de moerheks
de moerheks
Nederhorror & scifi
12 september 2013

Cinecrowd: De Moerheks

de moerheks CROWDFUNDING | Plot staat bij film vaak centraal, maar een interessante wereld waarin het verhaal zich afspeelt is ook erg belangrijk. Bij het nieuwe Cinecrowd-project DE MOERHEKS beginnen ze met het opbouwen van die wereld: een dorpje in 1918 waar zowel de Spaanse griep als een heks rondwaart. De makers zijn op zoek naar 20.000 euro.

DE MOERHEKS is het speelfilmdebuut van Thijs Schreuder, die twee jaar geleden de filmprijs van de stad Utrecht won met de korte documentaire WHEN THE WAR ENDS. Het scenario is van de hand van Karen van Holst Pellekaan (DE GELUKKIGE HUISVROUW, ACHTSTE GROEPERS HUILEN NIET). Het verhaal speelt zich af in 1918, in het dorpje Alvergom aan de Belgische grens. Volgens de dorpslegende huist er een heks in het nabijgelegen moeras. Wanneer de Spaanse Griep uitbreekt, beschouwen de dorpelingen dit dan ook als de vloek van de Moerheks. Ook de moeder van de schuchtere Aron (14) is ten slachtoffer gevallen aan de epidemie. Aron woont alleen met zijn vader, onttrekt zich steeds meer aan het dagelijks leven en ontwikkelt allerlei angsten – totdat hij in het moeras de mysterieuze Lena ontmoet. Hij wordt voor het eerst verliefd. De dorpelingen echter, denken dat Lena niemand anders is dan de gevreesde Moerheks…

Productiemaatschappij Fu Works (OORLOGSWINTER, ZWARTBOEK, TIRZA) staat achter de film, en dat is opvallend want DE MOERHEKS wordt volgens het non-lineaire principe van Worldbuilding gemaakt. De makers leggen het in detail uit op de website van Cinecrowd: “In een lineair maakproces zijn grofweg, een aantal stadia te onderscheiden: schrijven, draaien, afwerken. Bij het non-lineaire maakproces worden de wereld en het script hand in hand ontwikkeld. Bij het ontwikkelen van de wereld denken ook de special effects mensen mee, kan de cameraman adviseren hoe de wereld het best in beeld kan worden gebracht en denkt de geluidsman na over hoe de wereld klinkt. Zo levert iedereen vanaf het allereerste begin input op basis van hun expertise en wordt de kennis van alle makers optimaal benut. De wereld die zij scheppen kan vervolgens niet alleen in de film worden gebruikt, maar via meerdere kanalen worden ingezet.”

Voor een eerste testscène van DE MOERHEKS zijn de makers op zoek naar €20.000 via Cinecrowd. Ten tijde van schrijven stond de teller op 24% van het streefbedrag, maar er zijn nog ruim drie weken te gaan. Zoals gebruikelijk worden donoren weer op allerlei manieren beloond – voor 500 euro mag je zelfs meedoen aan het world-buildenDe steun van het Nederlands Filmfestival is in ieder geval al binnen: DE MOERHEKS is (samen met de animatiefilm FINITY CALLING) door het festival “geadopteerd”.

Meer informatie over DE MOERHEKS vind je op de Cinecrowd-pagina.

12 september 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!