieling bijna veertig professionals en amateurs om zich heen te verzamelen. De film is het eerste jaarlijkse project van de Stichting Ondergrondse Kunst (STOK), die in het leven is geroepen om kunstenaars die niet bij het grote publiek bekend zijn te ondersteunen met o.a. advies en subsidie. Alle winst die LIJKZANG oplevert komt ten bate van STOK.

mt_ignore: Lijkzang 4

Al tijdens de opnames verklaarde Limburg na LIJKZANG ‘nooit meer’ een film te zullen maken. Achteraf begint de twijfel toch toe te slaan. ‘Maar de volgende keer wil ik wel echt deelnemen in plaats van organiseren!’ lacht de producente. Regisseur Verweijen had zich voorgenomen eerst een week te gaan slapen, maar kan na het zien van de eerste beelden zijn enthousiasme niet bedwingen: ‘Ik wil nu eigenlijk meteen verder gaan met monteren, ik kan niet wachten!’.

De release van LIJKZANG staat gepland voor begin 2014.

(Foto’s: Marijn Westerbeek)

10 augustus 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!