climax vert
climax vert
TGIF
18 mei 2018

Thank God It’s Friday, 18 mei

climax vert TGIF| Salò of Solo? Het cannes allemaal in Cannes! Maar effe zonder dollen. George legt het allemaal uit in deze ode aan de vrijdag.

Deze week werd heel filmminnend Nederland weer opgeschrikt door schokkend nieuws uit het zonnige Cannes. Het was Lars von Trier weer gelukt om een zaal vol bobo’s pisnijdig te maken tijdens de première van zijn nieuwe film THE HOUSE THAT JACK BUILT. Als je de berichten moet geloven verlieten zo’n honderd mensen de zaal. Woorden zoals walgelijk en misselijkmakend werden door oplettende journalisten opgevangen bij het verontwaardigde publiek. Maar het was dan ook wel weer zo dat de Deen aan het einde van de beruchte screening een staande ovatie kreeg. Blijkbaar was nog niet iedereen de zaal uitgelopen. Hier een soundbite van iemand die door Vulture werd ondervraagd:

He was flustered, indignant, and still trying to get into Von Trier’s after-party. How violent was the film, I asked him? The man shook his head: “He mutilates Riley Keough, he mutilates children … and we are all sitting there in formal dress, expected to watch it?”

Dat laatste doet het hem voor mij. Wat had je anders verwacht van een film over een seriemoordenaar van een regisseur die er op kickt om lekker controversieel te zijn? In hetzelfde stuk staat trouwens dat er bij een latere screening niemand wegliep. Daar moet dan wel bij gezegd worden dat het een persvoorstelling was en er wordt van critici natuurlijk verwacht dat ze braaf de hele film uitzitten (niet dat ze dat altijd doen). Moeten we dit dan toch maar weer scharen onder opgeklopte ophef?

Ik kan me nog herinneren dat David Lynch op boegeroep kon rekenen toen hij zijn Gouden Palm voor WILD AT HEART in ontvangst nam. Een paar jaar later stak Quentin Tarantino zijn middelvinger op toen hij de prijs kreeg en een boze Franse madame het niet kon hebben. Het hoort er allemaal een beetje bij en als regisseur kun je er natuurlijk lekker mee spelen.

Zie daar dat andere enfant terrible Gaspar Noé, die dit keer in de prijzen is gevallen met zijn film CLIMAX, welke ook nog eens goede kritieken heeft gekregen. Dat is weleens anders geweest, maar daar hebben we het nu even niet over… Het neemt niet weg dat Noé nog lekker tegendraads is. Van superheldenfilms moet hij weinig hebben: zo liep hij de zaal uit bij BLACK PANTHER. Go figure. Het verbaast me ook niet dat hij heeft moeten lachen om THE HOUSE THAT JACK BUILT. Volgens Noé is de film te vergelijken met het oeuvre van Tod Solondz (HAPPINESS) en zijn zwarte gevoel voor humor. Noé’s CLIMAX wordt overigens door critici omschreven als een mix tussen de STEP UP dansfilms en de sadistische boeken van Markies de Sade. Denk SALÒ met Sangria die ook rijkelijk vloeit in de trailer. En over SALÒ gesproken…

Solo Salo
Cannes was ook de plek waar de nieuwe SOLO: A STAR WARS STORY in première ging. Als de film volgende week uitkomt zal natuurlijk de échte controverse losbarsten, die al dat gedoe rondom von Trier zal overschaduwen. Hebben we hier een film voor de oude fans of zitten er weer storende nieuwe elementen in? Als je het productieproces een beetje gevolgd hebt, belichaamt de film misschien nog het beste het generatieconflict dat de hele franchise nu plaagt. Jonge honden Phil Lord en Chris Miller moesten plaats maken voor oude rot Ron Howard, maar welke kant gaan we nu op? Verwacht mijn review volgende week!

En om dan toch met STAR WARS verder te gaan: weet je niet wat je aan moet trekken om net dat beetje oomph over te brengen tijdens dat belangrijke sollicitatiegesprek? Misschien is deze bazige blazer met subtiele verwijzingen naar Darth Vader wel wat voor jou. En blijk je dan toch niet de juiste kandidaat te zijn, probeer ze dan te overtuigen met een Force Choke.  

Verder bereikte ons ook wat goed nieuws van een ander universum. Rick and Morty blijven voorlopig nog even doorgaan met hun knotsgekke avonturen! Maar liefst 70 afleveringen zijn besteld. Zouden er ook niet wat leuke spin-offs bedacht kunnen worden zoals Revenge of the Plumbus, Squanchy Bedtime Stories, Meeseeks The musical of Wayans Quadrant Brothers?! Om maar iets te noemen.

Het interweb liet ons ook zien wat Dokter Raar doet om te ontspannen nadat hij de wereld heeft gered. En in deze drukke tijden hebben we natuurlijk geen zin om te wachten op een jump scare. Daarom heeft deze site ze voor je uitgezocht – en beoordeeld – inclusief tijdcodes en de mogelijkheid om ze als srt-bestand te downloaden. Fijn! Lekker doorspoelen dan maar zodat je voorspelbaar kan schrikken… What a time to be alive!

Prettig weekend allemaal!

18 mei 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!