The Lost World 1925
The Lost World 1925
INTERVIEW

Dino’s in Burgers’ Bush!

The Lost World 1925Het muziekensemble Listen to the Ghost heeft een briljant idee. De heren gaan, met jouw steun, de stille dinofilm THE LOST WORLD uit 1925 met live muziek weer tot leven wekken in Burgers’ Bush in Arnhem!  

Kevin Toma (toetsen/elektronica) en Huib van der Grint (gitaar) hopen dat op vrijdag 9 oktober 2015 te gaan doen. Ze hebben ruime ervaring met het begeleiden van zwijgende klassiekers. Componist en filmrecensent Toma (Volkskrant, ex-Schokkend Nieuws) doet dat het hele jaar door. Samen met Huib van der Grint voerde hij eerder HÄXAN (Christensen, 1922) op in diverse Nederlandse filmtheaters en op het Lowlands Festival 2011. THE LOST WORLD  is hun tweede gezamenlijke project.

In THE LOST WORLD (Harry O. Hoyt, 1925) vinden ontdekkingsreizigers een vergeten wereld waar dinosaurussen rondlopen alsof ze nooit zijn uitgestorven. Baanbrekende trucages van o.a. Willis O’Brien wekken de monsters tot leven, ook wanneer een naar Londen gesmokkeld exemplaar ontsnapt en de stad volledig in puin trapt.  Je raadt het al: THE LOST WORLD is niets minder dan de grootpapa van KING KONG en JURASSIC PARK.

Listen to the Ghost heeft nieuwe, spannende muziek gemaakt bij dit fantastische spektakel en wil die vertolken op een ongewone maar toepasselijke locatie: in het hart van Burgers’ Bush, de tropische jungle die het kroonjuweel vormt van Burgers’ Zoo in Arnhem. Het regelen van een projectiescherm, de filmhuur, geluid en techniek: er komt ontzettend veel kijken bij de realisatie van dit droomproject. Daarom is er een crowdfundactie opgestart. Al vanaf € 15,- kun je bij dit bijzondere eenmalige project aanwezig zijn. Ga snel naar www.voordekunst.nl en bekijk de tegenprestaties!

“Ik maak al sinds 1995 muziek bij zwijgende films,” vertelt Kevin Toma. “Toen ik filmwetenschappen studeerde in Nijmegen bekeken we veel zwijgende films. Het was moeilijk daarbij niet in slaap te vallen. Dus toen ben ik daarbij piano gaan spelen. Ik had gevoel voor hoe je met muziek de betekenis van beelden kunt beïnvloeden en ben daar na de opleiding mee verder gegaan.  Aanvankelijk speelde ik alleen piano bij zwijgende films, de laatste jaren ben ik er ook elektronische muziek bij gaan maken en nodig ik geregeld gastmuzikanten uit. Mijn vorige project, 7TH HEAVEN, is een heel ingetogen en ontroerende film. Nu wilde ik iets heel anders doen. Een film met veel vaart, waar het geluid van de elektrische gitaar goed bij zou passen. Dat werd THE LOST WORLD.‘

En hoezo in Burgers’ Zoo?

“Op een avond keek ik met Huib en mijn vriendin naar THE LOST WORLD, om inspiratie op te doen. Toen mijn vriendin de eerste beelden van die prehistorische wereld zag, zei ze: ‘Deze film moet vertoond worden in Burgers’ Bush!’ Ik zag het direct helemaal voor me: wij met onze instrumenten midden in de jungle en de film op groot doek ernaast. Ik heb toen een mailtje naar Burgers’ gestuurd, nog voor we één noot hadden opgenomen. We zochten de samenwerking met Focus Filmtheater Arnhem en Solar Cinema en mochten langs komen in de dierentuin om ons project te pitchen. Zo groeide aan alle kanten het enthousiasme.”

Wat vind je zo bijzonder aan deze film?

“Er zitten heel gave scènes in. Neem bijvoorbeeld de scène waarin de hoofdrolspelers voor het eerst dinosaurussen zien. Dat is in beeld gebracht met heel geavanceerde stop-motion trucage, waarbij de dinosaurussen beeldje voor beeldje bewegen. Met dubbele projecties worden ze samen met die mensen in beeld gebracht. De hele wereld van THE LOST WORLD ziet er overigens fantastisch uit. Zodra de dinosaurussen in beeld komen, barst de film helemaal los.”

Hoe hebben jullie de muziek gemaakt?

“Huib en ik zijn op zoek gegaan naar passende geluiden. Op basis van een aantal jamsessies en samples van andere instrumenten heb ik vervolgens een elektronische score gemaakt. Toen die af was zijn we samen nog een aantal keer bij elkaar gekomen om te oefenen op gitaar, piano en synthesizer. De uiteindelijke score kent een aantal extraverte en wat ruigere momenten. Deze wisselen we af met pianospel en klassieke geluiden.  We willen de charme van de film versterken, zodat je je helemaal kunt onderdompelen in die fantasiewereld.’”

Zo’n film uit 1925, is dat niet saai?

‘Nee. Veel mensen denken vaak dat zwijgende films traag zijn, onbedoeld grappig, en begeleid worden door stoffige klassieke muziek. Het kan dan een hele belevenis zijn om te zien hoe rijk de films uit die tijd eigenlijk waren. Er is niets wat ontbreekt aan deze films. Ook in THE LOST WORLD is het betoverend om een wereld in te gaan die niet echt bestaat. Als twaalfjarige was ik al verzot op films met monsters. De eerste keer dat ik KING KONG op televisie zag was dan ook een hele belevenis.  Als ik THE LOST WORLD toen had kunnen zien, was ik een heel blij kind geweest. Natuurlijk zijn de trucages wat ouderwets, maar dat maakt ze juist ook heel charmant. Ik vind het heel gaaf dat je ziet dat die dino met mensenhanden is gemaakt. Er is veel aandacht voor de kleinste bewegingen. De monsters, ook al zijn het poppen, werpen nog echte schaduwen. Ze waren daar echt, ze stonden echt voor de camera. Dat vind ik ergens leuker dan de computeranimaties van nu, waar in feite niets meer echt is.’

9 oktober 2015
19:30 – 21:05 uur (met om 19.15 uur een inleiding door een bioloog van Burgers’ Zoo)
Burgers’ Bush in Burgers’ Zoo Arnhem
Doneren: www.voordekunst.nl

7 mei 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!