richardson
richardson
Nederhorror & scifi
4 oktober 2015

De U.S.S. Batavia blijft vliegen

richardsonNEDERLANDSE SCI-FI | Star Trek Dark Armada lanceert dit jaar zijn tiende aflevering op het web. Karina Meerman sprak voor Schokkend Nieuw met initiatiefnemer Robin Hiert. Hij speelt de rol van Captain Alexander Richardson van de U.S.S. Batavia en is daarnaast producent, scenarioschrijver en kostuummaker van de Nederlandse Star Trek spin-off.

Het is al meer dan tien jaar geleden. In mei 2005 werd de laatste aflevering van Star Trek Enterprise uitgezonden op televisie. Gelukkig bleven de fans daarna online eigen afleveringen produceren. Soms borduurden die voort op The Original Series, The Next Generation, Deep Space Nine of Voyager. Veel fans kwamen echter met ook eigen materiaal. Een van de bekendste fanfictionseries was het Amerikaanse Hidden Frontier, dat zeven seizoenen telt. Het fenomeen is inmiddels zo wijdverbreid dat iO9 begin 2015 zelf durfde spreken van een “Golden Age of Star Trek webseries” .

Robin Hiert zat nog in de eerst klas van de middelbare school toen hij Star Trek, the Next Generation op televisie zag. Hij was onmiddellijk verkocht. “Ruimteschepen! En het ontdekken van nieuwe werelden! Ik vond het zo jammer toen het na Star Trek Enterprise allemaal voorbij was. Maar YouTube was toen net gestart en daar zag ik de filmpjes die fans zelf maakten over het Star Trek-universum. Ze bouwden zelf decors en werkten veel met groene schermen. Over het algemeen zag het er allemaal vrij krakkemikkig uit en ik dacht: dat kan beter.”

Hiert begon met het schrijven van een scenario. Niet gehinderd door enige kennis van films maken, vroeg hij bij de Nederlandse Star Trek-fanclub The Flying Dutch om mensen die met hem mee wilden doen. “Martin van Buuren was de eerste die zich meldde en tien jaar laten werken we nog steeds samen.” Hiert had nu iemand die kon filmen, nu moest hij nog op zoek naar een locatie. Toen naar acteurs. Muziek. Licht. Geluid. Modelbouwers. Nabewerkers. “Overal vonden we aardige mensen die Star Trek kenden en mee wilden doen.”

Het duurde een jaar voor de eerste episode van Star Trek Dark Armada online stond. These are the voyages is niet zozeer een aflevering als wel een test van acht minuten om te zien wat er allemaal kan met groene schermen. Het is ook de introductie van Hiert als Captain Alexander Richardson, met opvallend Brits accent (“misschien omdat Jean-Luc Picard een rolmodel is”). De Federation wordt bedreigd door een nieuwe vijand en het is aan de Captain en zijn bemanning om uit te zoeken wie dat is en wat de vijand wil.

De show heeft een aantal vaste personages en veel gastrollen. “Het was in het begin lastig om mensen geĂŻnteresseerd te houden,” zegt Hiert, inmiddels executive producer bij Fan Trek Productions. “Het kan een jaar duren voor het eindresultaat zichtbaar is. Sommige mensen verliezen interesse en haken af. De laatste paar jaar werken we professioneler, met een vast team. We hebben drie of vier filmweekends per jaar. Iedereen komt dan naar dezelfde locatie waar we de scĂšnes opnemen. Een team van tien man is aanwezig voor make-up, licht en geluid, continuĂŻteit en groene schermen. Dan is er nog heel veel voor- en nabewerking nodig.” De afleveringen van Dark Armada duren ruim dertig minuten, waardoor de postproductie vaak een jaar in beslag kan nemen.

Hiert en Martin van Buuren stoppen veel tijd in het renderen en nabewerken van het beeld. Vanaf Almost Time (april 2014) worden de grote ‘touch screens’ op de brug gemaakt in Flash, die vervolgens in de groene schermen worden geplakt. “Een vreselijke klus. We gebruiken geen officieel beeld uit de franchise, maar maken alles zelf. Je moet wel een beetje gek zijn om er zoveel tijd in te stoppen, naast een vaste baan.” Het team bouwde zelf ook de ziekenboeg en de brug. “De achtergronden van Gwen Demulder en Mark Rademaker renderen we met 3D-software om ze vervolgens achter de personages te plaatsen. Jordy de Lat verzorgt de CGI van onze ruimteschepen.”

Dit jaar verschijnt de laatste lange aflevering van Dark Armada, genaamd Out of Time. De reeks gaat daarna door als het kortere en pittiger Star Trek Batavia. “Lange afleveringen maken is ouderwets. We gaan met Batavia voor drie keer vijf minuten en Ă©Ă©n keer vijftien minuten. De focus zal liggen op de karakterontwikkeling en de dynamiek tussen de drie hoofdpersonen.” Captain Alexander Richardson is er uiteraard weer bij. Verder zien we in Star Trek Batavia ensign Belissa (Monique Lanting) en Nathan Haliwell (Tim Leegstra), vermoedelijk een betazoĂŻd, een telepaat. “Door kleine verhaaltjes te maken houden we de aandacht van het publiek beter vast en kunnen we sneller nieuwe werk online zetten. Daardoor hopen we meer publiek te trekken.” Het merendeel van de kijkers komt overigens uit de VS en Groot-BrittanniĂ«. Slechts twintig procent is Nederlands. “Het verschijnsel Star Trek is daar nu eenmaal groter dan hier.”

Website Dark Armada

Dark Armada YouTube-channel

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nĂłg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!