frankensteinsarmy skull
frankensteinsarmy skull
Nederhorror & scifi
5 april 2012

Frankenstein’s Army is in the can!

frankensteinsarmy skull Onze mond viel open van verbazing – andere woorden hebben we er niet voor. Schokkend Nieuws bezocht verleden week de set van FRANKENSTEIN’S ARMY. Het verhaal, de nu al veelbesproken Zombots én de opnamelocatie in Tsjechië zijn fenomenaal.

FRANKENSTEIN’S ARMY van de Nederlandse regisseur Richard Raaphorst is, zoals dat heet, in the can. Vorige week werd de laatste draaidag afgerond. Schokkend Nieuws, Twitch.com, Bloody-disgusting.com en het Duitse filmmagazine Deadline waren de enigen die de set mochten bezoeken. Je kunt zo rond de release van de film (eind 2012, is de verwachting) dus een uitgebreid setverslag verwachten in Schokkend Nieuws filmmagazine.  Begin alvast maar met kwijlen.

De grote lijnen van het verhaal zijn bekend. Dimitri (Alexander Mercury), een Russische propagandafilmer, trekt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog met zijn unit Nazi-Duitsland binnen om de overwinning van het Rode Leger te filmen. Ze stuiten op… Victor Frankenstein (Karel Roden) en zijn geheime wapens. Zombots: opnieuw en mechanisch tot leven gewekte Duitse soldaten.

We mogen ze helaas niet laten zien en we willen de verrassing ook niet verpesten, maar bovenstaande helm is slechts een klein voorproefje. De zombierobots worden de absolute klapper van FRANKENSTEIN’S ARMY. Raaphorst komt zijn belofte in SN #94 na: ‘We gaan niks cgi doen. Cgi wordt gereduceerd tot nul. Alles leunt op authenticiteit en dat geldt voor ieder onderdeel van de film.’

mt_ignore: Frankensteinsarmy

 Op de set, ongeveer drie kwartier rijden van de Tsjechische hoofdstad Praag, konden we de talloze kostuum- en zombot-schetsen bewonderen die hij maakte. Het Nederlandse special effects-team Unreal bouwde de zombots in steeds uitzinniger varianten. Carola Brockhoff – nog maar net terug uit Nieuw-Zeeland waar Unreal werkte aan THE HOBBIT – vertelde dat Unreal vanaf het begin (toen Raaphorst nog aan WORST CASE SCENARIO werkte) bij het project betrokken was. Ze demonstreerde ons enkele van de opvallendste kostuums. Nogmaals, we willen niets verklappen over de zombots – maar als MPI/Dark Sky Films, XYZ Films en het Nederlandse Pellicola slim zijn, laten ze onmiddellijk plastic action figures maken.

Terwijl de Nederlands, Engelse en Tsjechische crew hard aan het werken was, deden wij onze interviews met o.a. Karel Roden (HELL BOY, A LONELY PLACE TO DIE) en dwaalden we rond op de set. Een groot deel van FRANKENSTEIN’S ARMY wordt geschoten in de oude kolenmijn van Vinařice in de omgeving van Kladno. De mijn dateert uit 1874 en gaat tot een diepte van 527 meter. De mijnbouwactiviteiten werden in 1997 beëindigd, maar nog steeds zijn de torens, de immense boorkoppen en de gietijzeren trappen te bewonderen. De afgebladderde muren en vermolmde trappen vormen een ideale filmlocatie die dienst kan doen als Victor’s laboratorium.

Buiten klinkt voortdurend geweervuur. In de nabije omgeving is een schietterrein van de Tsjechische politie. Aan de overkant van de straat ligt een staatsgevangenis. Dat laatste doet vermoeden dat, in communistische tijden, de mijnbouw hier niet altijd vrijwillig is geweest. Vinařice heeft een geschiedenis die waarschijnlijk net zo grimmig is als die van FRANKENSTEIN’S ARMY.

Hoofdrolspeler Alexander Mercury wijst: ‘Hier laten ze me achter. Overgeleverd aan de genade van die monsters. That’s when the shit hits the fan…

5 april 2012

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!