The Mummy
The Mummy
Voorpret
5 juni 2017

Universal Monsters Crossovers

The Mummy VOORPRET | Eén film is niet meer genoeg, tegenwoordig tel je pas mee als je een heel filmuniversum hebt. Dus start met THE MUMMY vanaf 8 juni de poging van Universal om hun bekende filmmonsters à la Marvel in één universum te stoppen. Maar zo nieuw is dat niet, er zijn in de geschiedenis al aardig wat films geweest waar de bekende Universal-monsters samen te zien waren.

1. FRANKENSTEIN MEETS THE WOLFMAN (1943)

De allereerste film waarin Universal-monsters samen te zien waren was FRANKENSTEIN MEETS THE WOLFMAN (1943) van Roy William Neill. De film is daarmee de vijfde film met het monster van Frankenstein en tegelijkertijd een vervolg op The Wolf Man. Het personage van The Wolf Man werd wederom gespeeld door Lon Chaney Jr., die het jaar ervoor nog het monster van Frankenstein speelde in THE GHOST OF FRANKENSTEIN (1942) en daarmee de rol van Boris Karloff overnam. Dat bekende monster werd in FRANKENSTEIN MEETS THE WOLFMAN gespeeld door Bela Lugosi. In het oorspronkelijke script van de film waarin het monster en de wolf op de vuist gaan, dook oorspronkelijk ook The Mummy op, maar deze werd er uiteindelijk uitgeschreven toen bleek dat de film te vol werd.

2. HOUSE OF FRANKENSTEIN (1944)

“All together!”, staat er groot op de filmposter van HOUSE OF FRANKENSTEIN (1944). Een jaar na FRANKENSTEIN MEETS THE WOLFMAN kwam het vervolg, waarbij ervoor werd gekozen nog meer monsters toe te voegen. De trailer telt er vijf; met naast het monster van Frankenstein en The Wolfman ook de gestoorde wetenschapper en de gebochelde, maar natuurlijk vooral Dracula. Frankensteins monster en The Wolfman delen echter geen scènes met Dracula. Lon Chaney keerde terug als The Wolf Man, maar Bela Lugosi deed dit niet. Niet voor de rol van Dracula (die ging naar John Carradine) en ook niet voor de rol van het monster van Frankenstein. Deze werd ook niet gespeeld door Boris Karloff – die wel een rol heeft in de film – maar door nieuwkomer Glenn Strange. In eerste instantie zou The Mummy ook in deze film meespelen, maar wederom ging het feestje voor onze wandelende verbanddoos uiteindelijk niet door.

3. HOUSE OF DRACULA (1945)

HOUSE OF FRANKENSTEIN (1944) was een succes en dus ging men graag door met crossovers met de Universal-monsters. Voor HOUSE OF DRACULA (1945) van Erle C. Kenton – de regisseur van de vorige film (evenals THE GHOST OF FRANKENSTEIN) – kwamen alle gezichten van de vorige film weer terug, inclusief hun vertolkers. John Carradine was weer terug als Dracula, Glenn Strange speelde voor de tweede keer het monster van Frankenstein en Lon Chaney kroop weer terug in de make-up van The Wolf Man. Maar ondanks de populariteit van deze crossovers was HOUSE OF DRACULA alsnog één van de laatste Universal films waarin het monster van Frankenstein, weerwolven en vampiers samen kwamen.

4. ABBOTT AND COSTELLO MEET FRANKENSTEIN (1948)

Het duurde drie jaar voor het magische trio (het monster van Frankenstein, Wolfman en Dracula) weer samen in beeld kwamen. En ditmaal in een film van het komische duo Bud Abbott en Lou Costello in de film ABBOTT AND COSTELLO MEET FRANKENSTEIN. Wederom met Lon Chaney als The Wolfman en Glenn Strange als het monster van Frankenstein. Ditmaal keerde Bela Lugosi terug in de rol van Dracula, die hij voor het laatst in 1931 speelde in DRACULA. Deze film wordt gezien als de zwanenzang voor ‘de grote drie’, de drie bekendste filmmonsters van Universal. Abbott en Costello gingen na het succes van deze film door met deze formule en maakten onder andere nog avonturen mee met de onzichtbare man, The Mummy en Dr. Jekyll en Mr. Hyde.

