Gliese581 Schokkend Nieuws
Gliese581 Schokkend Nieuws
Nederhorror & scifi
8 januari 2015

Gliese 581 is af!

Gliese581 Schokkend Nieuws NEDERLANDSE SCI-FI  | Eergisteren, 6 januari, ging de Nederlandse sciencefictionfilm GLIESE 581 in première. De Hallen in Amsterdam maakten even plaats voor een ruimtereis van bijna veertig minuten.

Eva ontwaakt na een half jaar uit haar winterslaap. De jonge astronaute is in het ruimteschip Vesta III op weg naar Gliese 581. Haar missie is leven te vinden op één van de planeten van het stelsel. Het jaar is 2225 en de aarde is inmiddels onbewoonbaar. Wanneer echter de vluchtleiding een defect aan de zonnezeilen constateert en haar commandant (Raymond Thiry) haar terugkeer gelast, negeert Eva de bevelen en zet de reis voort, wetend dat ze nooit meer terug zal kunnen keren…

GLIESE 581, dat eergisteren in twee voorstellingen voor zo’n 250 gasten in première ging,  is het ambitieuze project van regisseuse Rianne Haak. De opnames vonden al in juni 2012 plaats. Uit het interview dat Schokkend Nieuws destijds had met de regisseuse bleek al dat de lat heel hoog lag. Films als MOON, SOLARIS en 2001: A SPACE ODYSSEY waren de inspiratiebron. Een groot team studenten van de HKU bouwde een indrukwekkend decor en werkte bijna een jaar aan de montage en de digitale effecten.

mt_ignore: Gliese 581 still1

Het is een resultaat om trots op te zijn. Alleen al de opening maakt indruk: Eva ontwaakt, de instrumenten beginnen te zoemen, een computerstem begroet de ruimtevaarster en de camera zoomt uit, steeds verder, steeds verder, door het raam, om ons uiteindelijk het ruimteveer in al zijn glorie te laten bewonderen. Een slanke constructie met een enorm zonnezeil, op zijn lange reis tussen de sterren. De fraaie begintitels en muziek maken meteen duidelijk: GLIESE 581 draait niet om lasergevechten maar om Eva’s volharding en eenzaamheid. Hoofdrolspeelster Sanne van Dijk draagt de rol de volle veertig minuten.

Voor een productie die minder dan tienduizend euro kostte, ziet GLIESE 581 er ontzettend goed uit. De cgi, het decor en de cameravoering zijn overtuigend. De dialogen, vaak via videoverbindingen, zijn wel wat stijf geschreven en het is ook wel een beetje jammer dat de film zo low-key blijft. Het moment waarop zelfs de boordcomputer moet worden uitgezet om energie te sparen en Eva in het halfduister en eenzaam door de ruimte verder drijft – onzeker over haar toekomst – had wel wat dramatischer neergezet mogen worden.

mt_ignore: Gliese interieur

Maar dat is slechts een kanttekening bij een verder indrukwekkend staaltje Neder-SF. Schokkend Nieuws feliciteerde Rianne Haak na afloop van de voorstelling.  Ze vertelde dat ze wel met een paar ideeën speelt voor nieuwe films, maar tot nu toe te druk is geweest met het voltooien van haar debuut. De film is gelukkig net af voordat de comedyserie MISSIE AARDE op televisie begint (vrijdag a.s.), al is de toon natuurlijk serieuzer.  GLIESE 581 is inmiddels ingezonden voor diverse festivals en zal op 27 februari zijn wereldpremière beleven tijdens het Fantasporto Filmfestival in Portugal. GLIESE 581 ligt, kortom, helemaal op koers.

8 januari 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!