izombie1
izombie1
Bluf-TV
6 oktober 2015

Bluf-TV: iZombie

izombie1 BLUF-TV | Hopeloos, de discussie op feesten en partijen over al die fantastische televisieseries die je gevolgd móet hebben. Wie kan dat allemaal nog bijhouden? Bluf-TV is de redding op elk Nerdfest en, wie weet, aanleiding om toch eens een paar afleveringen te bekijken. Deze keer: “Wááááát!? Volg jij iZombie niet!?”

Te zien | Helaas nog niet in Nederland, maar het eerste seizoen is in de VS op dvd uitgebracht en via Amazon ook digitaal te koop. Seizoen twee wordt in de VS vanaf 6 oktober uitgezonden.

Waar ging het ook alweer over? | Brave arts-assistent Liv Moore (get it?) springt één keer uit de band, en wordt prompt gebeten door een zombie. Pech. Gelukkig kan ze aan een baantje komen bij het mortiarium waar er geen gebrek is aan verse hersens. Ook handig: zombies in het iZombie-universum krijgen flitsen van herinneringen te zien van de mensen van wie ze de hersenen oppeuzelen (ze nemen ook deels de persoonlijkheid over). Dat komt van pas bij het oplossen van moorden!

Wat maakt het zo verslavend? | iZombie is een serie gemaakt door Dianne Ruggiero samen met Rob Thomas. Thomas was eerder verantwoordelijk voor Veronica Mars. De series lijken wel op elkaar, met cynische blonde heldinnen die mysteries op lossen en ondertussen een droge voice-over leveren. Wat iZombie vooral zo kijkbaar maakt is dat het gevoel voor humor van Thomas ook hier weer ruim aanwezig is, en dat hij lekker met horrorconventies op de loop gaat. Tegelijkertijd weet de serie je toch af en toe onverwacht echt te raken.

Leukste personage | Liv is door haar veranderende persoonlijkheid altijd vermakelijk, en Rose McIver gaat er altijd helemaal voor. Nog leuke mt_ignore:izombie2 r is haar baas Ravi, die zombies fascinerend vind en de avonturen van Liv soms geamuseerd, soms geïrriteerd volgt. Vooral de avonturen van Ravi en de ratten waarop hij experimenteert op zoek naar een geneesmiddel zijn hilarisch.

Meest irritante personage | Weet je, bij superheldenseries, hoe irritant de love interest altijd is die ondanks alle aanwijzingen niks doorheeft? En die voortdurend moet worden gered? Nou, iZombie heeft er ook zo een: Major Lilywhite, het ex-vriendje van Liv. Hij raakt geleidelijk geobsedeerd door de zombie-epidemie (zonder door te hebben wat het is), en doet daarbij nogal domme dingen. Geleidelijk wordt zijn verhaal interessanter, en het is op zich interessant om de gender-rollen eens omgekeerd te zien, maar onderweg is er veel ergernis.

Zapservice | iZombie heeft elke aflevering een moordmysterie, maar elke aflevering draagt ook bij aan het overkoepelende verhaal. Je kan dus een aflevering overslaan (“Virtual Reality Bites”, dat vol zit met clichés over hackers, is vrij overbodig), maar het handigst is gewoon alles te kijken.

Uitspraak die altijd bijval krijgt | “Het is jammer dat de familie van Liv en haar huisgenoot Peyton zo weinig te doen krijgen.”

Controversiële mening | “Stiekem vind ik een heleboel van de maaltijden die er bij de Meat Cute worden gemaakt met hersens er best wel smakelijk uitzien.”

Pseudo-intellectueel dieper inzicht | “Eigenlijk is voor Liv het zombie zijn vooral zo zwaar omdat het een verlies van persoonlijkheid voorstelt. Het ironische is dat ze juist door het aannemen van zoveel verschillende persoonlijkheden uiteindelijk zichzelf vindt.”

Drankspelletje | Slok elke keer als Liv iets doet dat duidelijk komt door de hersenen die ze recentelijk verorberd heeft. Shotje als er een fles tabasco tevoorschijn komt. Slok als er een muis in beeld komt of als er hersens gegeten worden.

6 oktober 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!