Resolution
Resolution
INTERVIEW

Interview met Justin Benson en Aaron Moorhead

ResolutionIMAGINE 2013 | Op de vijfde dag van het Imagine Filmfestival staat RESOLUTION met een 7,92 op de achtste plaats in de publieksbeoordeling. De horror/mystery/thriller heeft al op zo’n dertig filmfestivals gedraaid en regisseurs Justin Benson en Aaron Moorhead reizen zo veel mogelijk mee. Na afloop van de half-melige Q&A op woensdag (let op dames, beide heren zijn nog single!) sprak Schokkend Nieuws met ze.

Justin Benson en Aaron Moorheid ontmoetten elkaar bij een productiebedrijf in Los Angeles. Het klikte meteen en na een aantal korte projecten besloten ze samen een film te maken. Justin schreef het scenario specifiek voor acteurs Peter Cilella en Vinny Curran, die ze kenden van een bierreclame die ze met hen opnamen. In RESOLUTION probeert Michael (Cilella) zijn beste vriend Chris (Curran) van zijn drugsverslaving af te helpen. Hij sluit hem op in een afgelegen hut in de bergen. Maar terwijl Chris onder veel protest afkickt, vindt Michael steeds meer macabere foto’s en filmpjes – tot er ook beelden opduiken van Chris en Michael zélf. Zit één van de vreemde bewoners in de omgeving hierachter of een andere macht? Niet alleen het onverklaarbare maakt RESOLUTION interessant, maar ook de unieke relatie tussen de twee hechte vrienden.

De vriendschap tussen Michael en Chris is erg overtuigend. Dat komt door het acteerwerk, maar ook door de manier waarop de dialogen geschreven zijn.
Justin: “Veel filmmakers schrijven steeds weer over dezelfde relaties, terwijl er zoveel aspecten onaangeroerd blijven. Echtheid is belangrijk. Chris houdt van zijn drugs en wil daarom niet stoppen. Niet, zoals in andere films, vanwege misbruik of een andere traumatische ervaring; dat is namelijk niet altijd het geval. Hij is daar zo verdomd eerlijk over, dat spreekt het publiek aan.”

Tijdens de Q&A werd RESOLUTION vergeleken met het werk van David Lynch, vanwege het gebruik van geluid om spanning op te bouwen en die scène met de man met de spiegel in de trailer.
Aaron: “Dat horen we vaker! Ik heb pas anderhalve maand geleden m’n eerste Lynch-film gezien en begrijp nu de vergelijking enigszins, maar het is toeval.
Justin: “Interessant genoeg was de scène in de trailer in zekere zin wél door een andere filmmaker geïnspireerd: Rob Zombie. (lacht) Stel, een personage in een horrorfilm vindt een trailer op een afgelegen plek en gaat naar binnen. Dan verwacht je een Rob Zombie-interieur.”
Aaron: “Met dode wasberen en zo.”
Justin: “We wilden het tegenovergestelde laten zien; juist níet voldoen aan die verwachting. De scène nu blijft veel langer hangen dan wanneer de deur open ging en: Yep, there’s shit all over the floor. How about that.

Spelen met de verwachtingen van het publiek, dus.
Aaron: “Het scheppen van verwachtingen om deze daarna stuk te slaan is, denk ik, het beginsel van goeie verhalen vertellen.”
Justin: “Wij willen baanbrekend zijn. Weet je, vreemd genoeg praten mensen altijd over de technologische vooruitgang in films, maar nooit over vooruitgang in het vertellen van verhalen. Het is alsof men vergeet dat je uniek mag zijn. Low budget horrorfilms hoeven heus niet altijd zombies te bevatten. Cool dat het in 3D is en dat je de nieuwste digitale camera hebt, maar het had ook níet over een zombie kunnen gaan. (lacht)
Aaron: “Zombiefilms zouden niet méér mainstream kunnen zijn. Ik bedoel, ik ben cameraman en heb er al drie gefilmd – van de acht!

Jullie volgende film wordt dus in elk geval geen zombiefilm.
Justin: “Nee. Eén van onze volgende projecten is SPRING, een soort Cronenberg body horror gemixt met karakterdrama en romance.”
Aaron: “En STRATA, waarin drie mannen die elkaar niet uit kunnen staan bij elkaar worden gezet. In die Vince Vaugh/Ben Stiller films zit altijd een scène waarin ze op een dak een fles wijn delen en erachter komen dat ze eigenlijk allemaal hetzelfde zijn – onzin! Zo’n scène zal je zeker niet in onze film zien. Sommige zaken zijn nu eenmaal niet verenigbaar. En dán wordt het interessant.”

 

Schokkend Nieuws volgt Imagine 2013 van 8 t/m 17 april! 
8/4: Imagine van start!
9/4: Frankenstein’s Army
10/4: Masterclass Neil Jordan
11/4: In de ban van Bollywood

© Henriëtte Poelman
12 april 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!