hoult
hoult
INTERVIEW

Interview met Nicholas Hoult

houltIMAGINE 2013 | Van alle filmmonsters is de zombie misschien nog wel de meest onwaarschijnlijke love interest. Toch is het zombie R die in WARM BODIES de harten sneller doet kloppen. Vanaf 25 april in de bioscoop, maar gisteren in première gegaan op het Imagine Film Festival – in aanwezigheid van zombie/filmster Nicholas Hoult.

Op het moment dat hij in WARM BODIES dan eindelijk zijn tegenspeelster Julie (Teresa Palmer) zoende, riep iemand gisteren in de zaal melig: “Necrofilie!”. Toch vindt Hoult dát het leukste element aan zijn zombiepersonage. R is eigenlijk een gewone jongen. “Stop hem in een kamer met een mooi meisje en hij wil een goede indruk maken, lukt dat niet dan kan hij wel door de grond zakken. En tja, hij heeft het nog wat lastiger, want hij kan amper praten. Oh, en zij is bang dat hij haar gaat opeten!”

Een vriend gaf Nicholas Hoult het script, omdat hij wel geschikt zou zijn voor de rol. “Achteraf vraag ik me af of dat wel zo flatteus was.” Maar het verhaal sprak hem aan, vertelde Hoult gisteren tijdens het interview dat Schokkend Nieuws met hem had in Hotel The Grand in Amsterdam. “Het script was zo anders en grappig. WARM BODIES neemt zichzelf niet al te serieus maar heeft wel hart.  Regisseur Jonathan Levine (ALL THE BOYS LOVE MANDY LANE) is heel goed in het balanceren van verschillende stijlen. Ik vind het ook leuk dat het verhaal nu eens vanuit het perspectief van de zombie wordt verteld.”

Had hij ook twijfels? “Het had heel erg fout kunnen gaan. Veel zombiefans hebben tenslotte niet zo’n trek in een zombie met gevoelens. We liepen ook het risico gezien te worden als het zoveelste bovennatuurlijke liefdesverhaal. TWILIGHT heeft enorm veel fans, maar er zijn ook mensen die er echt een hekel aan hebben. En die denken misschien dat dit meer van hetzelfde is.” Hoult gaf dan ook toe, toen we hem vrijdagochtend spraken, dat hij wel een beetje zenuwachtig was om die avond voor het Imagine-publiek te verschijnen:

“Absoluut! Ik ben zelf niet zo’n fan van horror of zombies, maar als je spreekt met echte superfans, leden van online zombie-communities, en dan besef je dat er mensen zijn die het allemaal bloedserieus nemen. Dan bedenk je opeens dat je film wel eens als blasfemie zou kunnen worden gezien! Toen dacht ik wel even van: Oh man... Gelukkig zijn de reacties tot nu toe zijn heel positief. Ze vinden niet dat we de reputatie van het genre helemaal hebben verpest. Ik vind ook dat we er leuke details in hebben gestopt: zombies gaan altijd voor de brrrrains! maar hier heeft dat ook echt een reden: R eet hersens om de herinneringen van het slachtoffer te beleven. WARM BODIES is gewoon heel grappig en speelt met de grenzen van het genre, zonder het echt te onteren.”

Nog een leuke knipoog naar de fans: Julie vergelijkt het gezicht van R in de film met de dvd-cover van ZOMBIE 2van Lucio Fulci. Als voorbereiding gaf regisseur Jonathan Levine zijn acteurs een stevige zombie-stoomcursus: “28 DAYS LATER, ZOMBIE 2, de klassiekers van George A. Romero en een paar films die het genre al meer in de komische hoek brachten, zoals SHAUN OF THE DEAD en ZOMBIELAND. Eigenlijk is het best een logische stap om er dan een romantische invalshoek aan toe te voegen.”

