Horror clowns
Horror clowns
Voorpret
5 september 2019

Horrorclowns

Horror clownsVOORPRET | Vanaf aanstaande donderdag is IT CHAPTER TWO te zien in de bioscoop – het vervolg op (je raadt het al) IT. Voor die lezers die de afgelopen dertig jaar onder een steen hebben geleefd: in beide films draait het om een getikte horrorclown. Vergeet even de voor de hand liggende Killer Klowns from Outer Space en Captain Spaulding; we vroegen onze nieuwe medewerker Chard van den Berg naar zijn persoonlijke favorieten.

5. Baby Jane uit WHATEVER HAPPENED TO BABY JANE?

Voor deze clown moeten we terug naar het jaar 1962. Bette Davis speelt de pannen van het dak in WHATEVER HAPPENED TO BABY JANE? In Robert Aldrich’ film draait het om de zussen Jane (Bette Davis) en Blanche (Joan Crawford). Beiden waren vroeger kindsterren in films en erg geliefd. Maar zo’n 40 jaar later zijn de tijden veranderd: Baby Jane is niet meer relevant maar toch denkt ze nog altijd dat ze een kindster is en kleedt zich ook zo. Of ze een ‘echte’ clown is valt te betwisten, maar haar outfit doet clownesk aan (zie: haar felwitte gezicht en vuurrode lippen) en de toon waarop ze spreekt heeft behoorlijk wat weg van een clown. De stem is schel en  angstaanjagend. Daarnaast haalt ze allerlei vieze grappen uit met haar zus Blanche, zoals in deze beruchte rattenscène.

4. Fucko uit SCARY OR DIE (segment: Clowned)

Dan een lowbudgetfilm van wat minder lang geleden: in 2012 kwam de horrorfilm SCARY OR DIE uit. Hierin draait het om de clown Fucko (Domiziano Arcangeli). Deze goedkope, slecht uitziende film bestaat uit vijf korte verhalen. Die verhalen hebben niet zoveel met elkaar te maken, hoewel ze allemaal om de dood gaan. Overigens komt Fucko de clown pas in het op een na laatste verhaal ‘Clowned’ tevoorschijn, maar daarin gaat hij wel gelijk flink tekeer. Zo bijt hij Emmett (Corbin Bleu), die óók transformeert in een horrorclown met kannibalistische gevoelens. Tja, je moet er van houden…

 3. John Wayne Gacy, Jr. uit GACY

Als enige film uit deze lijst is GACY (Clive Saunders) gebaseerd op een waargebeurd verhaal, namelijk de schokkende geschiedenis van John Wayne Gacy, Jr. Hij lijkt het allemaal te hebben: een huwelijk, een goede baan, kinderen en een hobby: het optreden als clown op kinderfeestjes. Maar naar verloop van tijd gaat het mis: Gacy, die al tijden zijn problemen onderdrukt, slaat door en begint te moorden. Hij neemt jongens mee naar zijn huis, waar hij ze verkracht, mishandelt en vermoordt. Dit alles doet hij trouwens niet met een clownspak aan, maar hij blijft wel in die gedaante optreden. In totaal zorgt Gacy tussen 1972 en 1978 voor minstens 33 doden, waarna hij ter dood wordt veroordeeld.

2. Clown Doll uit POLTERGEIST

In 1982 was Amerika in de ban van POLTERGEIST, die 10 miljoen dollar kostte en meer dan het tienvoudige opleverde. De familie Freeling heeft last van klopgeesten. Die communiceren vooral met de jongste dochter Carol, en in eerste instantie is dat geen probleem. Maar na verloop van tijd worden de geesten kwaadaardig en agressief, met als hoogtepunt de ontvoering Carol naar een andere dimensie. Een van de geesten neemt bezit van een clownspop, die zoontje Robbie onder het bed sleurt. Wat zo’n enge pop überhaupt in de slaapkamer van een kind doet, blijft een raadsel.

1. Pennywise uit IT

Tommy Lee Wallace’ miniserie IT werd in 1990 op de Amerikaanse televisie vertoond en deed het land bibberen. Maar liefst 30 miljoen Amerikanen keken de tweedelige televisieserie. In IT draait het natuurlijk allemaal om de clown, Pennywise. Iedere 27 jaar komt hij tevoorschijn om kinderen te te vermoorden. Hij weet ze te manipuleren en neemt ze daarna te grazen. Killer clown Pennywise wordt briljant gespeeld door Tim Curry, flink geholpen door make-up en demonische ogen. Zijn herkenbare stem, vrolijke lach en sprekende mimiek maken hem een duidelijke nummer 1.

IT CHAPTER TWO draait vanaf vandaag in de bioscoop!

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!