The Battery
The Battery
INTERVIEW

Interview met Jeremy Gardner en Adam Cronheim

The BatteryIMAGINE 2013 | THE BATTERY ging op de vierde dag van het Imagine Film Festival voor een volle zaal in première en staat op een voorlopige derde plaats in de strijd om de publieksprijs. Een verdiende waardering voor deze originele zombiefilm met minimaal zombiegehalte. Schokkend Nieuws sprak met de makers.

Ben (Jeremy Gardner) en Mickey (Adam Cronheim) zijn als overlevenden van een zombieplaag op elkaar aangewezen. Samen trekken ze door Amerika, op zoek naar een plek waar ze een tijdje veilig kunnen verblijven. Oplopende spanningen en humor wisselen elkaar af in deze originele low-budget zombiefilm. Gardner schreef en regisseerde de film. Cronheim, die halverwege het interview aanschuift, was behalve medehoofdrolspeler ook producent. 

Hoe is het idee voor THE BATTERY ontstaan?
Jeremy: “Ik had al heel lang het idee om een character driven zombiefilm te maken. Ik kwam erachter dat ik meer van het idee en de wereld van zombiefilms hou dan van de meeste films zelf. De zombiemarkt is wel verzadigd, maar niet met goede films. Adam en ik hebben elkaar pas vlak voor de opnames leren kennen, omdat mijn originele Mickey verstek moest laten gaan. Onze situatie was daardoor wel vergelijkbaar met die in de film. Twee mensen die elkaar verder niet goed kennen worden ineens in een hele intense relatie geworpen. Een maand voor de film kenden we elkaar nog niet; nu zitten we in Amsterdam op een filmfestival. Uitzonderlijke omstandigheden scheppen een sterke band.”

De film is voor weinig geld gemaakt. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?
Jeremy: “We wisten van tevoren dat het low budget ging worden, dus daar was ik me terdege van bewust toen ik het scenario schreef. Je kunt tegenwoordig zo goedkoop filmen, het is alleen belangrijk dat je verhaal in dat budget past. Toen het eenmaal tijd werd voor financiering heb ik tien vrienden om zeshonderd dollar gevraagd, in ruil voor een vijf procent aandeel in de opbrengst. Mijn redenering was: zelfs als de film enorm flopt, dan hebben jullie wel eens meer geld verloren in het casino.”

THE BATTERY voelt qua sfeer eigenlijk meer als een postapocalyptische film dan een standaard zombiefilm. Waren de zombies altijd van ondergeschikt belang?
Jeremy: “Ja, absoluut. Het gaat om Ben en Mickey. We hebben ook maar weinig zombies in onze film, alleen aan het eind hadden we ze echt nodig. Sterker: toen het er even op leek dat we geen geld zouden hebben voor make-up, zei ik: “Voor mijn part doen we ze allemaal een wit t-shirt aan met een grote ‘Z’ erop, zodat iedereen weet dat dat de zombies zijn.” Denk aan een film als JAWS, daar doet het monster er eigenlijk ook totaal niet toe. Waar het om gaat is hoe de mensen op het monster en daardoor op elkaar reageren. Dat is interessant.”

Zonder teveel van het verhaal weg te geven: de lange eindscènes zijn een dappere keuze in een tijd waarin de meeste films zo flitsend mogelijk gemonteerd moeten worden.
Jeremy: “Ja, het was heel belangrijk dat we een gevoel van claustrofobie overbrachten. Daarom zijn die laatste scènes ook allemaal in één take gedraaid. En het werkt. Ik kan er alleen zelf niet naar kijken. Het is te intens. Ik zie dan alleen maar mensen ongemakkelijk in hun stoel schuiven. Bij elke screening zorg ik dat ik weg ben voor de laatste scène begint.”
Adam: “Het voordeel van zo’n lange scène is ook dat de kijkers tijd krijgen om zich zelf zorgen te gaan maken. Hoe gaat dit aflopen? Komt dit nog wel goed? Je wordt echt deel van het verhaal.”

Tot slot, hoe ziet de toekomst eruit voor THE BATTERY?
Adam: “We hebben een digitale distributeur gevonden, dus in juni is de film in Amerika beschikbaar op alle digitale platformen. Natuurlijk zijn we nog druk bezig een distributeur voor dvd en blu-ray te vinden voor de rest van de wereld. Nu zijn we gewoon bezig de film zoveel mogelijk gezien te krijgen!’

Op 15 april, om 12.00 uur in EYE 2, is THE BATTERY nog een keer te zien op Imagine.

Schokkend Nieuws volgt Imagine 2013 van 8 t/m 17 april! 
8/4: Imagine van start!
9/4: Frankenstein’s Army
10/4: Masterclass Neil Jordan
11/4: In de ban van Bollywood
12/4: Interview met Justin Benson en Aaron Moorhead

 

 

13 april 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!