Een romantisch verhaal, in dit geval, met de ondertonen van een beroemd liefdesverhaal. Er zit zelfs een balkonscène in. “Grappig genoeg besefte Teresa toen pas dat het een hommage is aanRomeo and Juliet. Op dat balkon kwam het haar opeens allemaal wel heel bekend voor! Er zijn eigenlijk twee versie van die scène, ook een veel komischere versie waarin ik probeer tegen de muur van het huis op te klimmen en helemaal vast kom te zitten! Die is geschrapt, omdat het eigenlijk meer een romantisch moment moest zijn.”

Ziet de acteur, die vooral bekendheid geniet vanwege zijn rol in ABOUT A BOY (2002) maar ook te zien was in bijvoorbeeld CLASH OF THE TITANSX-MEN: FIRST CLASS  en JACK THE GIANT SLAYER dit nu als de grootste acteeruitdaging uit zijn carrière: zombie spelen? “Ik had daar eigenlijk tijdens het lezen van het script niet eens bij stilgestaan! Pas toen ik de rol kreeg, dacht ik: hoe moet dat nou? Rob Corddry en ik hebben geoefend met iemand van het Cirque du Soleil, lekker veel schuifelen en doen alsof we iets te eten ruiken. Het rennen is het lastigste. Het was leuk om met Rob samen te werken. Er zijn scènes waarin we letterlijk alleen maar tegen elkaar grommen, echt hele conversaties, alsof je gewoon twee mannen aan de bar bent, maar dan alleen grommen en kreunen. Er zijn zoveel outtakes. Ik lag voortdurend in een deuk.”

Knipperen metzijn ogen doet R niet. “Ja, dat was een nogal domme beslissing van me. Ik heb ooit tegen Jonathan gezegd dat zombies waarschijnlijk niet echt knipperen, omdat het gewoonweg niet nodig is. En tja, toen zat ik eraan vast. Gelukkig hebben ze me bij de make-up tests wel een beetje tegen mezelf in bescherming genomen – het moest tenslotte ook wel geloofwaardig blijven dat het meisje voor me zou vallen. Ik was gelukkig een vrij recent lijk.”

De opnames begonnen met de hoofdmoot van de film, de scènes in het vliegtuig, waar Teresa en ik elkaar leren kennen. Dat was een echt vliegtuig dat ze een soundstage in hadden gevlogen.Veel van die scènes zijn ook chronologisch gefilmd en dat was heel prettig want daardoor konden we goed kennismaken. Pas aan het eind van de productie hebben we op het vliegveld gefilmd. Dat was een echt vliegveld in Montreal dat al een jaar of vijf niet meer wordt gebruikt. Het had ook een heel vreemde sfeer, zo’n enorme ruimte waar al jaren niemand meer is. Tot we die helemaal opvulden met zombie-extras, natuurlijk. De boneys waren voornamelijk CGI, dus er was ook een boel rondrennen en vechten met dingen die er helemaal niet waren.”

Waarom zouden zombies eigenlijk opeens weer zo hip zijn? “Ik denk dat het deels het sociale commentaar is dat je heel goed kan leveren met zombiefilms, maar het is ook gewoonweg een fascinatie met het morbide. Mensen denken er graag over na wat zij zouden doen in een zombie-apocalyps, of het nou in films is of via een computerspelletje.” Of WARM BODIES veel te zeggen heeft over onze maatschappij mag iedereen zelf beoordelen, maar duidelijk is wel dat de film ook wat te bieden heeft aan kijkers die geen tienermeisjes (meer) zijn: WARM BODIES stootte na de première bij Imagine meteen door naar de tweede plaats in de publiekswaardering.

Schokkend Nieuws volgt Imagine 2013 van 8 t/m 17 april! 
8/4: Imagine van start!
9/4: Frankenstein’s Army
10/4: Masterclass Neil Jordan
11/4: In de ban van Bollywood
12/4: Interview met Justin Benson en Aaron Moorhead
13/4: Interview met Jeremy Gardner en Adam Cronheim

 

 

13 april 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!