Garris Mick
Garris Mick
INTERVIEW

Kwijlen voor King

Garris Mick Sinds hij in 1992 Stephen Kings eerste oorspronkelijke scenario verfilmde, voor SLEEPWALKERS, maakte Mick Garris in totaal zeven keer een film naar een verhaal van de beroemde schrijver. De twee zijn inmiddels vrienden en Garris werkt aan een achtste King-project. Schokkend Nieuws sprak de filmmaker vanuit Los Angeles.

Het telefoongesprek plannen was nog niet gemakkelijk. Garris is een drukbezet man. Toen we hem mailden, zat hij midden in de opnamen van een nieuwe film en meteen daarna stonden werkreizen naar Zuid-Korea en Toronto gepland. Maar Garris is behalve filmmaker ook een genrefan die graag tijd maakt voor andere genrefans. Tussen zijn twee werkreizen lukt het om te bellen.

U bent maar druk, meneer Garris. Bent u weer bezig met een King-verfilming?

“Nee, dit zijn toevallig eens geen King-projecten. We hebben net de opnamen afgerond van een omnibusfilm en zo dadelijk ga ik voor een tv-serie naar Toronto.”

De markt voor King-verfilmingen lijkt ook wel verzadigd, met wat er allemaal aan komt. Op welke film of serie verheugt u zich het meest?

“Het zijn er inderdaad heel veel, maar als ik aan IT denk, begin ik echt te kwijlen.”

U zei net dat u een omnibusfilm maakt. Dat doet erg denken aan MASTERS OF HORROR waarvan u de bedenker was. Is het iets soortgelijks?

“Niet echt. De twee seizoenen MASTERS OF HORROR behoren tot de hoogtepunten van mijn creatieve leven. Ik ben er erg trots op. Maar ik wil niet proberen dat succes te herhalen. Sinds MASTERS OF HORROR eindigde, loop ik al rond met het idee voor die omnibus-film. Het idee is dat regisseurs uit verschillende landen een verhaal vertellen en dat één verhaal alles bij elkaar brengt. Ik kan er nog niet te veel over vertellen, want de film komt pas begin 2018 uit.”

Kunt u vertellen hoe u de regisseurs koos?

“Het zijn mensen die ik in de loop der jaren heb leren kennen door mijn Masters of Horror-etentjes. [Garris organiseert al jaren legendarische etentjes waarbij horrorregisseurs worden uitgenodigd. Daar kwam ook de tweedelige tv-serie MoH uit voort.] Het zijn vijf regisseurs uit vier verschillende landen.”

En wat voor soort verhalen mogen we verwachten?

“Er is een spookverhaal, een exorcismeverhaal, een plastische chirurgie-nachtmerrie, een afdaling in waanzin en een slasherverhaal dat uiteindelijk iets anders blijkt te zijn.”

Toen u in 1992 werd ingehuurd om SLEEPWALKERS te regisseren, gaf Stephen King persoonlijk zijn goedkeuring aan u. Hoe gebeurde dat?

“Ik had een aantal jaren daarvoor PSYCHO IV gemaakt. En Columbia Pictures had King van alle regisseurs die in de race waren tapes gestuurd, zodat hij hun werk kon bekijken. Later vertelde hij me dat hij verrast was dat een film met IV in de titel, en daarbij een derde vervolg op een klassieker, behoorlijk goed was. Op basis van PSYCHO IV gaf hij zijn goedkeuring.”

Was u al fan van zijn werk toen u aan SLEEPWALKERS begon? 

“Enorm! Ik ben oud genoeg om al zijn boeken te hebben gelezen toen ze uitkwamen. Op Carrie na, dat las ik pas na de film, zoals iedereen. Maar The Stand, The Shining en al die andere, daar was ik meteen weg van.”

Meer lezen?

Benieuwd naar hoe de samenwerking tussen Mick Garris en Stephen King verliep? Of ze wel eens een onenigheid hadden? Waarom sommige Kingverfilmingen werken en andere niet? Lees dan de rest van het interview met Mick Garris in de kingsize special over Stephen King in Schokkend Nieuws #127. Nu in de winkel of te bestellen via de site.

© Roel Haanen
13 augustus 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!