invisible 0 DEF
invisible 0 DEF
Voorpret
18 februari 2020

Onzichtbare snoodaards

invisible 0 DEF VOORPRET | Op 5 maart sluipt Universal’s THE INVISIBLE MAN, uiteraard volkomen onopgemerkt, de bioscoopzalen in om echtgenote Elisabeth Moss te terroriseren.  Na zijn vermeende zelfmoord komt hij – jawel – onzichtbaar terug. Tijd wat andere onzichtbaren uit bioscoopfilms onder de loep te nemen. Ook mét loep zijn die uiteraard niet te zien, maar wat blijkt? Het wemelt ervan! 

Voor zover ik weet is de Britse auteur H.G. Wells degene die het eerste op de proppen kwam met een onzichtbare snoodaard. 123 jaar nadat zijn sciencefictionroman The Invisible Man (1897) uitkwam spreekt het thema vooral Universal nog steeds aan. Sciencefictionschrijver, futuroloog en uitvinder Arthur Clarke schreef in het voorwoord: ‘Het belang van dit boek ligt niet in het wetenschappelijke concept ervan, maar in de briljante uitwerking van het thema: onzichtbaarheid. Want stel je toch de mogelijkheden eens voor van het onzichtbaar zijn!’

Terror

In het boek pakt dat niet gezellig uit. De hoofdpersoon, een briljant wetenschapper, heeft weliswaar ontdekt hoe hij onzichtbaar kan worden, maar kan het proces niet meer omkeren. Elke poging mislukt. Door alle narigheid die hem daarna te beurt valt verbittert hij en besluit zijn onzichtbaarheid te gebruiken om alles en iedereen te terroriseren.

36 jaar na het verschijnen van Wells zijn boek regisseert James “Frankenstein’ Whale THE INVISIBLE MAN, de eerste in een lange rij onzichtbare-man-verfilmingen, zo zal blijken. In deze aftrap is te zien hoe de wetenschapper zich ontpopt tot een ware machtswellusteling: ‘Even the moon is frightened of me. The whole world is frightened of me’, oreert de in lappen gewikkelde schelm met een stem die in een IMDB-review wordt beschreven als compelling and sheer evil.

Slapstick

De box office resultaten waren alles behalve onzichtbaar en Universal zou tot in de jaren vijftig doorgaan met spin-offs en sequels die steeds meer weg hadden van slapstickachtige comedy dan van horror: Now don’t give me that invisible stuff again, aldus Abbott tegen Costello in de zoveelste variant. Die raad is blijkbaar meteen ter harte genomen, want een enkele Mexicaanse variant uit 1957 en een (helaas onvindbare) Russische eruptie uit 1984 daargelaten, liet de verbolgen onzichtbare zich – heel verrassend – een tijd lang niet zien.

invisible 2 DEF    invisible 6 DEF   Invisible Man DEF  

Draak

In 1992 vindt niemand minder dan John Carpenter het tijd de onzichtbare weer van stal te halen. Dat belooft wat, zou je zeggen. De regisseur van HALLOWEEN (volgens Barend de Voogd de beste horrorfilm ooit gemaakt) zou toch de juiste man moeten zijn het wat sleetse thema opnieuw te laden? Mispoes! MEMOIRS OF AN INVISIBLE MAN, met Chevy Chase als onzichtbare, is werkelijk een draak van een film! Het is volstrekt onduidelijk of de film nu spannend of grappig is bedoeld. Of, zoals Phil van Tongeren treffend zegt: ‘Geen thriller, geen komedie, geen psychologisch drama, MEMOIRES OF AN INVISIBLE MAN is eigenlijk helemaal niets.’ Wat Carpenter overigens wel goed zag was dat de aantrekkelijk bedoelde Chase in de film een dermate gruwelijk kapsel heeft dat je hem inderdaad maar beter zo snel mogelijk onzichtbaar kunt maken. En dat doet Carpenter dan dus ook.

Lege huls

In 2000 blaast onze eigen Paul Verhoeven de onzichtbare man nieuw leven in. Letterlijk, zoals in de trailer te zien, als William Devane een even onzichtbare als onaangename Kevin Bacon onbedoeld met rook zichtbaar maakt wanneer hij nietsvermoedend een pijpje opsteekt. Blijkbaar had Universal een claim op de naam The Invisible Man, want deze Columbia-productie spreekt over HOLLOW MAN. Phil van Tongeren maakt zijn ergernis zichtbaar en zet de film in Schokkend Nieuws nummer 46 weg als een ‘lege huls’ die drijft op ‘gemakzucht en routine’. HOLLOW MAN 2 (2006) laat Wells zijn boek voor wat het is, door Christian Slater als onzichtbare soldaat in te lijven bij het leger. The perfect soldier … is right in front of you. Als Slater -uiteraard- deserteert keert hij zich tegen hen en zijn de rapen gaar … uh … onzichtbaar. Net als de aandacht die Schokkend Nieuws aan deze sequel gaf trouwens.

Heb je nog geen genoeg van onzichtbare filmwezens? Eat your heart out met deze geinige linkjes:

 Copyright Hester Aalberts. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 1 maart 2020.

© Hester Aalberts
18 februari 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!