De Poel 1 web
De Poel 1 web
Nederhorror & scifi
13 december 2016

De Poel unseen

De Poel 1 web

NEDERHORROR | Dik twee jaar na het verschijnen van DE POEL mogen we enkele gory special-effects onthullen die de Nederlandse horrorfilm destijds niet haalden. Regisseur Chris W. Mitchell vertelt waarom.

DE POEL werd in 2013 opgenomen op het Overijsselse landgoed De Eese. Cast en crew werden gek van alle muggen, teken en ander ongedierte – vier kregen de ziekte van Lyme – maar de film zelf kreeg vooral goede recensies vanwege hoofdrolspeler Gijs Scholten van Aschat, de broeierige sfeer en de subtiel humoristische dialogen.

Zo subtiel waren echter niet alle scènes die Chris W. Mitchell van tevoren bedacht had en ook opnam. Schokkend Nieuws was de gehele opnameperiode op de set en bewaarde een paar mooie foto’s for a rainy day.

Deze hiernaast bijvoorbeeld: Jan (Alex Hendrickx) en Emilie (Jamie Grant) vinden in de film een oude steen aan het water. Oorspronkelijk vonden ze daar nog wel wat meer ook.

Chris Mitchell: “Altijd pijnlijk, een prachtig special effect dat de eindmontage niet haalt. Rob Hillebrink had de resten van een eerder slachtoffer van De Poel gemaakt – een padvinder, compleet met weggerot uniform – maar de scènes eromheen gaven teveel van het mysterie weg. Sorry, Rob!”

“Net voordat we de camera lieten draaien sprenkelde onze set-dresser, Sigrun Godmundsdottir, maden en andere creepy-crawlies over het padvinderslijkje. En dat verborgen we dan voorzichtig onder een tapijt van plakjes mos. In de scène vindt Alex Hendrickx een heel klein hoekje canvas, de ingestorte tent van de ongelukkige padvinder, en begint eraan te trekken – en TA-DAA! Het lijk wordt zichtbaar.”

Mt_ignore: 20130728 DePoel set 2

Setdresser Sigrun Godmundsdottir is op bovenstaande foto helemaal rechts in beeld te zien. Achter haar staat director of photography Gábor Deák. Chris Mitchell staat in het midden van de foto regie-aanwijzingen te geven aan actrice Carine Crutzen. Op de houtblokken: Gijs Scholten van Aschat en Chris Peters, die in de film de rol van Marco speelde. Onzichtbaar, want zorgvuldig achter de tent verscholen, zit de rest van de crew. Een groot deel van de film werd op deze plek geschoten en het was bepaald niet gemakkelijk om de continuïteit te behouden met al het stukgelopen gras.

De laatste foto – “De barbecue van wat eens een aardige kerel was” – is misschien de grootste onthulling. Kleine spoiler: een van de kampeerders sterft in de film en ligt enkele dagen te rotten in zijn tent, alvorens de anderen besluiten het lijk te cremeren. Chris Mitchell: “Dit ding, ook een creatie van Rob Hillenbrink, was heel even te zien in de film. Als ik nu naar deze foto kijk, denk ik: jakkes, het is veel viezer dan ik me herinner! Hij ligt tussen het puin van een mislukte brandstapel. We hadden voor de scène ook nog een exploderende tent geregeld met Harry Wiesenhaan. Het idee was dat de tent helemaal opgezwollen zou zijn met verrottingsgassen. Op het moment dat onze helden de tent op het vuur sleepten zou het meteen in de fik vliegen. Harry maakte een prachtige explosie op de set, maar, helaas, in de edit vonden we dat het meer in een Michael Bay-film paste dan in DE POEL. Killed another darling. So it goes…

Onze recensie van DE POEL vind je hier. De film is door Just Film op dvd uitgebracht en nog steeds te bestellen via de diverse winkelsites.

mt_ignore: De Poel 4 web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!