Westworld
Westworld
Flashback
22 december 2017

‘Geslepen als saffier, krachtig als staal’

westworld FLASHBACK | In de rubriek FLASHBACK legt Karina Meerman vijf vragen voor aan (oud-)medewerkers van Schokkend Nieuws over hun jeugdfilmherinneringen en -trauma’s. Deze keer: Barend de Voogd (1968), die als hoofdredacteur Schokkend Nieuws het digitale tijdperk in sleurde.

Barend neemt begin 2018 afscheid van Schokkend Nieuws als hoofdredacteur. Hij maakte 35 nummers en onder zijn leiding bloeide de digitale evenknie van het blad op tot een volwassen zusje. Ook is Schokkend Nieuws te vinden op Twitter, Facebook en Instagram, als podcast en sinds december 2017 ook als YouTube-kanaal. Zijn liefde voor het genre is groot, maar Barend is niet van jongs af aan ‘filmbezetene’. Zijn jeugdherinneringen gaan meer over boeken, strips en televisieseries.

Wat is je vroegste filmherinnering? En wat was je vroegste genrefilmherinnering?

adakyrou

“Net als voor zovelen was ook mijn eerste bioscoopervaring een Disneyfilm, maar wel een live-action: HERBIE, THE LOVE BUG. Dat was in het Luxor-theater in Zutphen. Ik ben in die buurt opgegroeid, in een dorp waar DE VIER VUISTEN heel populair waren. Wij gingen als gezin niet vaak naar de bioscoop. Mijn ouders waren kunstenaars en zij hielden van Franse kunstfilms. Ik had geen oudere broer die me in het genre introduceerde, ik wás de oudere broer. Met mijn twee jongere zussen speelde ik CHARLIE’S ANGELS na. Zij waren de Angels en ik was Bosley. Of zij waren Boney en ik was M.

Mijn moeder had een boek Le surréalisme au cinéma en daar stonden plaatjes in van FREAKS (Tod Browning, 1932) en andere enge films. Mijn ouders hadden een still uit UN CHIEN ANDALOU (1929) uit het boek gescheurd omdat ze vreesden dat het te traumatisch voor me was. Je ziet de maan, een smalle, scherpe wolk glijdt ervoor en dat wordt een scheermes dat in een oog snijdt. Ik ben blind in één oog omdat ik op m’n zevende ben uitgeschoten met een stanleymes. Ik weet niet hoe, maar ik wist dat het plaatje in het boek had gestaan en heb er heel lang naar gezocht.

Mijn eerste genrefilm zag ik op televisie: WESTWORLD met Yul Brynner en later de serie BLAKE’S 7 en DOCTOR WHO met Tom Baker. Dat was de man met de sjaal en zijn serie was de engste van alle Doctors. En SAPPHIRE & STEEL over twee paranormaal begaafde intergalactische tijdreizigers: geslepen als saffier, krachtig als staal. Jawel. Met Joanna Lumley. Dat was een goede serie hoor, en spannend. Ik herinner me een vrouw die aan kinderen een versje voorleest. Iets over geesten. En terwijl zij voorleest, gebeurt wat zij zegt ook echt. De klokken stoppen, de tijd staat stil – dat was echt eng. En de TROS zond hem uit als kinderserie.”

Wie was je eerste film-crush?

“Die heb ik nooit gehad, ook niet als er langer over nadenk. Ik was punk hè, ik was anti. Ik keek graag film, maar had niet dat bezetene dat sommige andere Schokkend Nieuwsers hebben. Film kwam pas na mijn afstuderen. Strips daarentegen! Dat mag ook? Dan Isabelle Avondrood.”

isabelle avondrood

Van welke film kon je niet slapen?

“Van WESTWORLD heb ik echt wakker gelegen. Die klassieke jump scare met Yul Brynner maakte me echt bang. Maar ook THRILLER van Michael Jackson maakte diepe indruk. Ik keek altijd Toppop en Countdown en daar werd aangekondigd dat zij de volgende week zijn nieuwste video zouden laten zien. Daar zaten we dan echt klaar voor.”

Heb je ooit overgegeven door een film?

“Nooit en ik ben een vaste bezoeker van het BUT-festival dus ik heb de nodige rare shit gezien. Fred Vogels AUGUST UNDERGROUND bijvoorbeeld, dat is fake snuff. Ik hoef zo’n film niet uit te kijken, maar ik heb hem geïnterviewd en dat moet je toch voorbereiden. Aardige man, een goeie manipulator. Ik heb wel meegemaakt dat anderen zich niet best voelden. Bij een persvoorstelling van 127 HOURS, wanneer James Franco zijn arm eraf zaagt met een heel klein mesje, hoorden wij achterin bonkerdebonk. Een van de medewerksters van Warner was van haar stokje gegaan.”

Is er een film die je als kind helemaal te gek vond, maar als volwassene juist teleurstellend?

“Oh ja, BLAKE’S 7 is echt niet meer om door te komen. Allemaal bordkarton en stijf acteerwerk, een cheapo STAR WARS eigenlijk. De oude DOCTOR WHO’s trek ik ook niet meer. De reboot daarentegen is wel sterk, tenminste, die met Chris Ecclestone en Matt Smith. Die laatste is trouwens geweldig in THE CROWN. Geen genre, wel een hele goeie serie.”

© Karina Meerman
22 december 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!