5. THE MONSTER SQUAD (1987)

We nemen een flinke sprong vooruit in de tijd, van 1948 naar 1987, toen wederom de bekende filmmonsters bij elkaar kwamen in één film: THE MONSTER SQUAD. Regisseur Fred Dekker schreef samen met Shane Black het script voor deze op en top jaren 80-film in de stijl van GREMLINS (1984) en THE GOONIES (1985). In de film moet een groep kinderen het opnemen tegen Dracula (een glansrol van Duncan Regehr) en een hoop andere monsters, waaronder The Mummy (Michael MacKay), The Wolf Man (Carl Thibault) en The Creature from the Black Lagoon (Tom Woodruff Jr). Maar de show wordt vooral gestolen door Tom Noonan als het sympathieke monster van Frankenstein en Stan Winston, die de special effects en look rondom de monsters verzorgde.

6. VAN HELSING (2004)

We springen nog iets verder in de tijd, naar het begin van het nieuwe millennium. Regisseur Stephen Sommers, een groot fan van de monsters van Universal, schreef en regisseerde in 1999 een enorm succesvolle reboot van THE MUMMY en twee jaar later het vervolg THE MUMMY RETURNS. Drie jaar later maakte hij VAN HELSING, waarin Hugh Jackman als monsterjager te maken krijgt met ‘de grote drie’ van Universal; The Wolf Man, het monster van Frankenstein en Dracula, met daarnaast ook nog een rol voor Dr. Jeckyll (en zijn alterego Mr. Hyde). De film haalde aardig wat geld binnen, maar de recensies waren niet mals. Stephen Sommers wilde na deze film meteen aan de slag met een tv-serie getiteld TRANSYLVIANIA als spin-off, maar NBC trok uiteindelijk de stekker uit het project.

7. HOTEL TRANSYLVANIA (2012)

Dat de Universal-monsters niet enkel in serieuze horrorfilms bij elkaar hoeven te komen, bleek al wel uit de luchtige films van Abbott en Costello. Dus heel vreemd is de stap naar ‘animatiefilm voor het hele gezin’ niet. In HOTEL TRANSYLVANIA van Genndy Tartakovsky voorzien komieken als Adam Sandler, Kevin James, David Spade en Jon Lovitz allerlei Universal-monsters, die samen komen in het vijfsterrenhotel van Dracula, van stemmen. Naast uiteraard Dracula duiken onder meer de mummie, het monster van Frankenstein, de onzichtbare man en een weerwolvenstel op. De film werd een groot succes en kreeg een vervolg in 2015. Inmiddels lijkt een derde film in de maak.

8. DRACULA UNTOLD (2014)

Conclusie van het verhaal? Universal was er al op tijd bij. Ver voor FREDDY VS JASON hadden zij al knokkende monsters en ver voor Marvel hadden ze al meerdere filmpersonages in één universum. Inmiddels is het de hoogste tijd voor een nieuw universum, zo vindt Universal, want met het succes van Marvel kan geen enkele studio achterblijven. Het universum zou beginnen met DRACULA UNTOLD uit 2014 van regisseur Gary Shore. Echter werd later bekend gemaakt dat DRACULA UNTOLD met Luke Evans in de titelrol toch niet de IRON MAN van de Universal Monsters Cinematic Universe zou worden en niet wordt meegeteld. De eer van eerste film van het universum is voor THE MUMMY, waarin in ieder geval naast The Mummy ook Dr. Jekyll zijn opwachting zal maken.

THE MUMMY draait vanaf 8 juni in de bioscoop. Onze recensie kan je donderdag op de website vinden.

5 juni 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!