solo teaser poster 04 691x1024
solo teaser poster 04 691x1024
Voorpret
17 mei 2018

Voorpret Solo: A Star Wars Story

solo teaser poster 04 691x1024 VOORPRET | Hij moest het altijd doen met een bijrol, maar vanaf 23 mei zien we Han Solo in SOLO: A STAR WARS STORY voor het eerst in een hoofdrol. Hierbij een paar andere kleurrijke bijrolfiguren, die een eigen solofilm verdienen.

Quint (JAWS)
Bij films is de regel vaak ‘show, don’t tell’. De uitzondering op die regel is als Robert Shaw een verhaal vertelt, zoals hij deed in JAWS (Steven Spielberg, 1975). Maar los van de ijzingwekkende manier waarop Shaw vertelt over zijn avontuur op de USS Indianapolis, is het ook gewoon een enorm spannend verhaal. Het zou daarom op z’n minst intrigerend zijn om Quint te zien als jonge soldaat, die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de volledige bemanning van de USS Indianapolis in de zee terechtkomt en potentieel haaienvoer wordt.

 

Garland ‘The Marietta Mangler’ Greene (CON AIR)
In CON AIR (Simon West, 1997), één van de leukste actiefilms uit de jaren 90, zat een vliegtuig bomvol gevaarlijke criminelen. Maar zelfs de grootste spierbundel werd even stil toen halverwege de film Garland Greene als een Hannibal Lecter 2.0 werd binnengehaald. Steve Buscemi heeft slechts een paar zinnen dialoog nodig om de gehele show te stelen. Een eigen film met Greene zou prima een prequel kunnen zijn over hoe hij als The Marietta Mangler bekend werd, maar kan net zo goed een sequel worden; meneer Greene loopt immers aan het einde van CON AIR nog steeds vrij rond.

 

Bill Murray (ZOMBIELAND)
Het was een aangename verrassing toen Bill Murray als zichzelf opdook in een kleine bijrol in ZOMBIELAND (Ruben Fleischer, 2009). Daarin wordt duidelijk dat de acteur zich als zombie had vermomd en daardoor de hele plaag van levende doden wist te overleven. Dat vraagt natuurlijk om een spin-off waarin we de apocalypse beleven met Bill Murray. Wie wil niet zien hoe Bill Murray als nepzombie zijn tijd spendeert tijdens een echte zombieplaag? Succes gegarandeerd, want om Woody Harrelson als Tallahassee te quoten: ‘It’s Bill fucking Murray!’

 

Doc Emmett Brown (BACK TO THE FUTURE)
BACK TO THE FUTURE (Robert Zemeckis, 1985) was voornamelijk het verhaal van Marty McFly, maar we weten allemaal dat Doc Emmett Brown het meest interessante personage was. Zijn rol werd weliswaar groter in de twee vervolgen, maar het bleef het verhaal van McFly. Dus: tijd voor een film waarin we nog meer te weten komen over Emmett Brown. Er is ongetwijfeld veel meer te vertellen over deze geniale en prettig gestoorde wetenschapper annex tijdreiziger. De grootste klus zal zijn om de rol te recasten, want vind maar eens een passende vervanging voor Christopher Lloyd. Die laatste kan met zijn 80 jaar overigens nog prima een klein bijrolletje vertolken als de oude Doc.

 

Father McGruder (BRAINDEAD)
Als we voor het eerst kennismaken met Father McGruder in BRAINDEAD (Peter Jackson, 1992) lijkt hij een gewone, saaie priester. Maar als eenmaal de pleuris uitbreekt op zijn kerkhof, ontpopt hij zich tot een ware expert in kungfu en trapt hij flink van zich af in een gevecht tegen de levende doden. Het feit dat hij niet eens verrast is om de doden weer tot leven te zien en meteen ten strijde trekt, doet vermoeden dat deze beste pastoor wel meer gezien heeft in zijn leven. Waar komt hij vandaan en waar heeft hij al die moves geleerd? Ik pleit voor een ‘McGruder Begins’.

 

Anton Chigurh (NO COUNTRY FOR OLD MEN)
In NO COUNTRY FOR OLD MEN (Joel en Ethan Coen, 2008) werden drie verhaallijnen gemixt: Josh Brolin die drugsgeld vindt, Tommy Lee Jones die Brolin probeert op te sporen en Javier Bardem die Brolin probeert te vermoorden. Van de drie personages is die laatste, Anton Chigurh, overduidelijk het meest memorabel. Het leverde Bardem een Oscar voor beste bijrol op. Zijn ijskoude personage is killer en indringender dan menig horrormonster en het zou dus geenszins een straf zijn om de man met zijn pagekapsel en gasfles terug te zien. In dit geval echter liever geen oorsprongsverhaal, want hoe minder we over Anton Chigurh weten, hoe beter.

 

Yondu Udonta (GUARDIANS OF THE GALAXY)
De vloedgolf aan superheldenfilms lijkt niet snel op te houden en dus kunnen we van elke superheld wel een keer een stand-alone film verwachten. Eén van de meest interessante klinkt dan die van Yondu Udonta, het kleurrijke personage dat in GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 2 de show stal en met zichtbaar plezier wordt vertolkt door Michael Rooker. Zijn solofilm zou zich prima lenen voor een wat ruigere, wilde film vol geweld en misdaad. Misschien een soort HENRY: PORTRAIT OF A SERIAL KILLER in space? Met Sean Gunn als zijn Otis.

 

Chop Top (THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE PART 2)
Ook al is Leatherface het aan-elkaar-genaaide gezicht van de TEXAS CHAINSAW franchise, meestal steelt een ander familielid de show. In THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE PART 2 is de krankzinnige Chop Top Sawyer (Bill Moseley) zonder meer de ster. Dit personage vocht mee in Vietnam, waar hij flink gewond raakte aan zijn hoofd. Het zou een interessant gegeven zijn om deze hyperactieve kannibalistische albino-hippie te zien vechten in Vietnam. William Hooper, de zoon van Tobe, deed al eens een poging voor een losse film met dit personage en filmde ALL AMERICAN MASSACRE met Bill Moseley als Chop Top, die in de gevangenis over zijn familie vertelt. De film is echter nooit uitgebracht.

© Jasper ten Hoor
17 mei 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!